URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2021, 19:08

Oradea ieri, Oradea azi: Un spital caritabil

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1931. Spital "de caritate"

Rămasă între blocuri în anii ’80, clădirea cu numărul 2 din Piaţa Ion Creangă a fost ridicată în perioada interbelică, pe când în cartier erau doar case. Având parter, un etaj şi încă unul parţial, aceasta a fost dată în folosinţă în 1931 prin inaugurarea Spitalului Sf. Iosif al Surorilor de caritate Sf. Vicenţiu din Oradea. Entitatea avea 50 de paturi şi mai multe specializări, iar din Monografia Almanah a Crişanei din 1936 aflăm cine erau medicii care profesau aici.

Pe interne era dr. Sebestyén Artur, ginecologie şi obstetrică – dr. Costa Romulus, chirurgie – dr. Gutmann Ladislau, röntgenologie – dr. Schwartz Eugen, neurologie – dr. Erdin Ştefan, dermatologie – dr. Barna Ladislau.

Pe lângă medici, spitalul avea personal administrativ şi surori de îngrijire. Între dotările existente în anii ’30 erau aparaturi pentru "băi medicale", un aparat röntgen pentru radiologie, precum şi un laborator unde se realizau examinările cu substanţe chimice.

În interbelic, spitalul era căutat de "mulţi bolnavi, cari pretind o îngrijire medicală mai aleasă", informează Monografia. Clădirea, cu o arhitectură neoeclectică simplă, ferestre cu arcade la parter şi o logie generoasă la etaj, a funcţionat şi după război ca spital, dar de stat.

2021. Gratuit pentru nevoiaşi

Funcţiunea medicală a clădirii este constantă până azi. După 1990, aici şi-a desfăşurat activitatea specializarea Stomatologie a Universităţii din Oradea, care a şi renovat-o în 1999. În 2010, Episcopia Romano-Catolică, care a devenit proprietară, a organizat o colectă pentru o nouă renovare capitală.

Lucrările au avut loc un an mai târziu, incluzând schimbarea acoperişului şi restaurarea faţadei, însă interiorul este folosit până în prezent doar parţial. După mai multe dotări cu mobilier şi aparatură făcute cu ajutorul unor ONG-uri, Asociaţia Caritas Catolica a inaugurat aici, luna trecută, mai multe cabinete medicale, mutate din Şirul Canonicilor.

Înfiinţată în 1993, policlinica Asociaţiei funcţionează acum în forma unei Societăţi Civile Medicale, iar în cele 12 noi cabinete, medicii, specialişti colaboratori ai asociaţiei, ajutaţi de voluntari, oferă consultaţii gratuite pentru sărmani şi cu preţuri modice pentru cei cu venituri mici. Între specializări se numără: pediatrie şi psihiatrie pediatrică, psihologie, ortopedie, medicină internă, stomatologie, dermatologie, medicina muncii şi traumatologie. Există şi un medic de familie, iar în alte două cabinete se pot face ecografii şi masaj terapeutic medical.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON