URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2022, 09:09

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a schimbat Pasajul Vulturul Negru în ultimii 40 de ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1980. Reclamaţii din Pasajul Vulturul Negru

Construit în începutul anilor 1900 ca o galerie comercială similară celei din Milano, Pasajul Vulturul Negru a rămas, timp de decenii, un ansamblu cu funcţiuni comerciale.

În anii ‘70-‘80, aici se găseau mai multe magazine, de produse alimentare, confecţii, mobilă, porţelan, tutungerie, consignaţie, cofetărie. Deşi mulţi orădeni frecventau locul, presa locală arăta că el nu era întreţinut bine.

În jurul anului 1980, Palatul Vulturul Negru şi pasajul au fost renovate, dar aspectul general rămânea unul "îndoielnic din punct de vedere al curăţeniei". Mai ales după amiaza, când se deschideau unităţile comerciale, pasajul era "presărat" cu hârtii şi ambalaje, legume şi fructe aruncate la întâmplare, precum şi alte resturi.

Unii angajaţi ai magazinelor aveau obiceiul de a scoate mărfurile în faţa vitrinelor, pentru a le depozita temporar sau pentru a le vinde direct în pasaj. "Nu am văzut pe nimeni să pună mâna pe mătură şi să facă curăţenie", nota autorul unei semnalări în ziarul Crişana.

Acesta îşi dorea ca, prin atragerea atenţiei publicului prin presă, să se facă "ordine" în pasaj, mai ales că reprezenta şi atunci un punct de atracţie pentru turişti.

2022. Renovat, dar cam gol

Nu ştim ce efecte a avut, dacă a avut, semnalarea, dar este cert că aspectul general al pasajului s-a degradat în anii ’80-’90, timp în care activitatea comercială a scăzut.

La începutul anilor 2000 a avut loc o nouă restaurare, dar nu completă, iar locul magazinelor a fost luat, treptat, de baruri şi discoteci, în zona cupolei centrale mutându-se Federaţia Patronilor Bihor şi o agenţie bancară.

Între anii 2014 şi 2017, întreaga clădire, inclusiv pasajul, au fost reabilitate şi aduse mai aproape de starea iniţială, picturile fiind refăcute, iar vitrinele înlocuite. Dar atât în timpul şantierului, cât şi după, mai multe dintre vechile spaţii comerciale s-au închis, rămânând vacante.

Chiar dacă locul atrage trafic, o parte a vitrinelor sunt goale din cauza chiriilor ori a preţurilor de vânzare prea mari percepute pentru spaţiile comerciale. Astăzi, în pasaj funcţionează câteva cafenele şi restaurante, cel mai mare fiind deschis în anul 2021.

În plus, la intrarea dinspre strada Vasile Alecsandri se află Teatrul Arcadia, iar vizavi un magazin de suveniruri. În zona cupolei mai există sediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON