URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2021, 09:55

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui Szigligeti Ede, dramaturgul onorat de peste un veac cu un bust în faţa Teatrului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1840. Premiat de Academia Ungară

În epoca modernă, Oradea se dezvolta atât economic, cât şi cultural, unul dintre domenii fiind cel literar, inclusiv dramatic. Unul din scriitorii importanţi ai oraşului în secolul al XIX-lea a fost Szigligeti Ede. Pe numele său real József Szathmáry, s-a născut în Olosigul Oradiei în 8 martie 1814. S-a pregătit ca inginer, însă pasiunea pentru teatru l-a atras spre a juca pe scenele din Budapesta în tinereţe.

Pentru că părinţii i-au interzis să intre în lumea dramatică, şi-a schimbat numele şi, încurajat de autori precum Mihály Vörösmarty, a început să scrie piese. În 1840, drama sa în cinci acte "Rosa" a fost premiată de Academia Ungară, tot atunci devenind membru al acestei instituţii. În 1845 devenea membru al societăţii literare Kisfaludy din Pesta, continuând să scrie în anii următori.

Bibliografia sa numără peste o sută de lucrări, drame, tragedii şi comedii, între titluri numărându-se "Frangepán Erzsébet", "Romilda", "Captivitatea lui Rákoczy Ferenc II", "Tânăra Lilly", "Paul Beldi". Pe lângă scrierea de lucrări originale, Szigligeti a tradus în maghiară piesa "Egmont" a lui Goethe şi "Richard al III-lea" de Shakespeare, a fost şi actor, şi regizor. El a murit în Budapesta în 1878 şi înmormântat în Cimitirul Kerepesi.

2021. Un teatru, un bust...

În amintirea dramaturgului, în anul 1892 în Oradea a fost înfiinţată o societate culturală de elită ce a purtat numele lui Szigligeti, între membrii acesteia numărându-se oamenii de litere Iosif Vulcan şi Ady Endre. Societatea organiza concursuri literare şi istorice şi a înfiinţat un Comitet pentru bibliotecile populare, în acelaşi timp fiind locul unde s-a închegat curentul tânăr al literaturii orădene de la începutul secolului XX.

Numele lui Szigligeti este prezent şi azi în cotidianul şi lumea artistică locală. Casa în care s-a născut se află pe strada ce-i poartă numele, la numărul 16. Ridicat la începutul anilor 1800 în stil clasicizant, imobilul poartă pe faţadă o placă ce-i arată legătura cu literatul. În Oradea funcţionează Teatrul Szigligeti, înfiinţat în anul 2011 şi care prezintă, în cadrul stagiunilor anuale, spectacole de diferite genuri, periodic găzduind festivaluri precum HolnapUtán (Poimâine). În faţa clădirii Teatrului din Oradea se află un bust ce-l reprezintă pe dramaturg, opera sculptorului Margó Ede.

Realizat în 1912, le are reprezentate pe soclu pe Zsiga şi Rózsi, personajele uneia dintre operele sale, bustul în sine fiind turnat în bronz.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON