URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2021, 10:39

"Irimă" de români: Trei fotografi orădeni au făcut prima monografie în imagini a istroromânilor din Croaţia (FOTO)

'Irimă' de români: Trei fotografi orădeni au făcut prima monografie în imagini a istroromânilor din Croaţia (FOTO) LA PAS. Cei trei artişti orădeni au fotografiat peisajele din satele istroromânilor, casele locuite şi nelocuite, oamenii, costumele populare, bisericile şi singura şcoală românească
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peninsula Istria din Croaţia este o destinaţie estivală preferată de români, dar mulţi merg acolo fără să ştie că un dialect al limbii lor se vorbeşte în zonă de sute de ani...

De-o parte şi de alta a muntelui Učka, trăiesc ultimii vlaşci, cici sau istroromâni, aşezaţi acolo în Evul Mediu şi care încă vorbesc dialectul derivat din limba română, despre care unii lingvişti cred că ar fi originar din Crişana, Maramureş şi Banat.

Curioşi să-i cunoască şi să-i audă, trei fotografi orădeni - Constantin Demeter, Gheorghe Petrila şi Ovidiu Gabor - i-au "vânat" cu aparatele pe istroromâni, iar imaginile le-au prezentat în prima monografie fotografică dedicată lor şi într-o expoziţie inaugurată în Bucureşti.

Au fugit de otomani

Aventura celor trei fotografi a avut loc în 2019, când orădenii au petrecut două săptămâni în satele în care încă trăiesc istroromâni. Ideea expediţiei a avut-o Constantin Demeter (foto), care încă de când a fost student la Istorie şi a aflat de la profesorul Sever Dumitraşcu despre această comunitate istorică de români şi-a dorit să o cerceteze. Nu i-a fost greu să-i convingă pe cei doi fotografi experimentaţi să-l însoţească: Gheorghe Petrila conduce o asociaţie dedicată fotografiei etnografice, iar Ovidiu Gabor a iniţiat la rându-i deplasări de dragul etno-fotografiei. 

"Dintre comunităţile de români din afara ţării, istroromânii sunt cea mai mică, sub 1.000 de oameni, iar în Istria mai trăiesc cam 500. Nu sunt dovezi clare de unde au pornit, dar o ipoteză este că au fost originari din zona Crişanei şi a Maramureşului. Au fost ciobani şi au mers ca să scape de otomani", spune Constantin. 

Ca-n Crişana...

Primul care a concluzionat că istroromânii ar fi originari din sud-estul Transilvaniei a fost Ovid Densuşianu, care a identificat în dialectul lor cuvinte apropiate de forme de pe văile Mureşului, Crişurilor şi Someşului, argumente susţinute apoi şi de alţi specialişti, inclusiv contemporani. "Am avut impresia că vorbesc cu români din ţinutul Crişanei", a mărturisit, într-un interviu, şi Ela Nevaci, cercetător la Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Române, despre discuţiile purtate cu istroromânii.

În mijlocul ultimilor istroromâni, cei trei fotografi orădeni au constatat că se pot înţelege cu aceştia destul de uşor, ba chiar confirmă că graiul lor seamănă cu al bihorenilor. De pildă, îl transformă pe "n" în "r", atunci când se află între două vocale, aşa cum în satele Bihorului adesea se spune irimă, în loc de inimă, de exemplu. "Ei te întâmpină spunându-ţi: "Bire ai verit!", completează Gabor. 

Un argument că istroromânii s-ar trage din Crişana este şi numele unui sat al lor, Kršan, deşi există şi specialişti care susţin că, de fapt, denumirea vine de la carst, "krs" în croată.

Risc de dispariţie 

În cele două săptămâni, timp în care au străbătut 26 de sate şi cătune, orădenii au vorbit cu ultimii croaţi care încă ştiu istroromâna, nu mulţi la număr. Nici nu-i de mirare, dat fiind că de zeci de ani au o singură şcoală în care se predă această limbă. De altfel, dialectul este în Cartea Roşie UNESCO, pentru că este pe cale de dispariţie şi, probabil, va muri curând...

Fotografii i-au imortalizat pe istroromâni în casele lor, la muncile câmpului ori la biserică. De asemenea, au fotografiat şi aşezările, indicatoarele rutiere care duc spre satele lor. Inclusiv toponimele le trădează originea: Stupari, Romanija, Katun, Sucodru... 

Decoraţi de patriarh

Din fotografiile realizate, cei trei artişti au pus 120 într-un album, pe care l-au completat cu informaţii culese din teren. Monografia, intitulată "Românii apuseni", cum i-a numit pe istroromâni lingvistul Sextil Puşcariu, a fost finanţată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi poate fi găsită în biblioteci. 

La finalul lunii august, fotografii i-au prezentat albumul patriarhului Daniel, dat fiind că anul 2021 este dedicat de Biserica Ortodoxă Română românilor din afara ţării. Impresionat de munca lor, ierarhul i-a decorat cu o distincţie specifică.

Totodată, pe 31 august, artiştii şi-au expus imaginile şi în "kilometrul zero" al etnografiei româneşti, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", unde s-au bucurat de o audienţă "grea": ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, doi secretari de stat, şase ambasadori şi numeroşi alţi curioşi. Expoziţia va rămâne deschisă până la începutul lunii octombrie, când ambasadoarea Croaţiei în România vrea să o ducă în Istria, iar apoi, probabil, imaginile vor ajunge la Oradea. Să ştie şi crişenii ce rude îndepărtate au...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bihor
Poate ca sunt din alt Bihor : https://en.wikipedia.org/wiki/Bihor_(fortress) Si cine știe de unde au fost cei de acolo ?
Postat 20 Septembrie 2021, 13:05 de sssss
UN GEST PLIN DE NOBLEȚE!RESPECT!
Felicitări celor trei fotografi orădeni CONSTANTIN DEMETER,GHEORGHE PETRILA ȘI OVIDIU GABOR pentru acest demers nobil,cât și autorităților implicate!Indiscutabil istro-românii sunt o componentă delicată a culturii române și europene iar dispariția acestui dialect al limbii române ar fi și o pierdere europeană!Menținerea și susținerea acestei bogății culturale (reprezentate de cei 500 de vorbitori ai acestui dialect) ar trebui abordată mai pertinent și profesionist !ORICUM FELICITĂRI ȘI RESPECT PENTRU ACEST GEST PLIN DE NOBLEȚE!BRAVO!
Postat 19 Septembrie 2021, 13:02 de ADI-MSC
o istorie adevarata
Pt.corectitudinea istorica,comunitatile istroromane nu-si au originea pe teritoriul geografic al Romaniei. Migratia lor este atestata documentar,intradevar,expansiunea otomana a fost unul din factorii care au declansat-o,locurile de unde au plecat fiind localizate in Bosnia,Serbia,Muntenegru ai Croatia. Toponimele unor regiuni din zonele geografice ale tarilor mentionate(ex:Stari-Vlah),monumentele funerare "Stecci",transformarile lingvistice datorate bilingvismului romano-slav,ne ajuta sa concluzionam asta...cititi-l si studiati-l pe marele Silviu Dragomir,ale carui carti de istoriografie,nu lasa nicio urma de indoiala in privinta asta. Haideti sa nu ne ferim,sa nu ne mai teme(noi,ca romani!) de marota "teoriei lui Roesler".Ne facem mai mult rau cu "teoria continuitatii",adevaratii lideri stra-romani incep nu cu Decebal si Traian,ci cu imparatul Constantin,cu imparatul Iustianian!
Postat 19 Septembrie 2021, 11:41 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON