URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2022, 16:47

Sortezi și economisești! Colectarea separată a deșeurilor, singura soluție pentru reducerea costurilor în salubritate

Sortezi și economisești! Colectarea separată a deșeurilor, singura soluție pentru reducerea costurilor în salubritate FĂRĂ PLASTIC. În pubelele maro ar trebui să ajungă doar resturi vegetale, aruncate în saci biodegradabili sau direct în recipiente
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum, atunci când se întorc acasă de la cumpărături, așază fiecare produs la locul lui, și când aruncă gunoaiele orădenii ar trebui să țină cont de „locul” fiecăruia.

Legea prevede că toți românii trebuie să plătească pentru câte deșeuri aruncă, iar orădenii care respectă regulile colectării separate observă că sortarea are un rost: facturile de salubritate sunt mai mici!

În patru fracții

Colectarea separată a deșeurilor înseamnă că mizeriile sunt adunate pe categorii. În propria locuință, fiecare orădean trebuie să arunce separat deșeurile de ambalaje (PET-uri, cutii de carton, pungi, folii, recipientele produselor cosmetice etc.) de cele care pot fi transformate în compost (coji de fructe, de legume sau de ouă, pâine, zaț de cafea etc.). Ce nu poate fi nici reciclat, nici descompus reprezintă deșeuri reziduale și, de asemenea, se colectează separat, în această categorie intrând resturi precum scutece, mucuri de țigări, măști etc.

Anul trecut, Primăria și RER Vest au implementat în Oradea acest sistem de colectare a deșeurilor, oferind tuturor orădenilor pubele și coșuri maro pentru deșeuri biodegradabile, saci galbeni pentru reciclabile și pubele negre pentru reziduale. În plus, la blocuri s-au pus și pubele verzi, pentru colectarea separată a sticlelor.

Selectiv e mai ieftin!

Legislația prevede că cetățenii nu trebuie doar să sorteze deșeurile, ci și să plătească în funcție de volumul sau de cantitatea de mizerii aruncate, astfel că municipalitatea a introdus în Oradea principiul „plătești cât arunci”. La case se aplică peste tot, în timp ce la blocuri doar în cazul asociațiilor care au optat pentru acest nou mod de tarifare.

Orădenii care respectă regulile colectării simt efectele în buzunar, pentru că Primăria și RER Vest au impus tarife diferite pentru fiecare fracție, iar cea mai scumpă este cea reziduală. În locuințele unde deșeurile sunt sortate, cantitatea de resturi reziduale este și cea mai mică, implicit facturile sunt mai reduse.

Colectarea selectivă merită respectată și de teama amenzilor, pentru că echipe anume formate de Primărie verifică săptămânal pubelele orădenilor, iar acolo unde gunoaiele sunt amestecate, dau avertismente sau amenzi. Cine nu sortează mai mult păgubește...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Idioti
Voi sunteti rupti de realitate, adica sa selectez ,ca sa-ti scada tie ca operator costurile? Pe spinarea cetatenilor??
Postat 26 Mai 2022, 09:59 de User anonimizat
A facut si birtinezul ceva bun
Zic de cele doua platforme de depozitare/colectare a deseurilor! In buna traditie a lucrului bine facut pe jumatate, a luat o halca din cimitir, maine-poimaine o sa ingroape mortii in picioare. Aparent fara nicio legatura cu penuria de locuri, lucrarile la columbar sunt in grafic. Era teren berechet langa cimitir, putea fi expropriat, dar s-au opus dezvoltatorii imobiliari (sa traiesti, nea Pisti!) si playmakerul andrica. Eu am renuntat sa ma combin cu hotii de la rer. O data pe luna, maxim de doua ori, imi pun saculetii cu deseurile sortate si merg pe Uzinelor. Toata treaba imi ia cel mult 20 de minute, includ si drumul. P.S. playmaker-someone with exceptional ability in any particular area, and is able to perform at a high level with relative ease.
Postat 05 Aprilie 2022, 05:56 de pinonel
Foarte greu pt unii sa selecteze
Baga...... mi-as P.... e foarte greu, femeie de 97 de ani poate colecta selectiv si restul fraierilor se plâng de colectare selectivă
Postat 04 Aprilie 2022, 23:04 de Sandu2100
Gunoieri suntem toti care producem gunoi, avem responsabilitatea sa administram deseul
Cand cumperii chestii, e responsabilitatea noastra nu doar sa o platesti cand o cumperi, ci si sa te ocupi de descotorosit de ele. Chiar si cand schimbi firgiderul, nu e treaba statului sa ti-l ia emde la etajul 4 pe gratis! Mi-e sila de cei care folosesc termentul de gunoier ca ceva rusinos, munca lor e respectabila si demna, spre desoebire de atitudinea plagaretilor. Si da, eu imi spal singur tomberoanele acasa odata la una-doua luni. Vreti sa va spal si voua chilotii, sau asteptati dupa nevasta sa va si puna supa in farfurie si sa va si puna hainele murdare de pe pat in cosul de rufe?!
Postat 04 Aprilie 2022, 14:44 de unu
si cu sticla ce facem?
Cand vor fi si recipiente dedicate pt sticla? De ce clopotele dedicate nu mai exista? De ce trebuie sa ne deplasam pe distante mari pt a arunca sticla in recipiente dedicate? De ce trebuie sa ne deplasam pe distante mari si cu crengile si deseurile vegetale din curti, care nu incap in tomberoane? Chiar trebuie sa fim gunoieri cu totii?
Postat 03 Aprilie 2022, 23:05 de oradea_mea_si_a_ta
Marea fraiereala
Adica sortezi si faci economii?? Serios?? Pe cine fraieriti? Mai lasati vrajeala cu gunoaiele , cetatenii nu sunt gunoieri cei care au calificare in domeniu sa-si faca treaba pana in capat , la pubela maro fara saci de plastic??? Dar cine spala pubela dupa deseuri? Sau pe banii cui? Bagati-va mintile in cap si lucrati pentru banii care v-ati angajat si nu transferati patre din servicii cetatenilor si fara vrajala selectarea facute de gratis!!!
Postat 03 Aprilie 2022, 20:58 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON