URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2021, 18:01

Curățenie pe Criș: ABA Crișuri a demarat decolmatarea râului, în zona Sovata (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru ca râul Oradiei să curgă nestingherit spre Ungaria, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a demarat decolmatarea sectorului din zona Sovata.

Pe malul drept al Crişului Repede, stuful şi plantele crescute în apă sunt defrişate, iar aluviunile depuse pe fundul râului sunt de asemenea curăţate. Prilej numai bun să se adune pe luciul apei gunoaiele aruncate clandestin în râu.

"În această perioadă, angajaţii ABA Crişuri decolmatează malul drept al acumulării de pe Crişul Repede. Utilajul de dragare se află  între Podul Densuşianu şi Podul Carol I, și curăţă dalele de beton de pe digurile de apărare. În timp , aluviunile depuse pe mal au favorizat extinderea vegetaţiei acvatice şi au redus adâncimea apei. Decolmatarea acumulării şi întreţinerea digurilor sunt esenţiale pentru siguranţa populaţiei mai ales în perioadele cu ape mari şi viituri", a declarat Anca Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri.

Măsurătorile făcute de hidrologi au arătat că zona este colmatată în procent de peste 60%, iar după ce anul trecut s-a curăţat zona din amonte de barajul prizei de apă, vara aceasta draga ABA Crişuri s-a mutat mai sus. "Întrucât, în această zonă, în timp, aluviunile au favorizat extinderea vegetaţiei pe diguri, decolmatarea se va face treptat astfel încât impactul asupra ecosistemului să fie cât mai mic. Utilajul acţionează câteva ore pe zi şi nu mai mult de 4 zile pe săptămână pentru a permite atât degajarea în regim hidrologic a materialul vegetal, cât şi refugierea biodiversităţii, dacă este cazul", a precizat Mihociu.

Protocol cu ecologiştii

ABA Crişuri a încheiat un protocol cu mai multe ONG-uri de mediu (Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus, Ecotop Oradea şi Centrul Pentru Arii Protejate Şi Dezvoltare Durabilă Bihor), iar lucrările se fac în baza acestuia, tocmai pentru a proteja ecosistemul de pe Criş.

Astfel, decolmatarea se face doar în afara perioadei de prohibiţie a resurselor acvatice vii şi de cuibărire pentru păsările prezente în acest habitat urban, fronturile de lucru au lungime maximă de 100 de metri, pentru a permite refugierea vieţuitoarelor, iar pe malul stâng se va păstra o fâşie de stuf cu lăţimea de minimum 10 m, în zonele unde vegetaţia a avansat mai puţin de 30 de m distanţă faţă de mal, şi o fâşie de stuf pe maluri având lăţimea de minimum 15 m, în zonele unde vegetaţia a avansat mai mult de 30 de m distanţă faţă de mal. Totodată, nu se fac intervenţii asupra vegetaţiei acolo unde fâşia de stuf măsoară mai puţin de 10 m de la mal.

"Pentru a asigura siguranţa la ape mari a populaţiei, dar ţinându-se cont şi de impactul asupra mediului, decolmatarea se va face preponderent pe malul drept, unde aluviunile şi vegetaţia afectează digul, iar pe malul stâng se vor respecta măsurile trasate", a mai precizat reprezentanta ABA Crişuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@unu
daca pasu cel mare consta in faptul ca li se acorda pasarilor sansa de a-si lua talpasita, decolmatandu-se treptat, ne imbatam cu apa rece. ecosistemul va fi mai saracit. oricum pericolul inundatiilor nu mai exista de cand avem cele trei baraje in amonte.
Postat 21 Iulie 2021, 23:05 de User anonimizat
un lucru mare care usor poate fi trecut cu vederea
ABA a incheiat parteneriat cu ONGuri de mediu astfel incat decolmatarea sa aiba impact minim asura ecosistemelor! Un pas mare si bun spre mai bine.
Postat 21 Iulie 2021, 20:33 de unu
pacat
era o oaza exotica, o gramada de pasari aveau cuibul in vegetatia aia. oricum e o batalie pierduta, vegetatia creste inapoi. in comunism era permanent o draglina acolo si nu facea fata. nu-mi place aspectul asta de canal ce se imprima treptat.
Postat 21 Iulie 2021, 09:45 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON