URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 06 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
27 Iunie 2021, 17:19

Oradea ieri, Oradea azi: De la penuria de băuturi răcoritoare din comunism la invazia de azi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1979. Comerţ pe sec

Comerţul socialist nu excela nici prin diversitatea, nici prin calitatea mărfurilor oferite. În iunie 1979, ziarul Crişana publica o mică anchetă privind disponibilitatea băuturilor răcoritoare în magazine, dat fiind începutul sezonului estival. Magazinele de stat, singurele existente, erau prost aprovizionate, de exemplu cofetăria Nufărul primind în lunile mai şi iunie răcoritoare doar de două ori.

Similar, cofetăria Intim de pe actualul bulevard Dacia nu primise astfel de produse de o lună. Ceva mai bine stăteau lucrurile în centru, cofetăria Bujorul de pe strada Alecsandri primind băuturi aromate de două ori pe săptămână. Deşi se comandau circa 100.000 de sticle zilnic, producătorii nu puteau onora nici jumătate, din lipsa materiilor prime sau a capacelor metalice.

Astfel de capace erau produse în Valea lui Mihai, dar nu erau conforme cu STAS-ul, instalaţiile de îmbuteliere fiind şi ele uzate moral şi tehnic. Despre diversitatea ofertei nu putea fi vorba, pe piaţă existând citronadă şi Quick-Cola, ambele de slabă calitate, alte sucuri lipsind "din cauze obiective". De altfel, Cola locală era cea mai prezentă, 95% dintre comenzi fiind pentru aceasta.

2021. Este de unde alege

După mai bine de 40 de ani, timp în care comerţul şi obiceiurile de consum s-au transformat radical, oferta de băuturi răcoritoare, precum şi de locuri unde ele pot fi consumate, este mai diversă ca oricând.

Şi azi, calitatea variază de la slabă până la bună şi foarte bună, în funcţie de ingredientele folosite (naturale sau artificiale) şi de procesul de producţie (artizanal sau industrial). Având felurite arome şi culori, ele sunt de găsit, în cantităţi mai mult decât îndestulătoare, atât în magazinele alimentare, cât şi în restaurante, cafenele şi cofetării, amenajate în centrul oraşului şi în cartiere.

Cu precădere în centrul istoric, unde, spre deosebire de anii ’70, sunt mult mai multe spaţii pietonale, răcoritoarele pot fi consumate, în lunile calde, pe terase. Limonade şi sucuri proaspete pot fi savurate, alături de o prăjitură, şi în interiorul cofetăriilor, răcorite de aparatele de aer condiţionat.

Tot în sezonul estival, în parcuri se comercializează variante de fresh-uri şi sucuri în chioşcuri cochete şi prin comerţul ambulant. Mai nou, mici afaceri cu băuturi răcoritoare realizate din ingrediente naturale atrag tot mai mulţi consumatori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON