URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Călin Georgescu zice că ar trebui să ieșim din NATO și UE, că nu avem nevoie de fonduri europene câtă vreme îl avem pe Dumnezeu, iar unei jurnaliste din Basarabia i-a povestit despre poporul moldovean. Numai pentru asemenea vorbe, CCR ar fi îndreptățită să nu-l lase să participe la alegerile prezidențiale...
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 18 februarie 2025, Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, o excepție de neconstituționalitate vizând un text din Codul de procedură penală ce reglementează motivele pentru recursul în casație în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2021, 18:01

Curățenie pe Criș: ABA Crișuri a demarat decolmatarea râului, în zona Sovata (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru ca râul Oradiei să curgă nestingherit spre Ungaria, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a demarat decolmatarea sectorului din zona Sovata.

Pe malul drept al Crişului Repede, stuful şi plantele crescute în apă sunt defrişate, iar aluviunile depuse pe fundul râului sunt de asemenea curăţate. Prilej numai bun să se adune pe luciul apei gunoaiele aruncate clandestin în râu.

"În această perioadă, angajaţii ABA Crişuri decolmatează malul drept al acumulării de pe Crişul Repede. Utilajul de dragare se află  între Podul Densuşianu şi Podul Carol I, și curăţă dalele de beton de pe digurile de apărare. În timp , aluviunile depuse pe mal au favorizat extinderea vegetaţiei acvatice şi au redus adâncimea apei. Decolmatarea acumulării şi întreţinerea digurilor sunt esenţiale pentru siguranţa populaţiei mai ales în perioadele cu ape mari şi viituri", a declarat Anca Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri.

Măsurătorile făcute de hidrologi au arătat că zona este colmatată în procent de peste 60%, iar după ce anul trecut s-a curăţat zona din amonte de barajul prizei de apă, vara aceasta draga ABA Crişuri s-a mutat mai sus. "Întrucât, în această zonă, în timp, aluviunile au favorizat extinderea vegetaţiei pe diguri, decolmatarea se va face treptat astfel încât impactul asupra ecosistemului să fie cât mai mic. Utilajul acţionează câteva ore pe zi şi nu mai mult de 4 zile pe săptămână pentru a permite atât degajarea în regim hidrologic a materialul vegetal, cât şi refugierea biodiversităţii, dacă este cazul", a precizat Mihociu.

Protocol cu ecologiştii

ABA Crişuri a încheiat un protocol cu mai multe ONG-uri de mediu (Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus, Ecotop Oradea şi Centrul Pentru Arii Protejate Şi Dezvoltare Durabilă Bihor), iar lucrările se fac în baza acestuia, tocmai pentru a proteja ecosistemul de pe Criş.

Astfel, decolmatarea se face doar în afara perioadei de prohibiţie a resurselor acvatice vii şi de cuibărire pentru păsările prezente în acest habitat urban, fronturile de lucru au lungime maximă de 100 de metri, pentru a permite refugierea vieţuitoarelor, iar pe malul stâng se va păstra o fâşie de stuf cu lăţimea de minimum 10 m, în zonele unde vegetaţia a avansat mai puţin de 30 de m distanţă faţă de mal, şi o fâşie de stuf pe maluri având lăţimea de minimum 15 m, în zonele unde vegetaţia a avansat mai mult de 30 de m distanţă faţă de mal. Totodată, nu se fac intervenţii asupra vegetaţiei acolo unde fâşia de stuf măsoară mai puţin de 10 m de la mal.

"Pentru a asigura siguranţa la ape mari a populaţiei, dar ţinându-se cont şi de impactul asupra mediului, decolmatarea se va face preponderent pe malul drept, unde aluviunile şi vegetaţia afectează digul, iar pe malul stâng se vor respecta măsurile trasate", a mai precizat reprezentanta ABA Crişuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@unu
daca pasu cel mare consta in faptul ca li se acorda pasarilor sansa de a-si lua talpasita, decolmatandu-se treptat, ne imbatam cu apa rece. ecosistemul va fi mai saracit. oricum pericolul inundatiilor nu mai exista de cand avem cele trei baraje in amonte.
Postat 21 Iulie 2021, 23:05 de User anonimizat
un lucru mare care usor poate fi trecut cu vederea
ABA a incheiat parteneriat cu ONGuri de mediu astfel incat decolmatarea sa aiba impact minim asura ecosistemelor! Un pas mare si bun spre mai bine.
Postat 21 Iulie 2021, 20:33 de unu
pacat
era o oaza exotica, o gramada de pasari aveau cuibul in vegetatia aia. oricum e o batalie pierduta, vegetatia creste inapoi. in comunism era permanent o draglina acolo si nu facea fata. nu-mi place aspectul asta de canal ce se imprima treptat.
Postat 21 Iulie 2021, 09:45 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5636 RON
  • 1 EUR = 4.9773 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON