URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2021, 13:01

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui George Bota, unul dintre cei mai cunoscuţi profesori ai oraşului din perioada interbelică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1925. Inspector şcolar şef

Unul dintre cei mai cunoscuţi profesori ai Oradiei interbelice a fost George Bota. Născut în anul 1889, în localitatea Araci, acum în judeţul Covasna, a urmat studiile liceale şi universitare în Bucureşti, luându-şi licenţa în filosofie şi drept în 1913. A luptat pe frontul Primului Război Mondial, fiind ulterior premiat cu mai multe decoraţii: Avântul Ţării, Coroana României în grad de ofiţer, Panglica de virtute militară cu spade şi Crucea Comemorativă cu bareta Mărăşti-Târgu Ocna. Intrând în educaţie, a lucrat ca profesor în Şcoala Normală din Sfântu Gheorghe, iar în 1921 s-a mutat în Oradea, unde a devenit profesor titular al Şcolii Normale de Băieţi "Iosif Vulcan".

În câţiva ani, Bota a organizat deplasări şi şezători cu elevii prin satele bihorene, unde învăţau despre tradiţiile locurilor, despre jocuri şi cântece populare. Începând din 1925, Bota a fost inspector-şef al Regiunii Şcolare Oradea-Mare, iar apoi director al Şcolii "Iosif Vulcan". Activa şi în Asociaţia Cele Trei Crişuri, ţinând cursuri de literatură, educaţie, filosofie, economie şi politică. În 1928 a fost membru fondator al Ateneului Român Oradea. A murit în 1950, fiind înmormântat în cimitirul din Beiuş.

2021. Bun de citit

Despre George Bota s-a scris puţin, motiv pentru care este puţin cunoscut publicului larg acum. În 1936, Aurel Tripon îi dedica o scurtă biografie în Monografia Almanah a Crişanei, iar mai târziu scriitorul Ion Bradu îi omagia aptitudinile didactice în cartea Dascăli din Bihor. Bradu descria atmosfera şezătorilor pe care le organiza cu elevii, apreciind că rareori a întâlnit "oratori atât de minunaţi cum a fost George Bota în domeniile de pregătire profesională şi cultură generală.

Întotdeauna vorbea liber, cu fraze şi imagini alese, inedit şi interesant". Ca publicist, George Bota a semnat mai multe articole şi cărţi. A publicat materiale de beletristică - poezii, epigrame, epitafe, teatru, psihologie şi pedagogie, străjerie, inclusiv articole moralistice şi despre actualităţile vremii, colaborând cu revistele Astra Bihariei, Beiuşul, Cele Trei Crişuri, Familia, Foaia Şcolară, Vulturul şi ziarul orădean Gazeta de Vest.

Biblioteca Judeţeană Bihor păstrează câteva dintre cărţile sale, precum "Puncte de vedere: filozofie - psichologie - pedagogie" şi "Religie şi caracter: studiu psicho-pedagogic", precum şi două partituri pentru care a semnat versurile. În prezent, o străduţă din cartierul orădean Eminescu îi poartă numele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON