URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2021, 14:44

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut cartierul Nufărul și cum va arăta după noile modernizări?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1975. Nou, dar cu lipsuri

Cartierul Nufărul a apărut în urma alipirii şi sistematizării vechiului sat Seleuş. Primele blocuri au apărut aici puţin după 1975, practic în mijlocul zonei de case. Treptat, noi apartamente au fost ridicate către străzile Nufărului, Morii şi Noica.

În septembrie 1975, în noul cartier locuiau circa 1.000 de persoane, până în finalul anului numărul având să se tripleze. Dar gradul de confort era încă destul de scăzut.

Conform unui articol din ziarul Crişana, blocurile încă nu erau alimentate cu apă caldă, iar transportul în comun era deficitar, existând puţine autobuze care să facă legătura cu oraşul.

Drumurile şi aleile de acces către blocuri erau în proiectare, dar autorităţile dădeau asigurări că, împreună cu modernizarea principalelor străzi, aveau să fie gata în cursul anului 1976.

Localnicii erau nemulţumiţi şi de lipsa telefoanelor publice. Fiindcă încă nu erau montate cablajele necesare, instalarea telefoanelor, atât în apartamente, cât şi în spaţiul public, era imposibilă.

În acel timp, aprovizionarea şi prestarea de servicii către populaţie se făcea prin chioşcuri improvizate, iar vechiul bufet din cartier vindea legume şi fructe, abia peste câţiva ani fiind date în uz spaţii comerciale la parterul unor blocuri.

2021. În modernizare

Sistematizarea cartierului Nufărul a fost oprită în 1989 deşi nu era, teoretic, încheiată. În anii 1990-2000 în cartier au mai fost date în folosinţă blocuri, au fost reparate străzile şi modernizat transportul în comun.

Confortul locuitorilor a fost asigurat prin extinderea liniilor de tramvai, amenajarea de magazine şi, apoi, legarea cartierului de noua centură a oraşului.

În prezent, cartierul are străzile modernizate, mai puţin cele din noua zonă de case, şi este deservit de mai multe centre comerciale. Are grădiniţe şi un colegiu naţional, dar şi parcuri noi.

În anul 2014, lângă bucla de întoarcere a tramvaielor a fost amenajată o autogară, piaţa din vecinătate fiind şi ea modernizată.

Strada Nufărului, şi azi principala arteră de legătură cu centrul, a intrat într-un proces de reabilitare completă în vara anului 2021, urmând să fie amenajat şi un centru de cartier cu zonă pietonală şi spaţii verzi în intersecţia sa cu strada Ciheiului.

Se intenţionează şi trecerea încălzirii pe apă geotermală, iar una din principalele probleme ale zonei, lipsa locurilor de parcare, a fost parţial rezolvată prin amenajarea câtorva sute printre blocuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON