URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2022, 16:20

Oradea ieri, Oradea azi: Casa Vágó

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1905. În epoca Secessionului

Clădirea de pe strada Traian Moşoiu nr. 14 atrage atenţia prin formele specifice artei din 1900 în regiune, cu detalii Secession. Cunoscută drept Casa Vágó, este prima clădire realizată de fraţii Vágó László şi József în Oradea.

Conform unui studiu al istoricului Mircea Paşca despre cei doi arhitecţi orădeni, clădirea a fost terminată în 1905, proprietar fiind Weinberger Lajos, director al morii Emilia.

Imobilul, construit la stradă, cu o curte interioară, se aseamănă unora din Budapesta proiectate tot de Vágó, dar şi cu unul din Subotica, faţada fiind influenţată de Secessionul vienez, căruia i-au fost adăugate elemente de artă populară în ornamentaţia interioară, pe streaşină, burlane şi jardinierele ferestrelor.

Organizarea sa este de tip vilă: are un demisol înalt, parter - cu sufragerie, camera domnilor, salon şi fumoar, respectiv etaj - cu dormitoare şi camere de serviciu.

Încăperile sunt organizate în jurul unui hol central pe două niveluri, caz singular în oraş.

Pe faţadă, demisolul este placat cu marmură roz, iar intrarea, aflată în stânga, este dominată de o arcadă. Ferestrele parterului sunt arcuite în partea superioară, iar pe etaj, în mijloc, se găseşte un bovindou, flancat de două perechi de ferestre.

2022. Pentru turism

Deşi puţine, decoraţiile faţadei dinspre stradă sunt deosebite.

Deasupra intrării este reliefat un arbore, probabil "arborele vieţii", iar deasupra ferestrei corespunzătoare mansardei se găseşte un chenar cu textul "ÉPULT MCMV" (construit 1905), flancat de două reprezentări antropomorfe.

Interiorul este şi el inspirat din natură şi folclor, uşile şi ferestrele, inclusiv scara din lemn sunt decorate cu linii ondulate, cercuri, inimi şi frunze, cu un paviment de hol cu forme geometrice de asemenea specific perioadei de maturitate a fabricilor locale de materiale de construcţii.

Casa Vago

Ultima renovare a faţadei s-a făcut în anii 2000, în prezent clădirea fiind nelocuită. Faţada dinspre curte a fost modificată, iar elemente precum vitraliile decorate cu flori, frunze, arbori şi păsări au dispărut în timp.

Profitând de potenţialul de vad comercial al zonei, proprietarii clădirii, propuse pentru clasare ca monument istoric, au obţinut recent aviz de oportunitate pentru restaurarea sa integrală şi amenajarea podului, cu schimbarea destinaţiei în hotel cu restaurant.

Totodată, clădirile parazitare aflate în curte ar urma să fie desfiinţate şi înlocuite cu un al doilea corp de clădire cu parter şi un etaj, tot cu spaţii de cazare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON