URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2022, 16:11

Nu v-am uitat...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sequoia gigantea (Lindl.) Dechne, sau arborele mamut, este o specie originară din America de Nord care, în condiţii favorabile, ajunge să trăiască chiar mii de ani. Cel mai bătrân exemplar este General Sherman, din SUA, care are aproximativ 2.200 ani şi peste 83 de metri înălţime, fiind cu 10 metri mai scund decât Statuia Libertăţii.

În Europa, primele exemplare au ajuns după anul 1850, când s-au plantat în grădini istorice şi curţi regale, cu statut de raritate. Cele mai multe exemplare europene se găsesc în Slovacia, Ungaria, Germania şi în Regatul Unit. Până în anul 2000, România s-a mândrit cu 15 exemplare de Sequoia, însă în 2021 numărul lor a ajuns sub 10.

Cu siguranţă ai avut ocazia să vizitezi, măcar o dată, zona şcolii generale Dacia, unde cei trei arbori de Sequoia gigantea aşteaptă să fie admiraţi şi valorificaţi de decenii. Exemplarele din Oradea sunt singurele într-o zonă urbană, restul arborilor de Sequoia gigantea de pe teritoriul României aflându-se în zone rurale.

În ceea ce priveşte originea lor, este greu să precizăm concret momentul sau motivul plantării. Cert este că ei au făcut parte din colecţia arborilor din Grădina Palatului Episcopal romano-catolic, iar în prezent se află pe terenul şcolii vecine. Azi, arborii mamut observă în tăcere cum zeci de generaţii vin şi pleacă din băncile şcolii Dacia, cum oraşul Oradea se dezvoltă în ceea ce priveşte industria, educaţia, turismul...

Inginerul silvic Eusebiu Ştefan a descris pentru prima dată, în anul 1993, aceste exemplare care s-au adaptat condiţiilor ecologice urbane, având forma coroanei conice-verzi şi dimensiune nemaiîntâlnită între arborii din flora urbană. De curând au fost subiectul mai multor lucrări de cercetări ştiinţifice, având ca scop înţelegerea, cunoaşterea şi promovarea lor. Vârsta lor nu se cunoaşte concret, dar estimez că au între 100-150 de ani. Şi aşteaptă să fie băgaţi în seamă...

Tu când ai vizitat ultima dată arborii mamut?

Timea Kleszken
Inginer peisagist

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
sequoia
In Oradea sunt cel putin 4 sequoia. Pe langa cele 3 mari de langa liceul Dacia, in curtea palatului episcopal e un puiet in spatele amfiteatrului.
Postat 20 Martie 2022, 13:20 de forgacsattila
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON