URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2022, 15:15

De ce separăm? Dacă orădenii nu colectează separat deşeurile, acestea nu vor putea fi reciclate

De ce separăm? Dacă orădenii nu colectează separat deşeurile, acestea nu vor putea fi reciclate PE CULORI. La staţia de sortare a Oradiei, deşeurile reciclabile sunt împărţite în mai multe categorii. De pildă, flacoanele sunt triate în funcţie de culoarea lor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De fiecare dată când autorităţile îndeamnă cetăţenii să colecteze deşeurile separat, unii oameni se întreabă: de ce aş sorta eu gunoaiele, şi nu muncitorii din salubritate?

Răspunsul la această dilemă este complex. Pe de-o parte, odată amestecate, unele deşeuri reciclabile se pot compromite, iar pe de altă parte, efortul mic al cetăţenilor nu suplineşte munca "salubriştilor", ci doar o înlesneşte puţin...

În patru fracţii

Regulamentul de salubritate al municipiului prevede că toţi orădenii, acasă sau la serviciu, trebuie să arunce deşeurile în patru fracţii: reciclabile (PET, folii, hârtii, cartoane, alte deşeuri de ambalaje), biodegradabile (coji de fructe şi legume, pâine, ouă şi alte resturi din bucătărie), reziduale (măşti, scutece, chiştoace, adică deşeuri care nu pot fi refolosite) şi sticle.

Colectarea separată a deşeurilor de la "generator", adică de la omul care aruncă mizerii, este necesară pentru ca resturile valorificabile să ajungă pe acest drum. Deşeurile de ambalaje (inclusiv sticlele) sunt reciclate, biodeşeurile sunt transformate în compost, aşa că doar resturile reziduale ajung la groapa de gunoi.

Sortarea continuă

Dincolo de faptul că cetăţeni din toată lumea au aceeaşi obligaţie a colectării separate, aceasta este necesară, în primul rând, pentru că deşeurile reziduale ar putea compromite reciclabilele ori biodegradabilele. De exemplu, este imposibilă refolosirea unor hârtii sau pungi de plastic pe care au curs lichide din fracţia reziduală. La fel, aruncate laolaltă cu alte deşeuri, cioburile sparte din sticle ar fi imposibil de adunat. 

În al doilea rând, muncitorii din salubritate fac şi ei acest efort al separării! Toate deşeurile reciclabile pe care orădenii le aruncă laolaltă sunt selectate pe categorii de angajaţii firmei Eco Bihor, care administrează staţia de sortare: flacoane, la rândul lor separate pe culori, folii, materiale plastice, hârtii, cartoane, doze de aluminiu. Dintr-o singură fracţie, rezultă mai multe categorii de materii prime care iau drumul reciclării. 

Dacă ar fi nevoiţi să aleagă reciclabilele şi biodegradabile dintr-un morman uriaş de gunoaie amestecate, în mod evident, muncitorii n-ar avea sorţi de izbândă. În schimb, dacă orădenii fac această pre-colectare separată, dau o şansă reală reciclării...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Ipocriti
Sa puneti mana ca doar sunteti calificati in acesta meserie si fara a transfera lucrul la cetateni ,voi numai sa va scapati de lucru prin contracte impuse si va mai plangeti ca nu se face colectare selectiva ! S-o faceti voi ca sunteti profi!!!
Postat 26 Mai 2022, 09:53 de User anonimizat
Brainwash
"Răspunsul la această dilemă este complex." De multa vreme am o mare dilema. Dilema care persista si in urma acestui advertorial. Este vorba despre acele flacoane de pet, in care cumparam ketchup, sana,chefir, maioneza,mustar si alte lichide viscoase. Cum procedam? Le spalam sau nu cu apa pe interior inainte de a le preda operatorului autorizat? Nu putem lasa aceasta speta la latitudinea cetateanului indolent, neinformat si reluctant la bunele practici. E o lacuna a regulamentului de salubritate? Eu chiar as vrea sa fiu obligat sa le spal. Cind spun spalat ma refer clatire, spalare ,limpezire. Nu stiu cu uscarea cum sa facem. Nu uitati sa folositi si detergent pentru a onora conditia de cetatean al Orazii. Vorba ceea: apa trece,pietrele ramin. La final, asigurati-va ca dopurile/capacele sunt deschise si compactati cu grija desurile. Cu ce sa le compactati? Cu grija, evident... Vine politia!
Postat 20 Aprilie 2022, 00:49 de excalibur
@KP, poti sa pui niste detalii, siteuri producatori, exemple de succes in practica curenta?
ca sa le trimiti direct la primarie, consiliul judetean, si la opozitie daca vrei, dar sa ajunga exemplele la cei cu putere de decizie, si chiar si ziarului ca sa le mediatieze ca se poate si altfel
Postat 19 Aprilie 2022, 23:11 de unu
dupa cum s-a zis si mai jos
vrem colectare selectiva, dar o varianta e sa ai Reciclabile, Compost si Landfill (3 fractii) si o alta varianta e sa ai Compost (bio/gaz/ingrasamant/pamant), Landfill (muntele de gunoaie), si separat Hartie, Metal si Plastic. Am vazut mentionat in trecere de autoritati ca la Harghita unde reciclabilele sunt o singura fractie, "exista o armata de angajati care fac selectarea", insa am vazut si ca acolo rata de conformare a populatiei e mai mare si ei recicleaza mai mult. Ar merita ca si autoritatile, daca nu, si sociaetatea civila (organizatiile ecologiste) si presa, si mediul economic (operatorii din salubritate) sa faca impreuna un studiu, sa vedem ce solutii alternative ar mai fi, si care ar fi cea mai potrivita cale de actiune. Intradevar, gunoiaele sunt o mare problema pana si in Ardealul civilizat si trebuie facut ceva, nu ne opunem reciclarii, amenzilor pentru poluatori, dar nu vrem nici sa ne impuscam in picior facand sistemul mai complicat decat necesar (cat combustibil ard 6 camioane de gunoi sau 3, cat se conformeaza lumea cand trebuie sa aiba 6 cosuri de gunoi in bucatarie?)
Postat 18 Aprilie 2022, 21:54 de unu
CrisDumi aka KP
Daca îți dorești o platforma de genul, sa nu comentezi ca se scumpeste gunoiul
Postat 17 Aprilie 2022, 13:38 de Sandu2100
Nu este adevărat.
Foarte mulți operatori din Europa au platforme cu tehnologii de separare a deșeurilor. Metalul rămâne pe benzile transportatoare, hârtia este vânturată până la ridicarea peste plastice. Acestea din urmă se compactează la căldură medie și se macină aproape ca sarea grunjoasă, etc etc, etc. Costul unei instalații complexe de acest fel, pentru un oraș precum Oradea de 200.000 locuitori, este de cca. 35-40 milioane Euro. Pentru tot Bihorul n-ar fi nici 100 milioane deci. Operatorii noștri însă nu vor să investească în așa ceva, iar autoritățile județene și locale habar n-au că banii europeni se acordă aproape instant pentru astfel de proiecte. Dezinteresul și ignoranța fac ca selectarea deșeurilor să se vrea doar acasă la oameni. Neterminații conduc acest județ împotriva oamenilor, nu în sprijinul lor.
Postat 17 Aprilie 2022, 09:55 de KP
Marea fraiereala
Si atunci operatorul zia rer ce rol are in aceasta ecuatie?? Doar transpotator???
Postat 16 Aprilie 2022, 19:26 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON