URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2022, 13:11

Oradea ieri, Oradea azi: Despre statuile din oraş, de acum şi de odinioară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1934. Poeţii şi regele

În anul 1919, când Oradea a intrat oficial între graniţele României Mari, în oraş nu existau monumente privind istoria şi cultura românească, oraşul fiind majoritar maghiar. Abia în perioada interbelică, cu eforturi, au apărut astfel de edificii în spaţiul public.

Primele au fost statuile Reginei Maria şi Regelui Ferdinand I, apoi bustul lui Iosif Vulcan. În anii ’30 au fost amplasate cele mai multe monumente. Din iniţiativa Reuniunii Culturale Cele Trei Crişuri, în 1934 a fost dezvelit bustul lui Mihai Eminescu, în parcul omonim (azi Libertăţii), de faţă fiind scriitori precum Ion Minulescu şi Alexandru Cazaban, precum şi numeroase oficialităţi.

Momentul a fost urmat, la câteva zile, în iunie, de inaugurarea bustului lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, în actualul Parc Traian. Momentul s-a bucurat de prezenţa văduvei şi a fiicei scriitorului, precum şi de "un imens public din Oradea", cum nota presa vremii.

Trei ani mai târziu, pe 6 iunie 1937, era dezvelită statuia Regelui Carol al II-lea, în parcul azi numit I.C. Brătianu. În acelaşi an, pe 7 noiembrie, în faţa Catedralei greco-catolice din Piaţa Unirii era construit monumentul dedicat generalului Traian Moşoiu, care a condus trupele române intrate în Oradea pe 20 aprilie 1919.

2022. Centru cu statui

Toate monumentele amplasate în oraş în perioada interbelică au fost desfiinţate în 1940, când nordul judeţului Bihor a fost cedat Ungariei horthyste. Mult timp după, a urmat o recuperare a terenului, prin amplasarea altor statui reprezentative pentru istoria şi cultura naţională.

După anul 2010, în Oradea a fost reinstalată, de pildă, statuia Reginei Maria, în faţa Teatrului, urmată de grupul statuar Holnaposok, cu poeţii Ady Endre, Dutka Akos, Juhasz Gyula şi Emöd Tamas, aflat pe pietonala Republicii, colţ cu strada Moscovei.

Ulterior, în Parcul Brătianu a fost inaugurată, în 24 noiembrie 2017, statuia omului politic Ion I.C. Brătianu. Mai recent, cu ocazia Centenarului, în Piaţa Unirii au fost amplasate noi statui: cea a politicianului ţărănist Iuliu Maniu, lângă Catedrala greco-catolică, a episcopului unit Demetriu Radu şi a celui ortodox Roman Ciorogariu, ultimul aflat în faţa Bisericii cu Lună.

Pe 1 aprilie 2019 a fost prezentat bustul geografului francez Emmanuel de Martonne, în Parcul 1 Decembrie, iar pe 23 mai, în mijlocul Pieţei Unirii a fost dezvelită statuia Regelui Ferdinand I, practic o revenire a personalităţii pe vechiul amplasament din interbelic. Cea mai nouă statuie, a arhitectului Rimanóczy Kálmán jr., a fost dezvelită în 1 mai 2020 în colţul străzilor Republicii şi Dunărea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Privilegiu
Cand ai statuie, ai sansa sa ti se cace pasarile in cap!!
Postat 23 Martie 2022, 09:23 de AnaConda
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON