URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2021, 10:47

Criza deşeurilor: Un articol semnat de Octavian Berceanu, fost comisar şef al Gărzii Naţionale de Mediu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când mergem la piaţă şi dăm 3 lei pe un kilogram de cartofi, ne aşteptăm să primim exact un kilogram şi nu o estimare de 700 de grame, de exemplu. Nu ne place să fim furaţi la cântar. În cazul deşeurilor, în schimb, exact asta se întâmplă. 

Când cumpărăm şi mere, şi brânză, ştim exact cât plătim pe fiecare. În cazul deşeurilor, ar trebui să se întâmple la fel. 

În schimb, dacă aruncăm gunoiul la grămadă, nimeni nu plăteşte exact pentru cât şi ce aruncă şi aşa apare specula. Salubriştii ne pot factura un kilogram, 10 sau 20 şi nu vom şti niciodată pentru cât plătim. Prin urmare, plătim către salubrist sau salubristul este plătit de primărie, fără nicio verificare. 

Pentru unele deşeuri, precum PET-urile de plastic, sticlele, metalele sau hârtia curate, cetăţenii sau primăriile ar putea primi bani, dacă ar fi valorificate. Arunci separat plasticul, cantitatea pe care ai aruncat-o produce un profit, care se poate întoarce la tine. Arunci separat sticla, la fel. 

Dar asta se poate face doar prin colectare selectivă, sortare şi cântărire. Dacă salubristul poate cere orice preţ cetăţeanului pentru deşeuri, fără ca acestea să fie sortate şi cântărite, ci doar estimate, pentru un oraş întreg, înseamnă că cineva a deschis larg porţile speculei. Iar în acest caz nu există limite, fapt arătat din ce în ce mai des în mass-media, punctual, în sectoarele Bucureştiului, dar şi în alte oraşe mari din ţară. 

O mare parte dintre serviciile furnizate cetăţenilor nu sunt supuse unor verificări ale calităţii. Deşeurile nu ajung să se transforme în materie primă, aşa cum se întâmplă în toată Europa. În ţările civilizate, maximum 2 din 10 kilograme de gunoaie sunt aruncate, în timp ce la noi 9 din 10 kilograme ajung în gropile de gunoi sau, mai rău, se transformă în munţi de deşeuri, la marginea oraşelor. Mafia deşeurilor înfloreşte în România pentru că nu sortăm deşeurile în fracţii şi plătim orbeşte.

Dacă cerem primarului tomberoane în care să punem separat sticla, metalele, plasticul, hârtia, apoi respectăm regulile colectării selective, ne va fi mult mai bine!

Octavian Berceanu
fost comisar şef al Gărzii Naţionale de Mediu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Postludiu
[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/oradea-se-umple-de-igluuri-102112.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/hoti-de-gunoaie-reciclabile-amendati-119375.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/fara-igluuri-in-aceasta-saptamana-vor-disparea-toate-containerele-tip-clopot-de-pe-strazile-din-oradea-148599.html ] In 2012, s-au instalat 650 de igluuri in oradea, donate de ECOrom. Aceasta platea firma rer sa le transporte la ECO Bihor. In 2019, ECO rom, bunul samaritean, a intrat in insolventa.In consecinta s-au indepartat igluu-rile, pentru ca, halucinant, "Chiar dacă igluurile sunt folosite de orădeni, Primăria nu poate plăti un serviciu făcut de RER Vest pentru o altă entitate. Prin urmare, la comanda municipalităţii, operatorul de salubritate ridică toate cele 650 de containere din oraş". Nu suntem idioti din intimplare,suntem doar corigenti la reciclare...[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/corigenti-la-reciclare-oradea-va-plati-o-amenda-record-pentru-ca-anul-trecut-a-reciclat-de-trei-ori-mai-putine-deseuri-decat-in-2018-154816.html ]
Postat 18 Octombrie 2021, 12:00 de excalibur
ok
Lucreaza in domeniu, e de bun simt sa militeze pt asta. Si e adevarat ce spune. Dupa parerea mea 'fractiile' sortate nu trebuie platite(si cred ca nici nu sunt). Ma uit acum la pubele si vad asa: 3 galbene(teoretic nu se platesc) 2 verzi(nu se platesc) 2 maro(nu se platesc) si 3 negre pe bani. Ma uit la gunoiul din cosurile mele: cel mai mult e plastic adunat in pungi de plastic si carton(ambalaje de tip pungi si cutii ca tot ce cumpar e din pacate ambalat) - astea merg la galben. Apoi resturi de mancare - merg la maro. Sunt cele mai multe dupa plastic/hartie. Am 2 sticle de sirop si 2 doze de bere care asteapta sa se mai adune cu ceva sticla sa merite sa le duc la pubela - va mai dura. Cosul meu negru(diverse nereciclabile) se umple foarte greu, poate 1 data pe luna sau daca fac mai curatenie generala. Teoretic nu stiu daca adun de 10 kg pe luna din astea negre, ar trebui sa platesc mai nimic indiferent de cat costa/kg. Daca as avea ceva dispozitiv facil de compresat hartia/plasticul ar fi si mai rar de dus la gunoi ca ocupa mult volum necompresat. Galetile maro sunt foarte faine, poate mai scot si alte culori - cum ziceam ceva mai mari galbene la plastic si poate una la fel neagra. Nu e deloc greu sa sortezi cand produci deseul iar daca asta face sa constati ca in mod curent nu arunci nici 10% nereciclabil nu poate fi rau.
Postat 18 Octombrie 2021, 11:51 de nihil
Oradea Mare
Preambul: Oradea are cca 200.000 locuitori. De vreo citeva zeci de ani incoace. Productia de gunoi e relativ aceeasi,de-a lungul anilor.Poate sa fi crescut fractia uscata,ambalajele si pet-urile.Deci sarcina firmei de gunoi e cam aceeasi. Intr-adevar UE ne-a impus ca fractia uscata sa creasca procentual din volumul total. De-aia colectam in 2 fractii de ceva ani.N-a fost destul,UE ne-a pleznit 6 milioane € amenzi. Ce vina am eu?? Colectez cit se poate de atent fractia uscata. Poate altii isi baga picioarele…Probabil.Si atunci,evident eu suport penalitatile: 4 fractii, dublari tarife,saci, o camera transformata in depozit de gunoi etc. DE CE? Pentru ca treaba asta trebuia s-o faca RER. Eu cind am cumparat un produs, ambalat in hirtie,carton ,plastic,polietilena,flacon pet am platit si o taxa de mediu de 2lei/kg . [ https://www.afm.ro/main/legislatie_taxe_si_contributii/2019/ordin_149_2019.pdf ] &&&&&&&&&&&&Articolul 21 (1)Obligaţia de a declara la Fondul pentru mediu contribuţia de 2 lei/kg prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, revine: a)operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate, operatorilor economici care importă/ achiziţionează intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/consum propriu, responsabili pentru deşeurile generate de ambalajele primare, secundare şi terţiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu excepţia ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vânzare, a produselor;b)operatorilor economici care supraambalează produse ambalate individual în vederea revânzării/redistribuirii, responsabili pentru deşeurile generate de ambalajele secundare şi terţiare pe care le introduc pe piaţa naţională; c)operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, responsabili pentru deşeurile generate de respectivele ambalaje;&&&&& Deci eu am platit serviciul reciclarii reciclabilelor. Punct. Fractia umeda e un serviciu care trebuie platit,intr-adevar. Mai departe. Populatia orasului: 200.000 . Taxa lunara per individ 10 lei.Total luna 2.000.000 lei.Total an 24.000.000 lei. Cit e bugetul Orazii cea mare? 2.000.000.000 lei pe 2021. Cit reprezinta 24.000.000? 1.2 %. Cit,ma?? Nimik .Dar ei au ambitia sa ne fouta si sa ne calareasca in permanenta. Ba,frate, mai am si altceva de facut…sau daca n-am ,n-o sa-mi petrec restul vietii sortind gunoi. Iar acum, la final iata cum scoate anual firma RER Vest cite un milion de euro profit pentru dragii de actionari nemti,plus partidul national liberal. [ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ]
Postat 18 Octombrie 2021, 11:25 de excalibur
Ați devenit ziar de propagandă USRplus???
Deci serios... omul ăsta nu a făcut nimic cât a fost comisar șef. Doar s-a lăudat cu proiectele adjunctului, care l-a și înlocuit după ce USRplus a plecat de la guvernare. Cum să dați așa platformă de exprimare unei nulități?!? Urmează articole semnate Șoșoacă sau Mitralieră??? Jenant...
Postat 18 Octombrie 2021, 11:05 de Smiley
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON