URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2022, 11:21

Oradea ieri, Oradea azi: Curăţenia de primăvară, o "tradiţie" de zeci de ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1967. Haina de primăvară

Încheierea iernii, creşterea zilei şi a temperaturii era prilej, acum mai bine de 50 de ani, pentru organizarea, de către autorităţi, a "lunii curăţeniei". În aprilie 1967, de pildă, ziarul Crişana prezenta stadiul lucrărilor la care participau lucrătorii din salubritate, muncitori şi alţi oameni, în cadrul "muncii patriotice".

În mai multe cartiere se trecuse, în prima săptămână, la măturarea trotuarelor, curăţarea caselor, plantarea arborilor ornamentali, amenajarea spaţiilor verzi. Mai toate parcurile erau măturate şi pregătite pentru plantarea florilor, iar între noile blocuri din Rogerius era transportat pământul rezultat din excavări. Clădirea gării centrale era măturată, iar tramvaiele, care întorceau pe atunci în faţa sa, erau spălate.

Totuşi "raidul" ziarului arăta şi lipsa spiritului civic pe alocuri. Pe strada Simion Bărnuţiu existau movile de gunoi şi bălegar, iar pe arterele centrale mai multe magazine şi depozite îşi lăsau marfa pe trotuare. În Piaţa Ţăranilor, rondurile de flori nou plantate erau distruse de viţeii, purceii şi gâştele localnicilor, iar pe lângă multe blocuri noi încă tronau grămezi de moloz, iar peluzele erau distruse de copiii care jucau fotbal şi de camioanele şantierelor vecine.

2022. Obiceiul continuă

An de an, curăţenia de primăvară este reluată şi azi în Oradea, în lunile martie-aprilie. Campania este realizată prin operatorul de salubritate RER Vest şi vizează spaţiile verzi, scuarurile şi aliniamentele stradale.

Ea se împarte pe mai multe săptămâni, pe zone, începând din cartierele aflate în partea vestică, Episcopia, Oncea, Rogerius, Olosig, Ioşia, continuând cu cele centrale, urmate de cele din sud (Cantemir, Nufărul) şi din est (Clujului, Eminescu, Tineretului), la rândul lor împărţite în subzone.

În toate acestea se efectuează lucrări specifice de sezon, precum strângerea deşeurilor de pe spaţiile verzi, terenurile de sport şi locurile de joacă, greblatul frunzelor şi crengilor, măturatul aleilor şi golirea coşurilor de gunoi. Totodată, prin asociaţiile de proprietari şi persoanele fizice, se curăţă aleile, spaţiile verzi şi parcările dintre blocuri, precum şi spaţiul public din faţa caselor.

În paralel, Primăria şi RER Vest derulează şi o campanie de colectare din gospodăriile orădenilor a deşeurilor voluminoase şi periculoase, de la aparatură electrocasnică uzată, mobilier şi saltele, până la ambalaje de substanţe chimice şi pentru amenajări interioare ori baterii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON