URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2021, 15:42

Selectezi şi câştigi! Orădenii de la case îşi reduc facturile colectând resturile separat

Selectezi şi câştigi! Orădenii de la case îşi reduc facturile colectând resturile separat MĂRIMEA ŞI FRECVENŢA CONTEAZĂ. În cazul orădenilor care stau la case, factura este compusă din costurile generate de fiecare tip de deşeu. În plus, pubelele sunt dotate cu microcipuri unice, cu ajutorul cărora se contabilizează numărul de goliri dintr-o lună
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu trei luni, regulile de colectare a deşeurilor s-au schimbat radical, iar întrebarea pe care orădenii şi-au pus-o cel mai des a vizat costurile lunare. În locul unui tarif fix pe persoană, cum era înainte, facturile variază în funcţie de cantitatea de deşeuri generată într-o gospodărie şi de tipul acestora.

Mulţi orădeni au descoperit soluţia corectă pentru a menţine costurile cât mai scăzute: colectarea separată. Cu cât trimit mai puţine gunoaie la haldă, cu atât plătesc mai puţin!

Tarife diferite

Din 1 aprilie, în Oradea deşeurile se colectează separat în trei fracţii - reciclabilă, biodegradabilă şi reziduală - iar locuitorii oraşului nu mai achită un tarif unic pe persoană de 11,6 lei, ca până atunci, ci în funcţie de câte mizerii aruncă. În vreme ce la casele din Oradea regulile noi au fost deja implementate, la blocuri au fost amânate până anul viitor, după ce asociaţiile de proprietari au refuzat să semneze contractele de salubritate.

Cu votul Consiliului Local, operatorul de salubritate RER Vest practică tarife distincte pentru fiecare fracţie. Cele mai scumpe sunt deşeurile reziduale (pubela neagră), care ajung în depozitul ecologic din Episcopia şi an de an atrag amenzi pentru oraş. O golire a unei pubele reziduale de 60 de litri costă 6,35 lei, pentru o pubelă de 120 litri preţul este de 12,70 lei, iar pentru una de 240 litri - 25,40 lei. 

Pentru deşeurile biodegradabile (pubela maro), tariful unei goliri la 60 litri este de 3,67 lei, la 120 litri de 7,35 lei, iar la 240 litri de 14,69 lei. În cazul deşeurilor reciclabile, orădenii de la case fie plătesc lunar o sumă fixă de 19,22 lei şi aruncă oricât de mulţi saci cu ambalaje au, fie optează pentru microciparea unei pubele pe care o deţin şi atunci achită 5,70 lei pentru o golire. 

RER vine mai des

După trei luni de funcţionare a noului sistem, mulţi orădeni spun că plătesc facturi similare celor dinainte de aprilie sau chiar mai mici, cu toate că au utilajele RER Vest la poartă de 12 ori pe lună, nu de 6 ori, ca până atunci!

"Avem facturi mai mici. Pubela neagră o scot foarte rar, poate o dată pe lună, cea maro săptămânal, dar nici nu se umple. În schimb, în ziua de reciclabile scot câte 3-4 saci", spune Ciprian Luncan. Cei 4 membri ai gospodăriei sale selectează riguros deşeurile şi astfel obţin costuri mai mici decât anul trecut, când erau doar 3.

"Avem facturi mai mici. Suntem 3 persoane, am declarat real şi înainte, şi scoatem fiecare fracţie doar la două săptămâni", spune şi Maria Rusu. 

La jumătate

Sarkadi Szabolcs locuieşte într-o curte comună cu 20 de persoane care împart recipientele şi spune că facturile s-au înjumătăţit! "Este mai mică factura cu 50%. Concret, în loc de 290 lei, am plătit 125. Doar să fii atent, să selectezi gunoiul şi să scoţi pubela pentru ridicare numai când este plină", zice bărbatul. 

Un alt orădean, Gabriel Jurge, spune că umple pubelele de 60 litri o dată la trei săptămâni. "Aş putea să fac economii, dar nu ţin gunoaiele, deoarece miros", zice el. 

Alţi orădeni au găsit soluţie şi pentru asta. "Plătesc tot ca înainte sau mai puţin. Predau deşeuri reciclabile în saci în fiecare săptămână, tomberonul negru o dată pe lună, iar cel maro deloc, deoarece mi-am achiziţionat un compostor, unde transform resturile vegetale în compost prin grădină. Nu miroase!", spune Carmen Dumitriu.

De ce e mai scump?

În schimb, se plâng de costuri mai mari orădenii care stau singuri şi care au optat pentru colectarea reciclabilelor în saci, ceea ce automat face ca factura să fie mai mare decât înainte, când plăteau doar 11,6 lei. Din spusele lor, facturile încep lunar de la circa 30 lei. 

De asemenea, au facturi mai mari cei care sunt nevoiţi să scoată pubela neagră săptămânal, pentru că au bebeluşi sau îngrijesc bătrâni cu scutece, ori cei care nu sortează riguros deşeurile.

O altă categorie de orădeni care se plâng de facturi mărite sunt cei care înainte nu au declarat numărul real de persoane. Conform datelor RER Vest, din circa 20.000 de contracte încheiate la case, 9.000 erau pentru 1 persoană, tot atâtea pentru 2 persoane, circa 1.000 pentru 3 persoane şi doar 700 pentru 4 persoane. Dacă evidenţa ar fi fost reală, însemna că, din 10 case pe o stradă, în 9 stau bătrâni singuri şi părinţi fără copii!

Fără îndoială, noul sistem de salubritate presupune mai multă responsabilitate din partea orădenilor, dar avantajele pentru oraş şi, implicit, pentru locuitorii săi apar doar dacă o cantitate cât mai mare din gunoaie este valorificată. Altfel, muntele de gunoaie va continua să crească la marginea oraşului, iar Oradea va plăti amenzi tot mai mari...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON