URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2022, 17:37

Să fie curățenie! În Oradea începe o nouă campanie de colectare a deșeurilor voluminoase

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între 4 şi 15 aprilie, orădenii vor putea să scape gratuit de deşeurile voluminoase de prin case sau curţi, în cadrul unei campanii de colectare organizate de Primărie şi RER Vest.

Sunaţi şi aruncaţi!

"În perioada 04-15 aprilie, de luni până vineri, între orele 12-20, va avea loc campania de colectare a deşeurilor voluminoase şi a deşeurilor periculoase provenite de la utilizatori casnici (persoane fizice) din Oradea. Cetăţenii vor avea posibilitatea să contacteze telefonic, de luni până vineri, între orele 07.30-15.30, operatorul SC RER Vest SA la nr. de telefon 0751.306.526, în vederea preluării solicitării de colectare a deşeurilor voluminoase sau periculoase, menţionând următoarele date: nume şi prenume solicitant, adresa, tipul de deşeuri voluminoase pentru care solicită colectarea, volumul estimat al acestora", a transmis Primăria Oradea, printr-un comunicat dat publicităţii miercuri.

RER Vest va centraliza solicitările primite şi va organiza colectarea la domiciliul persoanelor fizice, transmiţând telefonic solicitantului data şi ora de ridicare.

Operatorul va emite cetăţeanului un bon de confirmare care va conţine informaţii privind modalitatea de transport a deşeurilor şi numele celui care le predă.

Orădenii care vor să predea gratuit deşeuri trebuie să aibă contract cu RER Vest şi să nu aibă datorii la plata facturilor, să fie prezenţi la momentul colectării deşeurilor, să prezinte spre colectare deşeurile demontate sau dezasamblate şi să pregătească depozitarea deşeurilor la limita proprietăţii sale, cu acces direct dinspre carosabil pentru autospecialele RER Vest.

Sunt considerate deşeuri voluminoase deşeurile solide de dimensiuni mari, precum mobilier, obiecte de uz casnic, covoare, saltele, obiecte mari de folosinţă îndelungată altele decât deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Deşeurile periculoase menajere sunt deşeurile cu caracter periculos generate de cetăţeni în urma activităţilor desfăşurate în gospodăriile proprii - ex. ambalaje de la produşi de igienizare, baterii şi acumulatori portabili, ambalaje de la vopsele pe bază de ulei, spray-uri, ambalaje de la produse utilizate în amenajări interioare.

Curăţenie peste tot

Pe de altă parte, Primăria Oradea a mai anunţat că până pe 15 aprilie, se derulează în paralel şi o campanie de igienizare şi întreţinere a domeniului public, iar asociaţiile de proprietari şi persoanele fizice de la case sunt chemate să cureţe spaţiile dintre imobile şi carosabil.

Deşeurile vegetale vor fi transportate gratuit de RER Vest, cu condiţia să fie depozitate, în zonele de case, la marginea aliniamentului sau scuarului stradal, înspre calea publică principală, astfel ca utilajele operatorului de salubritate să poată avea acces.

"Orădenii din cvartalele de locuit (zona asociaţiilor de proprietari) sunt rugaţi să depoziteze deşeurile rezultate în urma acţiunilor de igienizare lângă incintele de depozitare a deşeurilor menajere care deservesc asociaţiile, cât mai aproape de calea publică principală", a mai transmis Primăria.

Aceste deşeuri se vor colecta de luni până vineri, între orele 12 şi 15.

Municipalitatea mai anunţă că deşeurile depozitate pe domeniul public după 15 aprilie vor atrage amenzi pentru cei care le aruncă, între 200 şi 500 lei pentru persoane fizice, respectiv între 1.500 şi 2.000 lei pentru persoane juridice.

Totodată, şi muncitorii RER Vest continuă întreţinerea pe domeniul public din oraş, o campanie demarată deja de câteva săptămâni. Vineri, ei vor fi prezenţi în zona centrală, mai precis pe străzi precum Republicii, B-dul Magheru, Piaţa Bucureşti, Şirul Canonicilor şi Făcliei-Silvaş.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oraș civilizat ...
... care își face curat în curte 10 zile din an. Apoi pauză. În rest, D-zeu cu mila.
Postat 31 Martie 2022, 07:53 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON