URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2021, 21:31

Ministrul Tánczos și-a însușit opinia consilierului Pásztor și zice că dorința acestuia de a pune mâna pe un fond cinegetic este „invenție pură” (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finele unei zile de-a lungul căreia a făcut, conform spuselor sale, un „mini-maraton” prin Bihor - unde singurul lucru care nu i-a plăcut a fost căldura -, ministrul Mediului, Tánczos Barna, i-a luat apărarea consilierului său personal, Pásztor Sándor, pe care l-a pus și la șefia Administrației Bazinale de Apă Crișuri, spunând că acuzațiile potrivit cărora acesta a pus ochii pe un fond cinegetic din apropierea Oradiei ar fi neîntemeiate. Evident, ministrul nu a promis nicio cercetare pentru a afla dacă e așa sau nu.

„Un oraș superb”

După cele câteva ore în care a participat la recepționarea celei mai recent finalizate lucrări pe malul Crișului Repede în Oradea și a vizitat și alte localități din județ, ministrul Mediului a avut numai cuvinte de laudă pentru felul în care arată orașul. Tánczos a precizat, însă, că acest lucru s-ar datora și UDMR.

„Am avut un mini-maraton, foarte multe întâlniri, cu foarte multe locații vizitate, singurul lucru care nu mi-a plăcut și cu care n-am putut să mă împrietenesc a fost căldura de la Bihor. Diferență mare de temperatură între Târgu Secuiesc și Bihor, suport mult mai ușor frigul (...). Dar este un oraș superb Oradea, am văzut multe lucruri frumoase, clădiri, istorie, prezent și viitor, pentru că am văzut o implicare din partea Primăriei, Consiliului Județean, din partea colegilor mei din UDMR, și sunt convins că lucrurile merg într-o direcție bună”, a spus ministrul Tánczos Barna într-o conferință de presă desfășurată în sediul UDMR Bihor.

De partea lui Pásztor

BIHOREANUL a profitat de disponibilitatea ministrului pentru a-l întreba despre un scandal al cărui protagonist este unul dintre consilierii săi personali, orădeanul Pásztor Sándor, acuzat că printr-un interpus, și el tot membru UDMR Bihor, i-ar fi cerut orădeanului Cristian Tuduce, președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Pro Hunt din Oradea, să renunțe în favoarea sa la administrarea celor 8.400 hectare ale Fondului Cinegetic nr 21 Paleu, bogat în mistreți, căpriori, cerbi, iepuri, fazani și prepelițe, în condițiile în care, așa cum se știe, Pásztor este atât pescar, cât și vânător înrăit.

Concret, reporterul l-a întrebat pe ministru dacă are cunoștință despre motivul pentru care Direcția Cinegetică a Ministerului a refuzat, contrar legii, prelungirea contractului de gestionare pentru AVPS Pro Hunt, care îndeplinea toate condițiile legale.

Tánczos a bagatelizat, însă, chestiunea, situându-se net de partea subalternului său, aflat de altfel la aceeași masă în sediul UDMR Bihor. „Vă spun sincer că nu mă ocup de fiecare contract în parte, am auzit despre un scenariu care s-a dat într-un ziar local despre o implicare a dlui Pásztor într-o poveste care din punctul meu de vedere este o invenție pură”, a spus ministrul, fără a explica pe ce și-a bazat constatarea ori dacă a ajuns la această concluzie în urma unei cercetări sau din oficiu.

Promisiuni de „sprijin”

Pe de altă parte, trecând în revistă incursiunea în județ, ministrul Mediului a afirmat că a luat cunoștință de proliferarea depozitelor ilegale de deșeuri de import, 65 la număr, toate autorizate de Agenția pentru Protecția Mediului, spunând că „toate aceste locații vor fi verificate una câte una” și că „trebuie văzut de ce se înmulțesc așa mult companiile care le aduc”.

De asemenea, Tánczos a relatat jurnaliștilor că în cursul vizitei prin județ a discutat cu „mulți factori implicați în administrația publică locală” și despre pârâurile și râurile necadastrate, care în cazul unor precipitații abundente pot provoca inundații, astfel că va discuta cu ministrul Agriculturii pentru ca acestea „să fie gestionate mai bine în vederea decolmatării”.

El a lăudat, de asemenea, Primăria Săcueni pentru că a făcut un baraj pe un asemenea curs necadastrat pentru a preveni inundarea terenurilor, precum și Primăria Tăuteu, pentru „intenția de a reabilita toate clădirile Primăriei” cu bani de la Administrația Fondului de Mediu.

Ministrul Mediului a avut cuvinte de laudă și pentru platforma de deșeuri ecologică a Oradiei, pentru „creșterea gradului de reciclare” a deșeurilor, iar în final a afirmat că va căuta împreună cu Primăria soluții pentru decontaminarea haldelor de șlam ale vechii întreprinderi Alumina.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Primăria Oradea nu a putut accesa fonduri europene în acest scop deoarece pe de o parte terenurile nu aparțin orașului, iar depozitele de șlam sunt ale firmei Fibrocim, care la un moment dat a cumpărat ceea ce mai rămăsese din fosta întreprindere comunistă.

„Am început o discuție cu dl primar cu privire la șlamul Alumina, la închiderea acestor halde, în POIM au fost fonduri pentru decontaminări, înțeleg că Oradea nu are un proiect și pe viitor va trebui să căutăm în continuare soluții, juridice și financiare, pentru închiderea acestor situri. (...) Trebuie să găsim cu Primăria o soluție de preluare sau de expropriere a acestor suprafețe, de închidere a siturilor și de calcul exact al costurilor și de încărcare a sarcinilor de mediu pe societățile și persoanele care n-au făcut ceea ce trebuia să facă”, a spus ministrul, tot fără a da alte detalii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ești sigur că nu au pus ochii pe nimic?
Are deja în curte pregătită mașina de vânătoare Șandor.
Postat 27 Iulie 2021, 11:44 de Dana2019
Iată ce preocupări au liderii UDMR.
Fac conferințe de presă ca să se disculpe că nu au pus ochii pe nimic în perioada asta. Penibili oameni.
Postat 27 Iulie 2021, 11:26 de KP
O părere?
Și despre faptul ca angajații ABA îi curăță chiar acum grădina își poate da oare d-l ministru? Nu prea cred pentru că face parte din atribuțiile angajaților să facă menajul șefilor
Postat 27 Iulie 2021, 10:15 de Dana2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON