URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2021, 17:09

Ministrul Mediului, vizită în Bihor la stăvilarul Tulca: "Primul succes în gestionarea transfrontalieră a deşeurilor fluviale" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Stăvilarul de la Tulca a fost reabilitat cu fonduri europene de Administraţia Bazinală Ape Crişuri, iar lucrările au fost prezentate, vineri, în prezenţa ministrului Mediului, Tánczos Barna. Nodul hidrotehnic a fost dotat şi cu utilaje moderne, între care un grătar cu sistem de auto-curăţare, care elimină PET-urile ce plutesc pe apă.

Fără PET-uri

Construcţia hidrotehnică, amplasată pe canalul colector dintre Crişul Repede şi Crişul Negru, la limita dintre Salonta şi comuna Tulca, a fost modernizată printr-un proiect transfrontalier, de ABA Crişuri, care a fost lider de proiect. Partenerul maghiar, Direcţia Apelor din regiunea Koros, a reabilitat centrul de apărare Szanazug.

La evenimentul de finalizare a proiectului au participat ministrul Mediului, Tánczos Barna, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Kiss-Parciu, şeful ABA Crişuri, Pásztor Sándor, şi reprezentanţi ai constructorului Gavella.

Tánczos a lăudat iniţiativa, în special fiindcă lucrările au presupus şi montarea acelui grătar care opreşte PET-urile de pe ape.

"Primul succes în gestionarea transfrontalieră a deşeurilor fluviale: astăzi am pus în aplicare la Tulca, în judeţul Bihor, primul dintre cele 12 sisteme de filtrare pentru a împiedica trecerea gunoiului fluvial în ţările vecine. Aceste sisteme de filtrare vor oferi, de asemenea, o oportunitate de a disponibiliza în mod corespunzător o proporţie semnificativă a deşeurilor fluviale. În viitorul apropiat, Ministerul Mediului va lansa o campanie naţională de conştientizare menită să reducă poluarea mediului, contribuind astfel la reducerea poluării apelor râurilor", a transmis ministrul Tánczos, după vizita în Bihor.

Lucrări de 1,2 milioane euro

Stăvilarul cu funcţie de auto-curăţare, care elimină PET-urile "rezolvă o problemă acută a celor două instituţii: poluarea cu plutitori", transmite ABA. "Astfel, se reduce semnificativ cantitatea de PET-uri și alte tipuri de plutitori de pe cursul transfrontalier. Grătarul autocurățător oferă posibilitatea părții române să elimine rapid masa de plutitori de pe Canalul Colector şi implicit de pe râul Crişul Negru în secțiunea de frontieră", se mai arată în informarea ABA Crişuri.

Proiectul de reabilitare a Stăvilarului Tulca a mai presupus amenajarea albiei canalului colector în zona stăvilarului, reabilitarea structurii de beton existentă, înlocuirea echipamentelor hidromecanice vechi, realizarea racordului electric pentru automatizarea echipamentelor hidromecanice de la stăvilar şi decolmatarea în aval şi amonte a albiei. 

Totodată, datorită lucrărilor de modernizare, se asigură un volum de apă ecologic pentru localitatea Salonta.

Stăvilarul reabilitat va asigura o protecţie mai mare în caz de inundaţii în zonă.

Lucrările au început în iulie 2018 şi s-au finalizat în septembrie 2021. Proiectul a fost finanţat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020, cu suma totală de 1.961.546 de euro, din care liderul de proiect, ABA Crişuri, a accesat 1.291.992 de euro, iar partenerul transfrontalier, 669.554 euro.

Din nou în Bihor

Ministrul Tánczos Barna a mai fost în vizită recent în Bihor, la finalul lunii iulie, când a susţinut o conferinţă de presă şi a vizitat mai multe zone din oraş, inclusiv malurile Crişului Repede în Oradea.

Se ştie că acesta un apropiat al colegului său de partid, orădeanul Pásztor Sándor, care-i este consilier personal şi pe care l-a şi "uns" la şefia Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri la începutul verii, după mazilirea PNL-istului Ionel Avrigeanu. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON