URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2022, 21:50

Deşeuri în „capcană”, la Oradea: Crişul Repede are sistem modern de colectare a deşeurilor, inaugurat în prezența ministrului Tánczos Barna (FOTO / VIDEO)

Crişul Repede are de acum o "capcană" pentru deşeuri. Sistemul sustenabil de colectare a gunoaielor plutitoare, realizat din plastic reciclat, a fost prezentat, miercuri, în zona uzinei Companiei de Apă Oradea, din apropierea Cartierului Tineretului.

Unic în România

La eveniment au luat parte ministrul Mediului Tánczos Barna, primarul Oradiei Florin Birta, şeful Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Pásztor Sándor, precum şi Constantin Damov, directorul Green Group, compania care a conceput şi a donat echipamentul de colectare către ABA . Cel din urmă a fost şi cel care a prezentat sistemul modern de colectare a deşeurilor.

"Acest sistem, conceput în Ţările de Jos de Asociaţia Clear Rivers, este numit "capcană", pentru că prinde ca într-un labirint gunoaiele. Este făcut în totalitate din plastic reciclat, iar cuşca se poate ridica încă patru metri, pe înălţimea pilonilor amplasaţi în jurul său. Ea (cuşca - n.r.) urcă şi scade odată cu nivelul apei. În mod normal, într-o curgere liniştită, fără ploi, ar putea fi golită tot la două zile. Poate să ţină circa 20 - 30 de kilograme de deşeuri odată", a explicat Constantin Damov (foto centru).

Gunoaiele strânse astfel vor fi colectate de către angajaţi ai ABA Crişuri, după care vor fi preluate şi prelucrate de Eco Bihor, care le va transforma în granule de PET-uri. Produsele astfel reciclate vor ajunge, apoi, din nou la firma Green Group, care va face din ele noi ambalaje din plastic. 

60.000 de euro

"Producţia unui astfel de echipament durează între două sau trei luni. Costul a fost de 50.000 de euro. Donaţia către ABA Crişuri, care a investit şi ea 10.000 de euro pentru instalare, vrem să fie un exemplu şi pentru alte firme de reciclare din ţară. Deşeurile nu trebuie să treacă frontiera, ele trebuie să rămână aici, unde pot fi reciclate", a mai spus Damov.

"Capcana" a fost deja testată cu succes în ţări precum Olanda, Ungaria, Filipine şi Indonezia. 

"Înainte de a ajunge în Ungaria, aceste deşeuri treceau prin oraşul nostru, chiar prin zona centrală. Cu ajutorul acestui sistem, Crişul va fi mai curat, mai frumos", a spus şi primarul Oradiei, Florin Birta. 

Urmează şi alte cursuri de apă

Ministrul Mediului a explicat că sistemul a fost amplasat în Oradea pentru că în această zonă, anul trecut, au fost probleme cu inundaţiile, iar viiturile au adus multe gunoaie. 

El le-a spus apoi celor prezenţi că în judeţul Bihor mai există un sistem asemănător. "Este vorba de un utilaj cu sistem de auto-curăţare, cumpărat prin fonduri europene la nodul hidrotehnic din Tulca, în toamna anului trecut", a explicat el.

Directorul ABA Crişuri, UDMR-istul Pásztor Sándor, l-a completat, spunând că în Bihor vor mai fi finanţate încă trei asemenea echipamente de colectare a deşeurilor.

"Sunt pregătite lucrările pentru Ier, în zona localităţii Ianca din Diosig, apoi pe Crişul Negru în zona Tinca şi pentru Barcău la barajul de la Suplacu de Barcău, unde din păcate se adună toate gunoaiele strânse de pe raza judeţului Sălaj", a declarat el.

"Capcana" din Oradea va funcţiona non-stop şi, timp de un an, specialiştii de la Green Group vor face măsurători şi teste pentru a vedea cum pot face echipamentul şi mai eficient. O altă instalaţie de acest gen va fi construită în curând şi pentru râul Someş, în Satu Mare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
20-30 kg recipient de colectare.
60.000 Euro. La banii ăștia mai pune și doi oameni, cu mașină de transport deșeuri, care tot la câteva zile încarcă, descarcă și înoată. E de bine, dar nu colectarea deșeurilor plutitoare e problema, ci a celor care se "agață" de mal și rămân acolo cu anii.
Postat 24 Martie 2022, 08:56 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON