URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2021, 15:31

Natură urbană pentru oameni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viețile noastre sunt din ce în ce mai agitate. Muncim mult, alergăm din stânga în dreapta, iar când vrem să ne recreăm realizăm că trebuie să conducem sau să stăm în tren cu orele, pentru a ajunge într-un loc în care să ne tragem sufletul. Cum ar fi însă să avem un astfel de loc la câteva minute distanță de casă?

Răspunsul poate deveni realitate în momentul în care înțelegem că avem nevoie de natură, chiar și în orașe, pentru sănătatea noastră fizică, dar și mintală. Zilele trecute s-a lansat Coaliția pentru Natură Urbană, la care au aderat mai multe ONG-uri de mediu, trei din Oradea. Coaliția propune înființarea de arii protejate în orașe în care se mai găsește un petic de natură.

În Oradea, de-a lungul Crișului Repede, din zona Silvaș și până la ieșirea din oraș, ar fi o arie urbană ideală. Sunt mulți pași de făcut și multă muncă de convingere care trebuie purtată cu autoritățile până să ajungem acolo. Totuși, Coaliția pentru Natură Urbană va desfășura o serie de întâlniri atât cu autoritățile locale, cât și cu locuitorii orașului, pentru a vedea dacă este oportună ideea.

În România, ariile protejate au ajuns să fie considerate piedici în calea dezvoltării din cauza unor așa-ziși dezvoltatori care s-au luptat din răsputeri să inducă această frică în omul de rând. De fapt, ariile protejate sunt, simplu, niște zone în care punem preț și pe biodiversitate, nu numai pe betoane. Biodiversitatea și spațiul construit se pot îmbina armonios.

Oradea are o șansă unică să dezvolte o arie protejată urbană, idee la care au aderat şi oraşele Brașov, București, Cluj Napoca sau Iași. Orădenii ar putea avea un spațiu de recreere în care să poată observa păsări, vidre sau pești sau în care să se relaxeze, la umbra unui arbore matur. Se vor plimba pe malul Crişului şi vor cunoaşte natura.

Andrei AcsHaideți să ne gândim câteva minute la susurul apei și la frumosul naturii din orice anotimp, chiar la noi în oraș, și să susținem această inițiativă!   

Andrei Acs
specialist de mediu
CAPDD Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Susurul apei,
ropotul de ploaie, frunze fosnind și alte chestii de astea pentru calmare le găsim și pe internet dar mna, va doresc succes și cu proiectul dvs.
Postat 08 Septembrie 2021, 22:51 de User anonimizat
KP
Exact asta faci tu. Esti specialist in virusologie, medicina, mediu , esti om de stinta, specialist in Bolojan si Gates, mai nou si in Birta :::))) tu nu stii nimic si nu esti bun de nimic
Postat 08 Septembrie 2021, 18:20 de Sandu2100
Autorul își zice specialist în mediu.
Or, specialist înseamnă o vastă experiență, nu numai o activitate în domeniu ca activist. Toți se cred experți sau specialiști, dar amatorismul se mișcă viu pe fața lor.
Postat 08 Septembrie 2021, 17:45 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON