URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2022, 12:33

Vremea asfaltărilor: Șoferii orădeni cer asfaltarea zecilor de gropi apărute peste iarnă

Vremea asfaltărilor: Șoferii orădeni cer asfaltarea zecilor de gropi apărute peste iarnă ASFALT TANGO. După acoperirea gropilor din strada Calea Aradului, asfaltatorii se vor muta săptămâna aceasta în alte șantiere din oraș. „Pentru că dimineața vremea este încă rece, în prima parte a zilei se fac pregătirile, dar asfaltul se toarnă abia la orele prânzului, când temperaturile exterioare trec de 5˚C”, spune viceprimarul Marcel Dragoș
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ghioceii sunt demodați. Într-un oraș ca Oradea, cu trafic intens și zeci de șantiere, vestitorii primăverii sunt gropile din asfalt. Aproape că nu este arteră importantă în care dezghețul să nu fi provocat găuri.

„Deranjul în trafic este destul de mare. Pe lângă gropile apărute peste iarnă, constructorii au de acoperit și asfaltat săpăturile făcute peste iarnă pentru înlăturarea unor avarii la rețelele de apă și termoficare”, spune viceprimarul Marcel Dragoș.

„Vă rog să luați măsuri”

Reclamațiile despre gropile în asfalt curg val pe email-ul Primăriei, pe rețelele de socializare, prin aplicația de smartphone Oradea City Report. „În urma iernii, strada Prunilor s-a deteriorat foarte mult, gropi ca și craterele, plus trei tăieturi de asfalt care nu au fost reparate”, reclamă un orădean prin aplicația Primăriei. „Vă rog să luați măsuri pentru acoperirea gropilor apărute ca urmare a lucrărilor efectuate în fața Pieței Cetate. Cred că este suficient deranjul pe care trebuie să îl suportăm noi și nu e necesar să ne rupem mașinile în gropi”, scrie un riveran din centrul orașului.

Plângeri similare vin din toate colțurile orașului: „la intersecția străzilor Ștefan cel Mare cu Bârsei este o groapă de toată frumusețea”, „este necesară peticirea celor două gropi de pe banda de intrare pe centură dinspre Matei Corvin” sau „la ieșirea de pe centură spre sala polivalentă carosabilul e deteriorat”.

Iosif RadIosif Rad (foto), președintele Camerei Taximetriștilor Bihor, spune că e mai ușor de nominalizat o stradă fără gropi sau șanțuri. „Peste tot sunt spărturi în asfalt, gropi făcute pentru reparații la conducte, săpături de șantiere. Traficul e foarte aglomerat. Măcar de-ar mai acoperi din ele”, spune taximetristul.

La cererea orădenilor...

Marcel DragosViceprimarul Marcel Dragoș (foto) spune că municipalitatea a început deja acoperirea gropilor. „Primele comenzi le-am dat acum trei săptămâni. Începeam mai repede, dar ne-a oprit vremea. Nu putem asfalta pe frig, peste gheață sau în apă”, spune viceprimarul.

Pentru a putea face mai multe reparații în paralel, municipalitatea a împărțit orașul în două sectoare, relativ egale, despărțite de râul Crișul Repede. Lucrările se fac în baza unui contract cadru atribuit prin licitație. Pe malul stâng al râului, acționează Drumuri Bihor, din grupul Selina, iar pe malul drept, Drumuri Orășenești, din grupul Gavella. „Reparațiile sunt comandate în funcție de solicitările orădenilor, sesizările colegilor din Primărie sau evidențele celor doi constructori, pornind dinspre zona centrală și străzile principale spre periferie”, spune viceprimarul.

Pe malul drept s-au făcut reparații pe străzi precum Moscovei, Sfântul Apostol Andrei, Dacia și Matei Corvin, iar pe cel stâng, în Piața Emanuil Gojdu, Piața Cetății și Calea Aradului.

Pentru săptămâna aceasta sunt programate reparații în zone precum Aluminei, Dacia, Decebal, Olteniei, Paleului și Uzinelor pe malul drept, respectiv Armatei Române, Alexandru Roman, Evreilor Deportați și Ronald Reagan pe malul stâng. Acestea sunt însă doar câteva dintre zonele cu lucrări...

Asfaltările de primăvară

Pe lângă gropile din asfalt, cei doi constructori mai au de acoperit și asfaltat săpăturile lăsate în urmă de societățile Termoficare, Compania de Apă Oradea și Distrigaz, după intervențiile la avarii sau lucrările făcute peste iarnă.

Dan Cretu„Avem foarte mult de lucru pentru că din decembrie până în 10 februarie nu s-a putut asfalta. În urma intervenției, am pus nisip, pietriș, beton și folie, dacă a fost necesar, și am așteptat încălzirea vremii”, spune directorul comercial al Termoficare, Dan Crețu (foto).

Lucrările de aducere a carosabilului la starea inițială au început deja, prin constructorii angajați, pe străzi precum Borsecului, Cloșca, Grigore Moisil, Ialomiței, Narciselor, Școalelor și altele.

La fel, Compania de Apă Oradea repară străzi precum Cloșca, Colinelor, Nicolae Jiga, Samuil Micu Klein, iar Distrigaz intervine pe artere precum Tileagdului și Tuberozelor. Pentru că dacă în mediul rural lucrările de primăvară implică arături, în cel urban, se referă la asfaltări. Iar anul acesta Oradea este campioană la comenzi de reparații...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON