URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2021, 12:25

Cum aruncăm? RER Vest îi îndeamnă pe orădeni să respecte colectarea separată, astfel încât oraşul să valorifice cât mai multe deşeuri

Cum aruncăm? RER Vest îi îndeamnă pe orădeni să respecte colectarea separată, astfel încât oraşul să valorifice cât mai multe deşeuri CURATE ŞI STRIVITE. Înainte de a fi aruncate, deşeurile reciclabile trebuie golite de conţinut şi strivite, pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Condiţia principală pentru ca Oradea să valorifice o parte cât mai mare din deşeurile generate de cetăţeni şi, implicit, să poate reduce cantităţile de resturi abandonate la haldă, este ca orădenii să colecteze separat. Asta înseamnă să arunce corect fiecare tip de deşeu, în recipientul aferent, iar muncitorii RER Vest le vor transporta tot separat.

O lecţie simplă, dar atât de importantă...

Reciclabile vs. biodeşeuri

Pentru orădeni, colectarea separată înseamnă aruncarea mizeriilor în trei fracţi: reciclabilă (sacul sau containerele de culoare galbenă), biodegradabilă (pubela maro) şi reziduală (pubela neagră).

Reciclabilele sunt deşeuri de ambalaje (recipiente de plastic pentru băuturi sau alimente, pungi şi folii, spray-uri goale, cutii metalice, de lapte sau iaurt, doze de aluminiu, farfurii şi pahare de unică folosinţă, capace de metal de la borcane, mape de plastic, cutii de carton, pungi de hârtie, maculatură), în timp ce fracţia biodegradabilă înseamnă resturi care se descompun (pâine, cereale, resturi de cafea şi ceai, coji de ouă şi de nucă, resturi vegetale din curte, resturi de carne, produse lactate, şerveţele folosite).

Atenţie, însă: biodeşeurile nu trebuie aruncate în saci de plastic şi nu trebuie amestecate cu alte gunoaie, un fenomen care se resimte din plin în Oradea! Adesea, printre ele, muncitorii din salubritate găsesc papuci, furtunuri, haine...

Unde ajung?

Pe lângă acestea, tot separat trebuie colectate sticlele şi borcanele, după ce în prealabil au fost golite şi curăţate. Locul lor este în pubelele verzi de lângă blocuri sau la platformele pentru colectare separată din oraş.

Toate celelalte deşeuri intră în categoria reziduală: scutece, tampoane, resturi vegetale tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan spartă, geamuri sparte, păr şi blană, excremente ale animalelor de companie. Acestea nu pot fi refolosite şi ajung pe halda de deşeuri din cartierul Episcopia.

În timp ce deşeurile de ambalaje sunt valorificate prin reciclare, cele biodegradabile sunt tratate pentru a deveni compost, un îngrăşământ natural. Cum nimeni nu vrea să se trezească cu resturi de plastic în ghivecele de flori sau în grădină, e clar de ce mizeriile n-ar trebui amestecate... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Asa nu" = zero
Tot timpul ni se spune "asa nu", dar nu se ofera solutii. Asa ca, o sa zic si eu: "asa nu" se face educatie. Daca deseurile biodegradabile nu trebuie aruncate in pungi de plastic, spuneti care este solutia. Sau asteptarea este ca or sa iasa oamenii din case cu galeata de gunoi dupa ei, ca pe vremea lui Ceasca? Apropo de educatie, s-a mai spus pe-aici in mai multe articole ca cetatenii vor primi si pliante prin care sa li se explice cum sa colecteze separat (ba chiar si pungi pentru deseurile biodegradabile, daca bine retin). A vazut cineva astfel de pliante?
Postat 11 Iulie 2021, 12:24 de v0id
asa
si plasticul i=l ducem la 'reciclat' la salonta? ca aia au aratat ca se stiu descotorosi de el
Postat 10 Iulie 2021, 21:03 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON