URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2021, 20:51

Caritas Catolica: 12 cabinete medicale în Oradea, cu prețuri "rezonabile", dar și consultații gratuite pentru nevoiaşi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Caritas Catolica, aflată sub patronajul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, a deschis, joi, 12 cabinete medicale în noul sediu al asociaţiei, din Piața Creangă, unde doritorii se vor putea programa pentru consultaţii la pediatrie, ortopedie sau dermatologie, pentru care vor plăti o sumă "rezonabilă". Persoanele nevoiaşe vor primi consultaţii gratuite, a explicat directoarea medicală a centrului, Uitz Gyöngyi.

Sediu nou

Detaliile au fost prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în noul sediu al ONG-ului, în Piaţa Ion Creangă nr. 2, de episcopul Böcskei László, alături de directorul Caritas Catolica, Rajna Jószef, şi medicul de familie Uitz Gyöngyi, directoarea medicală a Societăţii civile medicale Caritas Catolica.

"Aceste cabinete medicale au funcţionat din 1993 şi până în 2017 în mai multe încăperi de pe Şirul Canonicilor, dar de patru ani am muncit ca să le mutăm în acest nou imobil, care în urmă cu un secol a funcţionat ca spital, iar de aproximativ 11 ani este al episcopiei romano-catolice", a explicat doctoriţa Uitz Gyöngyi.

Rolul acestor cabinete a fost încă de la început să asigure consultaţii medicale gratuite pentru sărmanii care nu îşi permit să meargă la medic, dar şi la preţuri modice pentru cei cu o situaţie financiară modestă.

"Cum toate acţiunile noastre vin în sprijinul cetăţenilor aflaţi în situaţii dificile, şi aceasta este menită să-i ajute pe cei care au nevoie de îngrijiri medicale, dar nu şi le permit", a spus episcopul Böcskei László.

În cele 12 cabinete medicale lucrează deja un medic de familie, un pediatru, un psiholog, ortoped, psihiatru, un medic de psihiatrie pediatrică, unul de medicină internă, un stomatolog, un dermatolog, un medic de medicina muncii şi un altul de traumatologie.

Pe lângă acestea, în alte două cabinete se vor putea face ecografii şi masaj terapeutic medical. Acestea au echipamente moderne, cele mai multe fiind donate de mai multe firme care sprijină Asociaţia.

Gratis pentru nevoiaşi

Serviciile medicale vor fi oferite de medici specialişti care sunt colaboratori ai ONG-ului şi care vor avea program la cabinetele medicale de mai multe ori pe săptămână.

Vezi tabelul cu orarul medicilor:

Intrarea în cabinete se face doar pe bază de programare telefonică, la numărul 0771703017 (în zilele lucrătoare între orele 9-12). Cei care vor suna vor primi detalii atât despre locurile libere cât şi despre costurile unei consultaţii.

"Încă nu avem o listă de preţuri, însă pot să vă spun că preţurile sunt rezonabile, mai mici decât la celelalte clinici sau cabinete din Oradea", a mai explicat coordonatoarea Societăţii civile medicale Caritas Catolica.

În plus, nevoiaşii vor primi consultaţii gratuite. "Persoanele care nu îşi permit să plătească consultaţiile trebuie să se adreseze asociaţiei. Voluntarii vor lua legătura cu ele şi vor afla dacă într-adevăr o persoană are nevoie de ajutor", a spus Rajna Jószef, directorul Caritas Catolica.  

La finalul conferinţei, jurnaliştii şi câţiva medici prezenţi la eveniment au fost invitaţi să viziteze câteva cabinete medicale, care au fost sfinţite de episcop.

În sprijinul suferinzilor  

Pe de altă parte, pe lângă aceste cabinete medicale, de anul trecut, în acelaşi sediu mai funcţionează și un cabinet unde, pe bază de programări, femeile bolnave de cancer la sân primesc consultaţii, dar şi peruci, sutiene oropedice sau masaje terapeutice, în schimbul unor donații simbolice către ONG, dar și un centru de permanență. Cel din urmă funcționează de luni până vineri de la ora 15 până la ora 8 a următoarei zi, iar sâmbăta și duminica programul este non stop. 

Într-o altă aripă a clădirii, voluntarii Asociaţiei au mai amenajat şi un centru unde sunt depozitate scaune cu rotile, cârje, paturi de spital sau cadre de mers care pot fi închiriate de bolnavii aflaţi în programul de îngrijire la domiciliu al Carita Catolica.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
unii construiesc cabinete medicale pentru necajiti, altii aduna banii cu ligheanele de plastic in biserici
felicitari, doamna Sim, pentru acest subiect adus in atentia noastra! tot respectul pentru Caritas Catolica si grija lor fata de semeni / oradeni / bihoreni. Inca din 2003 au oferit servicii medicale si medicamente + instrumente medicale la preturi modice, s-au preocupat de azilele de batrani, de copiii necajiti... Chestia asta este exact pe dos de ceea de face biserica ortodoxa, aceasta nesatula de cash si aur. preotii ortodoxi culeg banii cu 3 ligheane de plastic in timpul slujbei, ca sa-si faca/termine biserici si sa-si ia masini + viata in lux si desfranare, in timp ce altii construiesc spitale si centre de ingrijire. Sofronie, cat timp esti in viata, vom citi despre tine ca ai faurit un astfel de lacas de ajutor pentru enoriasii tai? ca de invartit bani la negru, sunteti master mind... nimeni nu va stie conturile si proprietatile, dar sigur aveti si voi cateva zeci de imobile in judet care ar putea fi folosite cu demnitate.
Postat 10 Iunie 2021, 22:14 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON