URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2022, 10:31

Arbori mici şi puţini

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul cadastru verde confirmă ceea ce se vede cu ochiul liber, adică defrişarea masivă a Oradiei.

În ceea ce priveşte raportările la hectar stăm bine, evident. Suntem meşteri mari la cifre. Mai-mai că depăşim Barcelona şi Budapesta şi la acest capitol. Doar că, aşa cum arată documentele de pe site-ul Primăriei, peste jumătate din suprafaţa înregistrată ca spaţiu verde este formată din "aliniamente infrastructură" şi "zone verzi locuinţe condominiu", adică în multe cazuri pământul bătătorit sau pietruit pe care parchează orădenii.

Parcurile, puţine şi mici (doar 48 de hectare din cele 11.560 ale oraşului), sunt de slabă calitate. Au numai 78% din suprafaţă formată din elemente vegetale (iarbă, arbuşti, arbori), deşi legea cere minimum 90%. Arborizarea lor este foarte slabă, sub 20% din spaţiul verde fiind umbrit de arbori.

Numărul de arbori maturi, care au coroană mare şi dau mult oxigen, a scăzut dramatic. Arborele este, conform definiţiei, o plantă cu un trunchi lemnos care la maturitate are minimum 7 metri înălţime. În anul 2009, cadastrul verde înregistra în Oradea 36.000 de arbori mai înalţi de 7 m. Actualul cadastru verde nu menţionează limita clasică de 7 m înălţime, ci doar una de 6 m.

Pentru a vedea câţi dintre arborii din statistică sunt cu adevărat maturi, am verificat şi criteriul circumferinţei (firma care a prestat pentru Primărie a fost atât de "profesionistă" încât a confundat diametrul cu circumferinţa!). Dacă presupunem că un arbore matur are circumferinţa de minimum 50 cm (diametrul de 16 cm), atunci în Oradea mai avem doar 6.486 de arbori maturi. Dacă îi numărăm şi pe cei cu circumferinţa de 40-50 cm, mai adăugăm cu chiu, cu vai 7.433 de arbori. Nu mai avem, deci, nici măcar 14.000 de arbori cu diametrul mai mare de 12 cm în Oradea, ceea ce înseamnă că în ultimii 12 ani s-au tăiat peste 22.000 de arbori maturi! 

Noi, orădenii, am tăiat sau am asistat nepăsători când s-au tăiat două treimi din arborii maturi ai oraşului, care ne dădeau oxigen şi ne apărau de poluare. Oare când vom înţelege că defrişarea e dăunătoare sănătăţii şi incompatibilă cu civilizaţia?

Orlando Balaş
Inginer peisagist

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Petofi
Se pregateste la "modernizat" parcul Petofi. Adica unul care inca mai are arbori maturi care au scapat pana acum Drujbasului Sef. Mi-e si groaza sa ma gandesc ce va ramane din el... Ne vor aburi ca au plantat altii. Din specii care la maturitate, daca o vor atinge, vor avea coroana cat umbrela. Nu pot intelege indarjirea cu care Primaria taie tot ce vede verde. Nu mai departe de proiectul cel nou de "amenajare a centrului de cartier "Iosia Nord, unde au ras toti copacii existenti in zona. Salcii, tei, salcami. Copaci saditi de catre locatari in urma cu cca 30 de ani.
Postat 05 Martie 2022, 00:01 de Musti
intrebarea intrebarilor
cati din arbustii recent plantati vor ajunge la maturitate?
Postat 03 Martie 2022, 11:24 de macese
Echilibrat ai argumentat bine
Convingatoare analiza domnului Balas! Sunt importante si spatiile verzi pe aliniamente stradale pentru permeabilitatea solului la ploi de vara, dar inierbate, nu sol batucit sub masini parcate, deci nu le-as neglija, dar asta inseamna ca trebuiesc inierbate, plantati arbori si arbusti si in acele aliniamente, interzisa/amendata/blocat roti la parcari abuzive. Trebuiesc insa si mai multi copaci pe marginile parcurilor, si parcuri ceva mai mari: unul mic, va fi 90% betonat ptr alei, instalatii de joaca si bacute si doar 10% spatiu verde.
Postat 03 Martie 2022, 11:11 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON