Asociaţia Caritas Catolica, a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, a lansat marţi un proiect de lăudat. Reprezentanţii ONG-ului le vor oferi femeilor diagnosticate cu cancer mamar proteze externe la sâni, peruci, sutiene ortopedice, dar şi consiliere pe tot parcursul tratamentului.
Asociaţia a lansat proiectul în această perioadă, tocmai pentru că octombrie este luna internaţională a luptei împotriva cancerului la sân.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de ONG, protezele, sutienele şi perucile vor fi oferite de fundaţia Stichting Steungroep Nederland Roemenië şi Stichting Oost-Europa Boskoop, partenerii olandezi ai Caritas.
"A fost visul nostru de mult timp să putem acorda sprijin acelor femei din România care suferă de efectele secundare ale tratamentului. Pentru aceasta am avut nevoie de un partener local de încredere, care dispune de personal calificat, dar în acelaşi timp are şi o sensibilitate socială, şi o atitudine empatică ceea ce este indispensabilă pentru desfăşurarea acestei activităţi. Acest partener a fost pentru noi Caritas Catolica, cu care colaborăm de mulţi ani", au transmis Jan şi Coby Willemsen, conducătorii fundaţiei Stichting Steungroep Nederland Roemenie, potrivit comunicatului.
Iniţiativa celor de la Caritas Catolica este una inedită, asta pentru că până acum în Bihor nimeni nu a mai oferit un astfel de serviciu. Chiar dacă statul oferă femeilor bolnave de cancer mamar proteze o dată la trei ani, acestea se uzează mult mai repede, fiind purtate zilnic. De asemenea, şi perucile, şi sutienele ajung într-o perioadă scurtă de timp să nu mai poată fi utilizate, iar unele femei nu îşi pot permite să le cumpere sau să le înlocuiască.
De marţi însă, în schimbul unei donaţii simbolice făcute ONG-ului, femeile pot primi oricât de des peruci, proteze şi sutiene olandeze chiar la sediul Caritas Catolica. Cele care se confruntă cu probleme financiare le pot obţine şi gratuit, în baza unei cereri. În plus, o asistentă specializată a instituţiei va oferi un tratament de tip medical taping şi le va face şi masaj limfatic, necesar pentru prevenirea şi tratarea limfedemului.
"Ne pregătim de luni de zile pentru deschiderea noului serviciu. Partenerii noştri m-au rugat să conduc această activitate şi totodată au asigurat şi posibilitate de formare profesională în domeniile tratamentului edemei limfatice şi medical taping. Din păcate în cercul meu de cunoştinţe sunt mai multe doamne care se luptă cu cancerul de sân, fapt ce m-a motivat să accept această responsabilitate ca prin mijloacele care îmi stau la dispoziţie şi cunoştinţele dobândite de mine să-i pot ajuta", a spus Bőr Gyöngyi, coordonatoarea departamentului.
Tot aceasta a explicat şi procedurile: femeile fac o programare telefonică, iar apoi merg la sediu pentru o consultaţie gratuită. Alegerea protezei potrivite se va face apoi în funcţie de mărimea sutienului, forma protezei, precum şi tipul de operaţie executată.
Persoanele care doresc mai multe informaţii pot suna la numărul 0770618856 de luni până vineri în intervalul orar 8 – 16. Cei interesaţi pot accesa şi pagina web a asociaţiei pentru informaţii despre toate tipurile de servicii sociale acordate.
Cancerul mamar este cea mai frecventă boală tumorală în rândul femeilor. Intervenţia chirurgicală şi chimioterapia pot avea numeroase efecte secundare care pot influenţa negativ calitatea vieţii pacientei, cum ar fi căderea părului sau umflarea membrelor superioare în urma extirpării sânului şi a glandelor limfatice, acestea afectând atât fizic, cât şi psihic persoana bolnavă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.