URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2021, 16:20

Oradea... ordonată: Primăria insistă să-i oblige pe toţi orădenii să îngrijească spaţiile verzi. Ce zice lumea?

Oradea... ordonată: Primăria insistă să-i oblige pe toţi orădenii să îngrijească spaţiile verzi. Ce zice lumea? OBLIGATORIU. Indiferent că locuiesc la case sau la bloc, orădenii vor fi obligaţi să întreţină spaţiile verzi din jurul imobilelor, până la limita carosabilului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o singură zi, Primăria a supus dezbaterii publice două regulamente importante pentru faţa oraşului: unul prin care îi obligă pe toţi cetăţenii să îngrijească spaţiile verzi din jurul imobilelor în care locuiesc şi altul ce prevede amenzi uriaşe pentru şoferii care intră cu maşinile în zonele pietonale. 

Orădenii sunt invitaţi să le citească, pe site-ul Primăriei, şi să transmită eventualele nemulţumiri, înainte ca aleşii lor să le transforme în lege.  

Nedreptate corectată 

Primarul Florin Birta (foto) a anunţat ambele regulamente miercurea trecută, iar în ziua următoare ele au intrat în dezbatere publică.

Propunerea privind administrarea spaţiilor verzi din Oradea a fost necesară pentru că actualul act normativ a fost, în parte, anulat de judecători. La sesizarea Asociaţiei de proprietari Şelimbărului nr. 1, Primăria nu a mai putut impune orădenilor de la blocuri să preia, prin protocol, sarcina îngrijirii spaţiilor verzi din jurul imobilelor, aşa că obligaţiile au rămas doar pentru cei care stau la case. Municipalitatea repară acum această inechitate.

În baza OUG 195/2005, privind protecţia mediului, Primăria îi obligă pe orădeni să îngrijească spaţiile din jurul imobilelor în care locuiesc, până la carosabil. „Predarea spaţiilor verzi nu se va mai face prin protocoale, ci Primăria va comunica asociaţiilor de proprietari spaţiile arondate din registrul de spaţii verzi, care vor trebui întreţinute de acestea. Nu se conformează, primesc un avertisment, iar dacă persistă, o amendă”, explică Birta. 

Cuantumul amenzilor a fost menţinut între 1.000 şi 2.500 lei, la fel ca în precedentul regulament. „Scopul este să întreţinem acele spaţii verzi, nu să dăm amenzi”, spune primarul.

Arborii mari, protejaţi

Concret, orădenii vor trebui să asigure curăţenia pe terenurile din jurul caselor ori blocurilor, să cosească iarba, să îndepărteze buruienile şi plantele alergene şi să elimine crengile uscate din copaci. Regulamentul prevede că, dacă orădenii nu se vor achita de sarcini, Primăria le poate face în locul lor, dar le va impune locatarilor o taxă specială. 

„Ştiu că majoritatea orădenilor întreţin spaţiile verzi din jurul imobilelor, dar în acelaşi timp au o problemă, nu au ce face cu deşeurile rezultate. Vom discuta cu cei de la RER, să găsim o modalitate de colectare şi transport a deşeurilor vegetale rezultate de pe domeniul public”, mai spune primarul. 

Regulamentul de spaţii verzi mai prevede şi alte măsuri, precum faptul că Primăria şi orădenii se obligă să protejeze copacii maturi din oraş. Orice proiect de construcţie va trebui să evidenţieze arborii existenţi pe parcelă, esenţa şi circumferinţa lor, măsurată la 1 m deasupra solului. 

Amenzi şi pentru Primărie 

O altă noutate este că şi Primăria va putea fi amendată. „În plus, au mai apărut sancţiuni şi pentru autoritatea locală, dacă va permite construcţii cu caracter definitiv sau provizoriu pe spaţiile verzi în alte condiţii decât cele prevăzute în regulament. Sancţiunile le va aplica Poliţia Locală”, zice Adina Popa (foto), directoarea adjunctă a Direcţiei Tehnice.

Regulamentul rămâne în dezbatere publică până pe 16 iulie, iar apoi va fi supus votului în Consiliul Local. Cei care au propuneri sau sugestii le pot transmite prin e-mail, la adresa directia.tehnica@oradea.ro sau în plic, la parterul Primăriei. 

Amenzi pentru „bizoni”

Cel de-al doilea regulament propus de Primărie, de asemenea dezbătut timp de o lună, prevede sancţionarea şoferilor care intră cu autoturismele pe spaţiile pietonale cu 2.500 lei, amendă al cărei cuantum va fi redus la jumătate, în cazul plăţii în 15 zile. 

Birta crede că municipalitatea trebuie să aibă „o atitudine tranşantă” în ceea ce priveşte aceste gesturi nesăbuite. „Am constatat în ultimul timp că foarte mulţi şoferi îşi parchează maşinile pe trotuarele nou amenajate şi sunt deja borduri negre de la cauciucuri sau borduri lovite. De asemenea, pe strada Aurel Lazăr, finalizată recent, mulţi dintre stâlpişorii de iluminat de la nivelul solului au fost loviţi cu maşinile şi dezafectaţi”, explică edilul Oradiei. Pe lângă amenzi, şoferii vor plăti şi daunele produse, fie că este vorba de gazon distrus ori stâlpi de iluminat doborâţi. 

Regulamentul vizează zone pietonale din centrul municipiului: Republicii - pietonal, Piaţa Unirii, str. Vasile Alecsandri, Piaţa Ferdinand, str. Aurel Lazăr, str. Libertăţii şi str. Nicolae Grigorescu. Obiecţiile la această propunere se pot transmite prin e-mail la adresa primarie@oradea.ro. 


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre intenţia Primăriei de a obliga orădenii să îngrijească spaţiile verzi din jurul caselor şi blocurilor?

Proprietarii au doar pământul de sub bloc sau casă, pentru care plătesc impozit. Spaţiile verzi sunt ale Primăriei, să le întreţină.
Mircea Olar

Este nevoie de aceste reguli, ca să nu trăim în gunoaie. Altfel, toţi ar lăsa boscheţii să crească cât blocul şi apoi s-ar plânge de Primărie.
Marina Iordache 

Dacă asociaţiile întreţin spaţiile verzi, de ce nu ne dau voie să şi tăiem copaci? Trebuie să umblăm după tot felul de aprobări...
Ileana Ţăran

Foarte bună măsura, aşa se procedează şi în ţările civilizate. Fără măsuri ferme, nu există civilizaţie. Bihorenii „gospodari” să accepte.
Andrei Popescu

Le întreţinem, dar unii ne vor spune că suntem proştii oraşului, vor călca în picioare munca noastră şi vor distruge tot ce am făcut.
Viorica Iuhas

De ce să fiu eu obligată să adun gunoaiele aruncate de copiii care se joacă în faţa casei mele? Să vină Poliţia Locală să-i prindă. 
Ileana Mînz

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Oradea... SUB ordonată
"La sfârşitul anului trecut, Curtea de Apel Oradea a anulat articolele din regulament potrivit cărora spaţiile verzi din cvartalele de blocuri "se preiau de către asociaţiile de proprietari din municipiul Oradea, în vederea întreţinerii", precum şi lista lucrărilor de făcut şi protocolul însuşi. În mod firesc, judecătorii au anulat şi amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi. După decizia magistraţilor, regulile au rămas valabile doar pentru proprietarii de case din Oradea, o inechitate pe care primarul Florin Birta a promis că o va repara." Primarul nu este de acord cu decizia instantelor,si anuleaza anularea.Re-instituie regulamentul desfiintat,exact la fel,pe baza legii protectiei mediului,de data asta.Halucinant.Nedreptatea a fost corectata.Si instanta e multumita.Oradenii au ales...
Postat 24 Iunie 2021, 10:06 de excalibur
A dat mâna #rezist cu #insist.
De vină e PSD-ul lui Dragnea care nu a fost în stare, dacă tot a modificat trei legi de organizare și funcționare a justiției, să pună de o lege simplă într-o pagină cu două-trei articole. Iar în acest act normativ să prevadă că, nerespectarea deciziilor instanțelor finale, se pedepsește cu închisoarea pe viață chiar. Atunci ar fi și decidenții autorităților publice mai atenți și nu ar reveni la discuții pe marginea unor subiecte respinse deja de judecători.
Postat 24 Iunie 2021, 09:41 de KP
a
De acord, dar astept (probabil ca degeaba dar na) sa se reglementeze sanctiuni pentru autoritatea locala si pentru lipsa intretinerii spatiilor verzi care le apartin. Ma refer la marginile drumurilor DIN ORAS pline cu boscheti in primul rand.
Postat 24 Iunie 2021, 08:23 de Ciocolata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON