URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
25 Septembrie 2021, 17:09

Ministrul Mediului, vizită în Bihor la stăvilarul Tulca: "Primul succes în gestionarea transfrontalieră a deşeurilor fluviale" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Stăvilarul de la Tulca a fost reabilitat cu fonduri europene de Administraţia Bazinală Ape Crişuri, iar lucrările au fost prezentate, vineri, în prezenţa ministrului Mediului, Tánczos Barna. Nodul hidrotehnic a fost dotat şi cu utilaje moderne, între care un grătar cu sistem de auto-curăţare, care elimină PET-urile ce plutesc pe apă.

Fără PET-uri

Construcţia hidrotehnică, amplasată pe canalul colector dintre Crişul Repede şi Crişul Negru, la limita dintre Salonta şi comuna Tulca, a fost modernizată printr-un proiect transfrontalier, de ABA Crişuri, care a fost lider de proiect. Partenerul maghiar, Direcţia Apelor din regiunea Koros, a reabilitat centrul de apărare Szanazug.

La evenimentul de finalizare a proiectului au participat ministrul Mediului, Tánczos Barna, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Kiss-Parciu, şeful ABA Crişuri, Pásztor Sándor, şi reprezentanţi ai constructorului Gavella.

Tánczos a lăudat iniţiativa, în special fiindcă lucrările au presupus şi montarea acelui grătar care opreşte PET-urile de pe ape.

"Primul succes în gestionarea transfrontalieră a deşeurilor fluviale: astăzi am pus în aplicare la Tulca, în judeţul Bihor, primul dintre cele 12 sisteme de filtrare pentru a împiedica trecerea gunoiului fluvial în ţările vecine. Aceste sisteme de filtrare vor oferi, de asemenea, o oportunitate de a disponibiliza în mod corespunzător o proporţie semnificativă a deşeurilor fluviale. În viitorul apropiat, Ministerul Mediului va lansa o campanie naţională de conştientizare menită să reducă poluarea mediului, contribuind astfel la reducerea poluării apelor râurilor", a transmis ministrul Tánczos, după vizita în Bihor.

Lucrări de 1,2 milioane euro

Stăvilarul cu funcţie de auto-curăţare, care elimină PET-urile "rezolvă o problemă acută a celor două instituţii: poluarea cu plutitori", transmite ABA. "Astfel, se reduce semnificativ cantitatea de PET-uri și alte tipuri de plutitori de pe cursul transfrontalier. Grătarul autocurățător oferă posibilitatea părții române să elimine rapid masa de plutitori de pe Canalul Colector şi implicit de pe râul Crişul Negru în secțiunea de frontieră", se mai arată în informarea ABA Crişuri.

Proiectul de reabilitare a Stăvilarului Tulca a mai presupus amenajarea albiei canalului colector în zona stăvilarului, reabilitarea structurii de beton existentă, înlocuirea echipamentelor hidromecanice vechi, realizarea racordului electric pentru automatizarea echipamentelor hidromecanice de la stăvilar şi decolmatarea în aval şi amonte a albiei. 

Totodată, datorită lucrărilor de modernizare, se asigură un volum de apă ecologic pentru localitatea Salonta.

Stăvilarul reabilitat va asigura o protecţie mai mare în caz de inundaţii în zonă.

Lucrările au început în iulie 2018 şi s-au finalizat în septembrie 2021. Proiectul a fost finanţat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020, cu suma totală de 1.961.546 de euro, din care liderul de proiect, ABA Crişuri, a accesat 1.291.992 de euro, iar partenerul transfrontalier, 669.554 euro.

Din nou în Bihor

Ministrul Tánczos Barna a mai fost în vizită recent în Bihor, la finalul lunii iulie, când a susţinut o conferinţă de presă şi a vizitat mai multe zone din oraş, inclusiv malurile Crişului Repede în Oradea.

Se ştie că acesta un apropiat al colegului său de partid, orădeanul Pásztor Sándor, care-i este consilier personal şi pe care l-a şi "uns" la şefia Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri la începutul verii, după mazilirea PNL-istului Ionel Avrigeanu. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON