URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2021, 09:59

Ascultaţi natura! Mulți bihoreni poluează cu zgomot ariile protejate. Cum se poate instaura liniștea?

Ascultaţi natura! Mulți bihoreni poluează cu zgomot ariile protejate. Cum se poate instaura liniștea? GĂLĂGIE LA ÎNĂLŢIME. Platoul Glăvoi din Parcul Apuseni, un loc care, pe timpul verii, se umple de turişti, este adesea şi o „victimă” a poluării fonice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot mai multe studii confirmă că drumeţiile în natură sunt un bun medicament împotriva stresului şi anxietăţii. Adesea, însă, o simplă ieşire la iarbă verde se poate lăsa cu nervi, pentru că nu toţi "vecinii" de platou dovedesc respect faţă de semeni şi de natură şi dau muzica la maximum, acoperind orice tril reuşit. Un comportament nedorit, pe care autorităţile nu-l pot corecta...

Gălăgie în voie

Alin Moș, directorul Parcului Natural ApuseniVară de vară, în zonele montane apar aceleaşi probleme: la sfârşit de săptămână, pe un platou uşor accesibil sau într-o poiană se adună petrecăreţi cu chef de distracţie, din boxele cărora "bubuie" muzica. Cei care ar vrea să asculte doar sunetele naturii trebuie să-şi pună pofta-n cui...

"Nu aş spune că este un fenomen, dar se întâmplă mai des decât ne-am dori. Primim sesizări din zonele accesibile pentru turişti, cum este platoul Glăvoi", spune Alin Moş (foto), directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni.

Dacă în Glăvoi ar fi un camping amenajat şi autorizat, aşa cum le cere APNA primăriilor care au terenuri acolo de ani de zile, poluarea fonică ar fi interzisă prin regulament. "Noi am încercat să impunem limite de zgomot în planul de management al parcului, dar la Ministerul Mediului ni s-a spus că exced cadrul legal", zice Moş.

Alungă animalele

Oricât ar părea de ciudat, nicio lege din România nu prevede un nivel maxim de decibeli care să se-audă într-o arie protejată, deşi este lesne de înţeles că gălăgia deranjează nu doar turiştii, ci şi animalele şi păsările ocrotite.

Paul Iacobaș, directorul Centrului pentru arii Protejate și Dezvoltare Durabilă"E greu de cuantificat în ce măsură sunt deranjate, pentru că pur şi simplu pleacă de-acolo. Condiţia este să aibă habitat asemănător unde să se ducă", spune Paul Iacobaş (foto), directorul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, custodele ariei Pădurea Craiului, care recent a primit sesizări de gălăgie din zona cătunului Runcuri, comuna Roşia. "Nu avem ce face, pentru că zone de linişte sunt definite doar în rezervaţiile ştiinţifice şi doar acolo se pot da amenzi", zice el.

Specialiştii consideră că, pentru toate ariile protejate, legea ar trebui să stabilească un nivel de gălăgie maxim admis, iar comisarii de mediu să aibă aparatele cu care să facă măsurători, apoi să dea amenzi. Ca toţi cei care urcă pe munte să înveţe să asculte liniştea naturii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sasi
Vedem cum moare PSD si AUR de ciuda
Postat 27 Iunie 2021, 21:25 de Sandu2100
tracking
natura este pt plimbare... o sa vedeti cum va distruge Bolojan toata aria protejata!
Postat 27 Iunie 2021, 21:05 de sasi
Cum se poate instaura liniștea
Se relochează acolo niște urși din Bucegi. Și dacă petrecăreții n-o să plimbe ursul... o să-i plimbe ursul pe ei!
Postat 27 Iunie 2021, 17:37 de User anonimizat
o mare harmalaie
o mare harmalaie, fiecare cu maneaua, rocul lui si in fapt este o harmalaie greu de suportat. Mergi sa te regasesti in sinfonia naturii, in linistea ei si dai de harmalai umana sub toate aspectele ei!
Postat 27 Iunie 2021, 13:16 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON