URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2021, 15:50

Gunoaie cu rebut: Deşi sunt destinate deşeurilor biodegradabile, pubelele maro din Oradea se umplu cu haine, plastic şi materiale de construcţii (FOTO)

Gunoaie cu rebut: Deşi sunt destinate deşeurilor biodegradabile, pubelele maro din Oradea se umplu cu haine, plastic şi materiale de construcţii (FOTO) AŞA NU! În pubelele maro, orădenii ar trebui să arunce doar resturi vegetale şi alimentare, care prin natura lor se descompun şi pot deveni îngrăşământ vegetal. La staţia de compostare, muncitorii constată însă că mai bine de jumătate din conţinutul acestor recipiente reprezintă alte tipuri de deşeuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gândită ca soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri pe care Oradea le depune la halda de gunoaie, totuşi colectarea separată a resturilor biodegradabile nu-şi atinge pe deplin scopul, pentru că orădenii fie nu ştiu cum să arunce corect gunoaiele, fie încă n-au găsit motivaţia necesară ca să o facă.

Peste 60% dintre deşeurile aruncate în pubelele maro sunt resturi care, de fapt, trebuiau aruncate în alte părţi. Ca să-i îndrume pe orădeni, primarul Florin Birta îi trimite pe poliţiştii locali lângă pubele, iar cei care vor persista în obiceiurile greşite vor fi sancţionaţi.

De ce colectăm separat

Potrivit regulamentului de salubritate al Oradiei, toţi locuitorii oraşului trebuie să arunce deşeurile în trei fracţii: reciclabilă (deşeuri de ambalaje, cum sunt PET-urile, folii, pungi, cutii de carton, hârtii, doze de metal şi aluminiu, cutii de lapte şi iaurt etc.), biodegradabilă (fructe, legume, resturi alimentare, coji de ouă şi de pâine, zaţ de cafea, pliculeţe de ceai etc.) şi reziduală (mucuri de ţigări, scutece, conţinutul sacului de aspirator, textile etc.). Locul deşeurilor reciclabile este în containerele sau sacii de culoare galbenă, al celor biodegradabile în pubelele maro, iar al celor reziduale în pubelele negre. 

Măsura colectării separate a fost impusă pentru că poate reduce semnificativ cantităţile de deşeuri pe care Oradea le abandonează la halda din Episcopia. În fiecare an, oraşul are o ţintă de atins, iar neîndeplinirea obiectivului pune Primăria la plată. Fiecare tonă de gunoaie aruncată peste limita prevăzută de lege costă în plus 50 lei, iar pentru anul trecut, amenda Oradiei a fost de 1,8 milioane lei.

În ultimii patru ani, pentru că n-a respectat ţintele, municipiul a plătit în total peste 24,5 milioane lei, bani care puteau fi investiţi în folosul orădenilor, cum ar fi în parcuri sau achiziţii de tramvaie noi. În schimb, au ajuns la Administraţia Fondului de Mediu...

Pungi, haine, papuci...

Tot ce aruncă orădenii în pubelele de culoare maro ajunge la firma Eco Bihor, care administrează halda de gunoaie şi care are şi o staţie de compostare a deşeurilor. Aici, resturile organice devin îngrăşământ vegetal bun de folosit în ghivecele cu flori, în grădini sau pe terenuri agricole.

Însă nu tot ce se află în pubelele maro poate deveni compost, pentru că mulţi cetăţeni aruncă şi alte gunoaie între deşeurile biodegradabile. "Gravimetric, 60% din deşeurile colectate din pubelele maro sunt alte tipuri de deşeuri. Am găsit de la pungi de plastic la haine, papuci, cărămizi, orice", spune Pásztai Zoltán, directorul Eco Bihor. Pentru că sunt prea multe, nu pot fi sortate nici măcar manual...

Eco Bihor are un utilaj care separă biodeşeurile de pungile de plastic, însă acesta nu poate face minuni. Ca o maşină de tocat roşii uriaşă, utilajul învârte biodeşeurile şi adună folii şi pungi în jurul ciurului, însă se opreşte din funcţionare când obiectele "străine" sunt prea multe sau în jurul lui se înfăşoară haine vechi, pe care orădenii le-au aruncat greşit în pubelele maro. "Găsim un amalgam de deşeuri, ceea ce scade randamentul compostării şi creşte şansele să distrugă echipamentul", zice Pásztai. 

Gunoiul la control

Tocmai de aceea, operatorul de salubritate RER Vest face un apel către toţi orădenii, cerându-le să respecte colectarea separată şi să arunce fiecare deşeu în locul potrivit. Făcând acest efort, îşi vor mulţumi mai târziu, când vor vedea că Oradea n-a mai "aruncat" banii pe amenzi, ci i-a investit în folosul lor.

Dacă însă vor persista în a nu ţine cont de colectarea separată, orădenii ar putea ajunge şi să scoată direct bani din buzunar. Primarul Florin Birta este decis să-i trimită pe poliţiştii locali în controale, pe lângă pubelele maro, de la case şi blocuri deopotrivă. "Vor verifica ce conţin pubelele şi sacii de gunoi ai oamenilor care se pregătesc să îi arunce. Dacă nu este conţinutul potrivit, poliţiştii locali vor da avertismente, iar la următoarea abatere, amenzi". 

Edilul este convins că, ţinând procesul verbal în mână, orădenii vor ciuli mai atent urechile, pentru a înţelege cum se aruncă deşeurile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
excalibur
Tu nu colectezi selectiv doar ca sa le faci in ciuda lui Birta- BOLOJAN , pt ca tu traiesti in 95 cand erai platit in DM si ti-ai facut vila si acum nu mai ai bani sa o zugravesti :::::)))) La fel face si @KP
Postat 25 Iunie 2021, 00:26 de Sandu2100
Da capo
Gunoiul e o problema serioasa.Defapt, nu gunoiul in sine, ci mirifa creatura numita om.Care spoliaza natura in ritm galopant.Sa nu uitam ca o simpla mictiune (pisare),de citeva sute de ml ,contamineaza 5-8 litri de apa potabla,filtrata,clorinata.Apoi delirul ambalajelor.Nu ne-am limitat la hirtie si carton,biodegradabile, ne-a trebuit si polistiren si polietilena,la discretie.Acuma ,faptul e consumat,pe maimuta n-o mai dai jos din portocal,desi birta trage speranta intr-o minune,pe baza de amenzi si politie,precum l-a invatat antecesorul sau.Reciclarea ambalajului e preplatita,adica in momentul in care ai cumparat berea la pet,ai platit si taxa aferenta colectarii si reciclarii flaconului.Pe scurt,ne-am umplut de gunoaie.Am avut doua fractii,gunoi menajer si reciclabile,ok,ne-am obisnuit...Acuma vor trei fractii,cu perspective la patru, cinci. Decit sa declansam o cruciada impotriva a 200.000 de cetateni, mai bine angajam niste conationali,bine platiti, sa se ocupe de problema. Sau utilaje de sortare,fonduri europene,face bolo rost,whatever. Mult anuntata garantie pe sticle nu mai vine...in europa se practica de multi ani,deja. Iar firmele astea de gunoi,s-au sulemenit si ele: se tin de cartele,panouri fotovoltaice, gps-uri,cip-uri.Sa nu ne mire ca ,la un moment dat, debarasarea gunoiului se va face exclusiv online,via internet...
Postat 24 Iunie 2021, 22:43 de excalibur
inapoiati
in blocul nsotru arata jalnic.. nimic nu se arunca cum trebuie... degeaba aruncam corect daca ceilalti o contamineaza... pana cand nu se iau amsuri dure nimic nu se va schimba... autoritatile stiu numai cum sa te f*** dar nu si cum sa ia masuri...
Postat 24 Iunie 2021, 22:08 de sasi
Acesta e rezultatul bunului management al Consiliului județean Bihor
CJ Bihor are legal obligația de a asigura organizarea și funcționarea Sistemului de Management Integrat a Deșeurilor din Bihor. Multe milioane de EURO au fost cheltuiți pentru promovare și aplicare, din 2020 încoace. Atât de bine s-a priceput Bolojan Ilie Gavril să conducă județul, încâ a scăpat din vedere cum se organizează acest SMID, la ce folosește și cine sunt beneficiarii. Așadar, clienții RER fac ce li s-a spus la început, de la CJ Bihor. Ba că va fi un sistem cu 5 fracții și 5 pubele. Apoi s-a spus că vor fi 4 fracții și 4 pubele. După aceea s-a povestit că vor fi 3 fracții și 3 pubele. Mai nou că ajung 3 fracții, 2 pubele și un sac galben. A apărut și varianta finală, cu 3 fracții și niște pubele ori saci, unde clientul poate opta, la cele 3 fracții, să primească 2 pubele și sacul galben sau, dacă vrea, să-și cumpere singur pubela galbenă, dacă nu forește să-i sfâșie vreo mâță sacul galben lăsat în stradă. Așadar, e firesc să iasă confuzii pe culori. Că doar știe tot liberalul că Bolojan e daltonist în materie organizatorică.
Postat 24 Iunie 2021, 21:55 de KP
Get ready for the show
Cum tratam o halucinatie?? "Primarul Florin Birta este decis să-i trimită pe poliţiştii locali în controale, pe lângă pubelele maro, de la case şi blocuri deopotrivă." Raspuns corect.Politie,amenzi,puscarie,expropriere.Intr-un cuvint,orasul model oradea.Pentru noile generatii de oradeni,facem un calcul aritmetic. Rer vest oradea: [ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ]. Cifra de afaceri 50.000.000 lei. Cam fifty-fifty PMO si oradenii clienti. 200.000 oradeni ori 12 lei/oradean/luna ori 12 luni= 28 milioane. Deci aportul nostru anual e in jur de 25.000.000 lei. GUNOI ORADEA ANUAL. La un buget de 2 miliarde vine cam 1% maxim 1.5%. Deci, nu e vorba de gunoi,de fractii,de bani,de profit.Sunt bani cacalau. E vorba despre ambitia cuiva de a face din noi GUNOIERI, fortat,pe baza de amenzi,pe baza de politie...un mic viitor lagar nazist care va avea la intrare sloganul salvator: "Arbeit macht frei"
Postat 24 Iunie 2021, 21:23 de excalibur
atata ii duce capu
lasa-ma bre ca am vazut si eu la bloc cum imbecilii arunca flacoane de plastic in tomberonul pentru sticle. aparent pentru unii flacon si sticla e acelasi lucru.
Postat 24 Iunie 2021, 18:49 de User anonimizat
Of,of,
Comozi mai suntem! Puțin ne pasa de planeta! Viitorul pe care ni-l facem îl meritam
Postat 24 Iunie 2021, 18:24 de Valcov
S-ar putea
Eventual o pubelă mai mica pentru bio ar fi convingătoare. Nu cred că o cutie de iaurt sau lapte nu se poate da sub un jet de apă și apoi pusă în sacul galben
Postat 24 Iunie 2021, 17:20 de Valcov
Update la ghidul de colectare...
Poate ar trebui inceput cu modificarea ghidului de colectare postat pe site-ul RER. De exemplu, se mentioneaza expres ca "se interzice depozitarea pungilor si ambalajelor de hartie/ carton ce contin materii organice degradabile" in sacul galben. Pe de alta parte, ca sa le aruncam la deseuri biodegradabile, trebuie sa le "maruntim" (apropo, si hainele ar trebui sa le "maruntim"). Chiar va imaginati ca se va apuca cineva sa taie in bucatele hainele pe care le arunca?...asta dupa ce verifica atent eticheta, daca o mai gaseste ca nu cumva pe langa bumbac sa se fi strecurat si niscaiva fire sintetice...sau cutiile de lapte UHT? Imi si imaginez bunicile contemporane cu foarfecile in maini in loc de andrele :-))) Se mai precizeaza ca foliile, PET-urile, plasticul in general, trebuie sa fie curat pentru a fi colectat in sacul galben. In aceste conditii, ce facem cu cutiile de iaurt din plastic sau alti recipienti din plastic cu urme de materii biodegradabile? Astea nu se incadreaza la nici o categorie... Ar trebui sa imputinam resursele pretioase de apa potabila pentru a le spala? Si as putea continua... Asa ca Primaria ar putea evita sa dea de lucru inutil Politiei locale si mai bine ar contacta RER-ul asta sa-si clarifice cerintele...
Postat 24 Iunie 2021, 17:11 de Ioan75
Mintea de pe urma...
Epigonului Birta ,derutat de naveta zilnica Oradea-Sinmartin, i-ar putea trece, la un moment dat, o idee simpla,dar geniala, ca toate ideile simple: Sa interzica total gunoiul pe teritoriul orasului. Pina cind sa ducem in spate generatii de alogeni, atrasi de mirajul imobiliar al orazii,de parcurile industriale, needucati,ireconciliabili, care sa ne compromita gunoaiele,compostul si pozitia din Top storia.
Postat 24 Iunie 2021, 16:52 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON