URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Oradea intoxicată: Două lacuri toxice băltesc lângă oraș, iar autoritățile nu fac nimic pentru ecologizarea zonei (FOTO)
Oradea noastră
România ar putea ajunge să plătească amenzi de 30.000 euro pe zi pentru că nu și-a îndeplinit obligația de a închide depozitele de deșeuri periculoase. Opt asemenea locuri sunt în Bihor, județul cu cele mai multe depozite contaminate. Toate trebuiau închise și ecologizate până cel târziu în 2009, fiindcă sunt un pericol pentru mediu și pentru cetățenii care se învecinează cu ele. 13 ani mai târziu, autoritățile încă bat pasul pe loc.
Verde în circuit: Locul resturilor de iarbă şi al altor deşeuri vegetale este în pubela maro!
Oradea noastră
Vremea tot mai caldă a dat putere naturii, iar orădenii constată că deja au de lucru prin grădini, indiferent că stau la casă sau la bloc. Tuturor li se aplică o regulă simplă: resturile vegetale, cum sunt crengile sau iarba tăiată, trebuie aruncate în pubelele maro, fiind deşeuri care se descompun şi se pot transforma în compost. Atenţie, însă: biodeşeurile nu trebuie amestecate cu plasticul!
01 Mai 2022, 13:18
Oradea ieri, Oradea azi: Casa Vágó
Oradea noastră
Imobilul, construit la stradă, cu o curte interioară, se aseamănă unora din Budapesta proiectate tot de Vágó, dar şi cu unul din Subotica, faţada fiind influenţată de Secessionul vienez, căruia i-au fost adăugate elemente de artă populară în ornamentaţia interioară, pe streaşină, burlane şi jardinierele ferestrelor...
30 Aprilie 2022, 16:20
Christoph, orădeanul: Mutat la Oradea, neamţul Christoph Horrix vede cu alţi ochi plusurile şi minusurile oraşului
Oradea noastră
Prin geamul biroului său de pe strada Crinului, Christoph Horrix se salută, aproape zilnic, cu un bărbat care trece prin faţă. "Uneori vine la uşă şi, pentru că ştie puţină engleză, vorbim despre câtă gălăgie se face când sunt golite pubelele de gunoi. A fost agent de securitate la Lotus, dar habar nu am cum îl cheamă şi nici el nu ştie cum mă numesc. Cât am locuit în Berlin sau Düsseldorf, nu am avut asemenea întâlniri"... 
29 Aprilie 2022, 08:03
Acum ori niciodată
Oradea noastră
Peste tot în lume, o discuție pe tema schimbărilor climatice include și mențiuni la rapoartele IPCC. Acronim pentru „Intergovernmental Panel on Climate Change” (Grup interguvernamental de experți în schimbări climatice), IPCC este un organism științific înființat de ONU în 1988, cu scopul de a pregăti o analiză cuprinzătoare și recomandări pe problematica schimbărilor climatice.
28 Aprilie 2022, 13:05
Hainele la sortat! Din anul 2025, bihorenii vor trebui să colecteze separat şi deşeurile textile, iar autorităţile caută soluţii
Oradea noastră
Într-un an, cetăţenii Uniunii Europene cumpără 6,4 milioane de tone de îmbrăcăminte nouă şi, odată abandonate, peste jumătate dintre haine nu sunt reciclate, ci aruncate la gropile de gunoi. Această realitate va trebui să se schimbe, pentru că, din 2025, toate ţările UE vor trebui să asigure colectarea separată a produselor textile. Ce se va întâmpla cu hainele, odată colectate, nu este încă clar, pentru că tehnologiile de reciclare sunt puţine şi scumpe. În Bihor, o posibilitate pe care autorităţile o iau în calcul este valorificarea lor energetică.
27 Aprilie 2022, 10:05
Grădina lui Andrei: La doar 11 ani, orădeanul Andrei Popovici îi provoacă pe copii să ia în grijă grădinile din jurul blocurilor (FOTO)
Jos pălăria
În curtea unui bloc de pe strada Doina din Oradea, din spatele gardului viu, se aude zgomotul pământului săpat şi îngrijit. Andrei Popovici, un copil de 11 ani, ajutat de surioara lui Antonia (6 ani) şi de părinţii Monica şi Radu, îşi îngrijeşte grădina de legume înfiinţată chiar sub geamurile apartamentelor. "După ce mi-am terminat temele, ce poate fi mai relaxant decât să lucrez în grădină?", spune Andrei. N-are încă înălţimea unui adult, dar vorbeşte ca un om mare...
De ce separăm? Dacă orădenii nu colectează separat deşeurile, acestea nu vor putea fi reciclate
Oradea noastră
De fiecare dată când autorităţile îndeamnă cetăţenii să colecteze deşeurile separat, unii oameni se întreabă: de ce aş sorta eu gunoaiele, şi nu muncitorii din salubritate? Răspunsul la această dilemă este complex. Pe de-o parte, odată amestecate, unele deşeuri reciclabile se pot compromite, iar pe de altă parte, efortul mic al cetăţenilor nu suplineşte munca "salubriştilor", ci doar o înlesneşte puţin...
16 Aprilie 2022, 15:15
Oradea ieri, Oradea azi: Curăţenia de primăvară, o 'tradiţie' de zeci de ani
Oradea noastră
Încheierea iernii, creşterea zilei şi a temperaturii era prilej, acum mai bine de 50 de ani, pentru organizarea, de către autorităţi, a "lunii curăţeniei". În aprilie 1967, de pildă, ziarul Crişana prezenta stadiul lucrărilor la care participau lucrătorii din salubritate, muncitori şi alţi oameni, în cadrul "muncii patriotice".
16 Aprilie 2022, 11:21
#FărăGraniţe, #FărăLimite
Invitații Bihoreanului
Despre lipsa graniţelor şi a limitelor este proiectul nostru, pe care l-am numit  #unOMunPOMoŢARĂ...#oLUME. La jumătatea lunii martie, am trecut cu bine peste cea mai mare acţiune de plantare organizată în România în primăvara acestui an. "Plantăm speranţă" a adunat în acelaşi loc, lângă Husasău de Tinca, aproape 2.000 de suflete. Spun suflete, pentru că este o acţiune pentru comunitate, o acţiune la care participi cu sufletul, dar munceşti folosind trupul şi mintea. 
14 Aprilie 2022, 10:00
Plată la 'bucată': Din această lună, toţi clienţii RER Vest plătesc pentru câte deşeuri aruncă, inclusiv în comunele din jurul Oradiei
Oradea noastră
La fel ca orădenii, locuitorii din 25 de comune din jurul municipiului vor plăti factura de salubritate în funcţie de câte deşeuri generează. Începând din aprilie, autorităţile judeţene şi operatorul de salubritate RER Vest au introdus aici un sistem de tarifare nou, similar celui din Oradea. Bihorenii vor plăti pentru fiecare ridicare a deşeurilor reziduale, aşa că, dacă vor colecta separat, vor avea mai puţin de achitat.
12 Aprilie 2022, 18:01
Să fie curăţenie! Până pe 15 aprilie, orădenii pot scăpa gratuit de deşeurile voluminoase şi periculoase
Oradea noastră
Până pe 15 aprilie, orădenii pot să scape gratuit de deşeurile voluminoase şi periculoase de prin case sau curţi, în cadrul unei campanii organizate de Primărie şi RER Vest. Cetăţenii trebuie să anunţe firma de salubritate, de luni până vineri, între orele 07.30 şi 15.30, la numărul 0751-306.526, şi să precizeze pentru ce tipuri de deşeuri solicită colectarea, adresa la care locuiesc şi, desigur, numele şi prenumele.
11 Aprilie 2022, 13:30
Regatul gunoaielor: În jurul Oradiei au apărut hectare întinse cu mizerii! Primăria, somată să le ridice (FOTO)
Oradea noastră
Pe cât de frumos este centrul Oradiei, pe-atât de dizgrațios arată împrejurimile orașului. În trei zone din jurul municipiului, inclusiv într-o arie protejată, comisarii de mediu au găsit săptămâna trecută cantități impresionante de gunoaie, de la resturi din construcții la zdrențe, fotolii ori alte obiecte care n-au mai fost folositoare proprietarilor.
Sortezi și economisești! Colectarea separată a deșeurilor, singura soluție pentru reducerea costurilor în salubritate
Oradea noastră
Așa cum, atunci când se întorc acasă de la cumpărături, așază fiecare produs la locul lui, și când aruncă gunoaiele orădenii ar trebui să țină cont de „locul” fiecăruia. Legea prevede că toți românii trebuie să plătească pentru câte deșeuri aruncă, iar orădenii care respectă regulile colectării separate observă că sortarea are un rost: facturile de salubritate sunt mai mici!
03 Aprilie 2022, 16:47
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a evoluat circulația cu autobuze în oraș
Oradea noastră
Circulaţia cu autobuze prin Oradea a crescut pe măsură ce oraşul s-a extins. După 1970, ele deserveau cartierele noi şi platformele industriale, dar şi gara, centrul şi alte zone intens frecventate. De aceasta se ocupa Întreprinderea Judeţeană de Transport Local, care folosea autobuze simple şi articulate, atât modele autohtone Dac, cât şi Ikarus.
02 Aprilie 2022, 13:47
Câinii nimănui şi, totuşi, ai tuturor. Până când?
Oradea noastră
"Gradul de civilizaţie al unui popor se măsoară după felul în care îşi tratează animalele". Dacă luăm în considerare acest dicton atribuit lui Gandhi, este lesne de înţeles că noi, românii, suntem cu câteva sute de ani în urmă.
02 Aprilie 2022, 10:41
Cu roţile 'sparte': Oradea nu este un oraş prietenos cu bicicliştii, având piste puţine, întrerupte şi adesea ocupate de maşini (FOTO)
Oradea noastră
Venirea primăverii şi preţurile tot mai mari ale combustibililor sunt două motive solide pentru ca orădenii să îşi dorească să iasă în oraş pe două roţi, în loc de patru. Oradea nu are, însă, o infrastructură adecvată cicliştilor. Aşa că pedalează prin oraş doar cine are curajul...
Verde la calificare: Şcolile şi firmele din Bihor pot începe să pregătească specialişti în meserii 'verzi' (FOTO)
Oradea noastră
Obosiţi după doi ani de pandemie, iar acum îngrijoraţi de războiul care a izbucnit pe bătrânul continent, tuturor europenilor le este greu să-şi imagineze viitorul. Ce pare sigur este că tranziţia către o Europă mai puţin poluată şi sustenabilă, demarată odată cu lansarea Pactului Verde European (Green Deal), trebuie să rămână o prioritate. Şcolile şi firmele din Bihor pot începe să pregătească specialişti în meserii "verzi"...
Respect pentru resurse: Primul manual de educaţie pentru sustenabilitate a fost scris și de o orădeancă (FOTO)
Oradea noastră
Peste 700 de elevi din şase judeţe, inclusiv o clasă de gimnaziu din Ştei, învaţă la şcoală ce este sustenabilitatea, de ce trebuie să aibă grijă de resursele Terrei şi, mai ales, cum. O echipă formată de două ONG-uri din Cluj, din care face parte şi o orădeancă, a scris primul manual de educaţie pentru sustenabilitate din ţară, care poate fi folosit ca suport pentru o disciplină opţională la gimnaziu sau liceu. Pe lângă o sumedenie de alte noţiuni teoretice, elevii trebuie să înveţe şi respectul pentru resurse...
Nu v-am uitat...
Oradea noastră
Sequoia gigantea (Lindl.) Dechne, sau arborele mamut, este o specie originară din America de Nord care, în condiţii favorabile, ajunge să trăiască chiar mii de ani. Cel mai bătrân exemplar este General Sherman, din SUA, care are aproximativ 2.200 ani şi peste 83 de metri înălţime, fiind cu 10 metri mai scund decât Statuia Libertăţii.
19 Martie 2022, 16:11
Oradea ieri, Oradea azi: Despre statuile din oraş, de acum şi de odinioară (FOTO)
Oradea noastră
În anul 1919, când Oradea a intrat oficial între graniţele României Mari, în oraş nu existau monumente privind istoria şi cultura românească, oraşul fiind majoritar maghiar. Abia în perioada interbelică, cu eforturi, au apărut astfel de edificii în spaţiul public.
Ghid printre stele: De la Agenţia Spaţială Europeană, un orădean îi ajută pe elevi şi studenţi să descopere Universul (FOTO)
Oradea noastră
Deşi era convins că nu va pleca niciodată din România şi că acasă, la Oradea, are tot ce îi trebuie ca să fie fericit, de mai bine de cinci ani, Adrian Şuhanea locuieşte în Olanda. S-a mutat în ţara lalelelor şi a bicicletelor după ce a primit o ofertă la care nici nu a îndrăznit să viseze: să lucreze pentru Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Astăzi, orădeanul este unul dintre specialiştii care promovează programele educaţionale ale ESA în rândul elevilor şi studenţilor de pe întreg continentul.
Ne enervează! Dacă aţi vrut clădirea, aveţi grijă şi de spaţiul verde! (FOTO)
Oradea noastră
În timp ce orădenii riscă amenzi dacă nu curăţă zonele verzi din jurul imobilelor, regula pare că nu se aplică instituţiilor publice. În scuarul de lângă fostul sediu al Direcţiei de Statistică, atribuit Parchetului Curţii de Apel, de luni bune zac fără să fie deranjate nişte crengi uscate. La doi paşi de cea mai nouă pietonală a oraşului... 
Vremea asfaltărilor: Șoferii orădeni cer asfaltarea zecilor de gropi apărute peste iarnă
Bihoreanul tipărit
Ghioceii sunt demodați. Într-un oraș ca Oradea, cu trafic intens și zeci de șantiere, vestitorii primăverii sunt gropile din asfalt. Aproape că nu este arteră importantă în care dezghețul să nu fi provocat găuri. „Deranjul în trafic este destul de mare. Pe lângă gropile apărute peste iarnă, constructorii au de acoperit și asfaltat săpăturile făcute peste iarnă pentru înlăturarea unor avarii la rețelele de apă și termoficare”, spune viceprimarul Marcel Dragoș.
14 Martie 2022, 12:33
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a schimbat Pasajul Vulturul Negru în ultimii 40 de ani (FOTO)
Oradea noastră
Construit în începutul anilor 1900 ca o galerie comercială similară celei din Milano, Pasajul Vulturul Negru a rămas, timp de decenii, un ansamblu cu funcţiuni comerciale. În anii ‘70-‘80, aici se găseau mai multe magazine, de produse alimentare, confecţii, mobilă, porţelan, tutungerie, consignaţie, cofetărie. Deşi mulţi orădeni frecventau locul, presa locală arăta că el nu era întreţinut bine.
05 Martie 2022, 09:09
Experiment la tomberon: Aproape 800 de orădeni testează un sistem revoluţionar pentru salubritatea locală (FOTO)
Oradea noastră
Începând din luna martie, cei 790 de locuitori din cartierul Prima Nufărul vor testa reguli noi de salubritate care, dacă se vor dovedi utile, vor fi aplicate în tot oraşul. Concret, oamenii vor arunca deşeurile folosind nişte saci anume concepuţi, cu coduri unice cu radio frecvenţă, ceea ce va permite calcularea costurilor de salubritate aferente fiecărui apartament, în funcţie de câte gunoaie a generat. 
Şefa Direcţiei de Cultură Bihor, Adriana Ruge: 'Nu investitorii imobiliari stabilesc dezvoltarea centrului istoric'
Oradea noastră
Centrul istoric al Oradiei se schimbă de la o săptămână la alta. Monumente istorice şi arhitecturale sunt consolidate, faţade intră în reabilitare, dar în acelaşi timp case vecine dispar pentru că stau în calea investiţiilor publice sau pentru că dezvoltatorii imobiliari au alte planuri. Moda construcţiilor noi în centrul istoric trebuie temperată, crede şefa Direcţiei pentru Cultură Bihor, Adriana Ruge.
04 Martie 2022, 12:10
Încet cu trotineta! Care sunt locurile unde poţi parca o trotinetă electrică în Oradea, fără să iei amendă
Oradea noastră
Odată cu venirea primăverii, străzile oraşului se vor umple iar de orădeni care circulă pe trotinete electrice. Mijloace de transport nepoluante, ele reprezintă o soluţie eficientă de deplasare în oraş, dar pot fi şi periculoase, dacă nu sunt conduse regulamentar. Complementar cu prevederile din Codul Rutier, Oradea are propriul regulament pentru folosirea trotinetelor electrice, care prevede explicit pe unde pot circula aceste vehicule, dar şi unde este interzisă parcarea lor.
03 Martie 2022, 11:21
Arbori mici şi puţini
Oradea noastră
Noul cadastru verde confirmă ceea ce se vede cu ochiul liber, adică defrişarea masivă a Oradiei. În ceea ce priveşte raportările la hectar stăm bine, evident. Suntem meşteri mari la cifre. Mai-mai că depăşim Barcelona şi Budapesta şi la acest capitol. Doar că, aşa cum arată documentele de pe site-ul Primăriei, peste jumătate din suprafaţa înregistrată ca spaţiu verde este formată din "aliniamente infrastructură" şi "zone verzi locuinţe condominiu", adică în multe cazuri pământul bătătorit sau pietruit pe care parchează orădenii.
03 Martie 2022, 10:31
Nu sortezi, plăteşti! Orădenii care nu colectează selectiv deşeurile, amendaţi de Poliţia Locală
Oradea noastră
De cinci luni, o patrulă formată din reprezentanţi ai Primăriei Oradea, ai firmelor RER Vest şi Eco Bihor şi ai Poliţiei Locale iau la pas oraşul, pentru a verifica dacă orădenii aruncă sau nu corect deşeurile. Până acum, cei prinşi cu gunoaiele de-a valma în pubele au primit doar avertismente, însă vremea sancţiunilor uşoare a trecut, iar cei care amestecă în continuare mizeriile sunt amendaţi.
28 Februarie 2022, 10:45
  8 9 10  12  14 15 16  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON