URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2021, 08:05

Taxa-pedeapsă: 72 de asociații și 112 gospodării din Oradea riscă să plătească taxa specială de salubritate

Taxa-pedeapsă: 72 de asociații și 112 gospodării din Oradea riscă să plătească taxa specială de salubritate SEPARAT. Orădenii pot fi amendaţi dacă nu colectează deşeurile separat. Regulamentul local de salubritate prevede că gunoaiele trebuie sortate în trei fracţii: reciclabile, biodeşeuri şi resturi reziduale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii oraşului care încă nu au încheiat noul contract de salubritate cu RER Vest ar trebui să se aştepte la facturi mari de la... Primărie.

Poliţia Locală a început să trimită notificări celor 72 de asociaţii de proprietari din oraş şi celor 112 gospodării care nu au semnat actele, avertizându-le că, dacă îşi păstrează decizia, vor plăti taxa specială de salubritate, în valoare de 27,5 lei pentru fiecare locuitor din apartamentul sau casa respectivă. „Bonus”, şi o amendă...

În trei fracţii

RER Vest a trebuit să înnoiască toate contractele încheiate cu locuitorii oraşului, pentru că regulile colectării deşeurilor s-au schimbat, la fel şi modul de tarifare.

Aşa cum a decis Consiliul Local, orădenii trebuie să arunce deşeurile în trei fracţii, separând resturile reciclabile (PET-uri, folii, pungi, doze de aluminiu şi metal, hârtii, cartoane, cutii de lapte şi iaurt etc.) de cele biodegradabile (coji de fructe şi de legume, de ouă, de pâine, resturi alimentare, zaţ de cafea, frunze etc.) şi de cele reziduale (scutece, absorbante, conţinutul sacului de aspirator, mucuri de ţigară, excremente de animale etc.).

Reforma a fost necesară pentru ca Oradea să diminueze cantităţile de deşeuri abandonate la halda de gunoaie şi, astfel, să îşi poată îndeplini ţintele anuale impuse de legislaţia naţională şi europeană. Fiecare tonă de deşeuri valorificată prin reciclare sau compostare ajută oraşul să datoreze mai puţini bani autorităţilor centrale.

Plăteşti cât arunci

Pe lângă introducerea fracţiei de deşeuri biodegradabile, în salubritatea orădeană s-a schimbat şi modalitatea de tarifare. Cu scopul de a-i determina pe orădeni să colecteze separat, Primăria a decis să implementeze principiul „plăteşti cât arunci”, folosit în Europa Occidentală şi care, cel mai probabil, va deveni în anii următori o regulă naţională. Consiliul Local a stabilit tarife distincte pentru fiecare fracţie, cele mai scumpe fiind resturile reziduale. Astfel, orădenii pot reduce costurile serviciului de salubritate doar dacă separă deşeurile și implicit valorifică o cantitate cât mai mare din mizeriile pe care le produc zilnic.

Pentru estimarea cantităţilor de deşeuri aruncate în fiecare gospodărie din oraş, se ţine cont de două criterii: volumul pubelei, respectiv frecvenţa cu care este golită. Toate recipientele puse de RER Vest la dispoziţia orădenilor de la case şi de la blocuri au fost dotate cu microcipuri unice, care contabilizează fiecare golire.

Explicaţii de la primar

Noul sistem a dus la creşterea tarifelor de salubritate, mai ales în gospodăriile în care deşeurile nu sunt aruncate corect. Pe de altă parte, însă, şi serviciul a fost îmbunătăţit: în fiecare săptămână, utilajele RER Vest trec pe fiecare stradă de trei ori, numărul lunar de ridicări disponibile pentru o gospodărie fiind de 12, în loc de 8, ca până acum.

Temerea că noul mod de tarifare va face facturile să explodeze i-a determinat pe unii orădeni să refuze semnarea noului contract de salubritate. Reticenţa a fost accentuată mai ales în rândul asociaţiilor de proprietari, unde renunţarea la tariful pauşal, de nici 12 lei pe persoană, a fost văzută ca un eşec al municipalităţii. Primarul Florin Birta a invitat la dezbateri preşedinţii de asociaţii, explicându-le de ce este necesară reformarea sistemului de salubritate, dar tot n-a reuşit să-i convingă pe toţi.

Amendaţi, apoi taxaţi

La începutul lunii iulie, în Oradea erau încă 72 de asociaţii de proprietari şi 112 case fără contract de salubritate. Pentru că, între timp, Consiliul Local a aprobat instituirea unei taxe speciale pentru gospodăriile fără contract, Poliţia Locală a început să notifice proprietarii acestora, informându-i că ar putea ajunge să plătească bani serioşi pentru gunoaie.

În prima etapă, agenţii le acordă orădenilor fără contract un termen de 5 zile pentru încheierea actului, iar dacă nu se conformează, le vor aplica o amendă contravenţională cuprinsă între 200 şi 500 lei pentru persoane fizice, respectiv între 1.500 şi 2.000 de lei pentru asociaţii. „Dacă nici după aplicarea amenzii contravenţionale persoana nu va încheia contractul, aceasta va achita şi taxa specială de salubritate”, a transmis Primăria.

În valoare lunară de 27,5 lei pe persoană, această taxă va acoperi serviciul de colectare şi transport al deşeurilor generate în gospodăria respectivă, fiind evident că, indiferent dacă stau la case sau la bloc, toţi orădenii produc mizerii. Şi, vrând-nevrând, trebuie să plătească pentru ele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
diferenta intre cel care colecteaza selectiv si arunca mai putine gunoaie versus cel indiferent trebuie sa fie mai mare, sa se simta
Pentru ca daca e doar 1 leu pe luna, nu te stresezi sa incaruntesti de tanar.
Postat 22 Iulie 2021, 17:44 de unu
"Pe de altă parte, însă, şi serviciul a fost îmbunătăţit: în fiecare săptămână, utilajele RER Vest trec pe fiecare stradă de trei ori, numărul lunar de ridicări disponibile pentru o gospodărie fiind de 12, în loc de 8, ca până acum."
"imbunatatirea" asta inseamna o crestere cu 50% a costurilor RER cu soferii, carburantul, ratele la camioane care se reflecta in pret. Pentru cei care produc mai putine gunoaie, ESTE ESENTIAL ca sa aiba optiunea de a acea un numar de ridicari mai redus, si astfel sa faca economie nu doar din kilogramele aruncate ci si din drumurile mai rare ale camioanelor pe la poarta lor.
Postat 22 Iulie 2021, 17:43 de unu
Sunt șmecher
Eu arunc cum am chef, și Bolojan să trimită pe cineva să strângă. Halal mentalitate!!!! Unde vom ajunge?!?
Postat 22 Iulie 2021, 14:54 de Valcov
Pe când o taxă specială pe incompetența edililor?
Și până acum se făcea, în Oradea, colectare selectivă. Țarcuri, igluri, containere pe culori, etc, etc. Tarife acceptate și program consolidat. A trebuit să vină Bolojan la CJ Bihor ca să bulverseze ceea ce tocmai el, ca primar, stabilizase în relațiile dintre operator și cetățeni ori asociații. Mulți o să se întrebe ce are Bolojan cu asta. Ei bine, SMID (sistemul de management integrat a deșeurilor) în tot județul Bihor îl are, ca "șef decizional", pe președintele în exercițiu.
Postat 22 Iulie 2021, 08:32 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON