URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2022, 09:55

Respect pentru resurse: Primul manual de educaţie pentru sustenabilitate a fost scris și de o orădeancă (FOTO)

Respect pentru resurse: Primul manual de educaţie pentru sustenabilitate a fost scris și de o orădeancă (FOTO) MUNCĂ DE ECHIPĂ. Manualul "Respect pentru resurse" a fost creat de un grup de voluntari entuziaşti din două ONG-uri clujene. El a fost tipărit pe hârtie şi carton reciclate, la editura Seneca
Respect pentru resurse: Primul manual de educaţie pentru sustenabilitate a fost scris și de o orădeancă (FOTO) MUNCĂ DE ECHIPĂ. Manualul "Respect pentru resurse" a fost creat de un grup de voluntari entuziaşti din două ONG-uri clujene. El a fost tipărit pe hârtie şi carton reciclate, la editura Seneca
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 700 de elevi din şase judeţe, inclusiv o clasă de gimnaziu din Ştei, învaţă la şcoală ce este sustenabilitatea, de ce trebuie să aibă grijă de resursele Terrei şi, mai ales, cum. 

O echipă formată de două ONG-uri din Cluj, din care face parte şi o orădeancă, a scris primul manual de educaţie pentru sustenabilitate din ţară, care poate fi folosit ca suport pentru o disciplină opţională la gimnaziu sau liceu. Pe lângă o sumedenie de alte noţiuni teoretice, elevii trebuie să înveţe şi respectul pentru resurse...

Necesar de mult 

Camelia Gui (foto), o orădeancă mutată în Cluj-Napoca, coordonează ONG-ul Food Waste Combat, care combate risipa de mâncare, pe de-o parte pentru că este nefiresc ca alimentele să ajungă la gunoi când atât de mulţi oameni se culcă seara flămânzi, iar pe de alta pentru că gestionarea acestor deşeuri costă. 

Anul trecut, Food Waste Combat şi un alt ONG, Clujul Sustenabil, şi-au unit eforturile într-un proiect comun: realizarea volumului "Respect pentru resurse", primul manual de educaţie pentru sustenabilitate. Decizia a venit după ce orădeanca şi o colegă de-a ei, Camelia Moldovan, au ţinut mai multe ateliere de educaţie non-formală despre sustenabilitate şi şi-au dat seama că elevii au nevoie de mai mult de-atât. "Era şi este mare nevoie de acest manual, el ar fi trebuit să apară de o veşnicie! Ştim că nu vom schimba lumea cu el, dar avem şansa să creăm mici scântei în fiecare copil sau persoană care îl parcurge", spune Camelia. 

Rezilienţa prin educaţie

Manualul a fost gândit deopotrivă pentru elevi de gimnaziu şi liceu, fiind structurat în 7 capitole, precum "Planeta şi dezvoltarea durabilă", "Aerul şi apa - elemente vitale", "Cum protejăm ce avem?" sau "Alo? Conexiunea om-natură". 

În fiecare capitol, elevii descoperă noţiuni şi probleme de mediu, dar şi soluţii. De exemplu, află despre ciclul carbonului în natură şi cum se poate echilibra acest proces natural dereglat, despre efectele pe care le are reducerea biodiversităţii, despre cum degradarea mediului înconjurător duce şi la îmbolnăvirea oamenilor, despre risipa de hrană ori modalităţi de a reduce deşeurile pe care le generăm.

"Singura cale de reacţie eficientă pentru criza climatică e să construim rezilienţă, iar primul pas în această direcţie o constituie rezilienţa prin educaţie. Cursul "Respect pentru Resurse" va fi un opţional la decizia şcolii şi se adresează nevoii de educare precoce pe subiecte ce definesc şi ameninţă lumea de azi: schimbările climatice, risipa alimentară şi managementul deşeurilor. În faţa lor, cea mai bună strategie e cea a dezvoltării durabile. Dar dacă nu avem cetăţeni educaţi în acest sens, ţara noastră nu poate susţine o dezvoltare durabilă", transmit cele două ONG-uri, pe site-ul proiectului.

Pachet complet

O echipă întreagă a lucrat la scrierea manualului, structurând informaţiile într-o formă care să le permită copiilor să înţeleagă cât mai uşor mesajul. "A fost un volum imens de muncă, dar am vrut să facem o treabă de care să fim mândri şi care să ne placă, dacă noi am fi elevii", mai spune Camelia.

Din toamnă, manualul a ajuns la 729 de elevi din 6 oraşe sau comune: Cluj Napoca, Axintele (judeţul Ialomiţa), Blejoi (Prahova), Hadambu (Iaşi) şi Ştei (Bihor). Aici, în orăşelul bihorean, profesoara de engleză Cornelia Frai îl foloseşte la orele de dirigenţie cu elevii ei de-a VII-a şi speră că în viitor îl va preda la un curs opţional. "Este un manual foarte bun, iar copiii sunt încântaţi", spune profesoara. 

Orice profesor care vrea să predea "Respect pentru Resurse" elevilor săi poate să comande manualul printr-un mesaj la adresa de e-mail respectpentruresurse@gmail.com. Va primi şi un ghid dedicat dascălilor, despre cum să abordeze fiecare lecţie în parte, şi programa fiecărei lecţii, pentru întreg anul şcolar. "Am creat tot ce era necesar, ca să poată fi predat în orice şcoală", explică autoarea. 

Pe de altă parte, manualul, disponibil în Oradea în magazinul Ono-Despachetărie sau prin comandă de pe site-ul Editurii Seneca, poate fi o bună lectură şi pentru orice adult care respectă mediul înconjurător. O lecţie de ecologie e binevenită la orice vârstă...


E-COMPETENŢE
Educaţie de mediu

Din anul şcolar 2022-2023, educaţia de mediu va fi obligatorie în şcolile româneşti. Potrivit unei legi promulgate anul trecut de preşedintele Klaus Iohannis, elevii din clasele primare şi de gimnaziu vor trebui să dobândească şi competenţe de mediu, pe lângă alte competenţe-cheie, precum cele sociale, civice, antreprenoriale sau juridice.

Educaţia de mediu nu va fi o disciplină distinctă, dar profesorii vor trebui să găsească forma adecvată pentru predarea acestor noţiuni. Primul manual de sustenabilitate ar putea fi soluţia...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
la prostii suntem primii
Numai cand e vorba de facut ceva lasam pe altii.
Postat 20 Martie 2022, 13:04 de testtest
Reziliența înseamnă resetare ... de la "zero" cum ar veni.
E cazul? Sustenabilitatea ține de acoperirea nevoilor unei comunități prin propriile resurse. Poți? Dezvoltarea durabilă se cuantifică, pe termen mediu și lung, prin utilizarea în timp cât mai îndelungat a unor resurse cât mai reduse și bine gestionate. E valabil? Așadar, mulți termeni au devenit, din necunoaștere, utilizați doar din băgare în seamă de către cei ce nu au soluții ... nici de reziliență, nici de sustenabilitate și nici de dezvoltare durabilă. Teorii, atâta tot.
Postat 20 Martie 2022, 12:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON