URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2021, 11:27

"Poveştile trecutului trebuie onorate": Cine este Alina Toie, noua şefă a APTOR, şi care sunt priorităţile ei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce primul director general al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în regiune (APTOR), Mihai Jurca, a devenit city-managerul Oradiei, locul rămas liber a fost ocupat de Alina Toie, fostă directoare comercială în lanţul DoubleTree by Hilton, la hotelurile din Oradea şi din Wroclaw, Polonia. 

Absolventă de Muzică, dar cu o experienţă de peste 20 de ani în vânzări, Toie vrea ca numărul evenimentelor din Oradea să crească anul viitor, dacă pandemia va permite. În acelaşi timp, încă este incert dacă ziua oraşului va fi sărbătorită la Toamna orădeană...

"Sunt impresionată de evoluţia oraşului"

- De la 1 septembrie, sunteţi noul director APTOR, după o carieră petrecută în mediul privat. Concret, ce studii şi ce experienţă aveţi şi cum de aţi ales APTOR?

- Mă recomandă experienţa mea extinsă în managementul în ospitalitate. Atunci când vorbim de turism şi ospitalitate, principalul pilon de poziţionare este destinaţia, motiv pentru care am fost printre primii promotori ai Oradiei. Sunt impresionată de evoluţia oraşului, atât ca parte de infrastructură, arhitectură şi servicii, cât şi de tot ce înseamnă efortul depus în promovarea destinaţiei. Pun, cu mult entuziasm, toată această experienţă acumulată în slujba comunităţii din care fac parte. Mă onorează şi mă obligă în egală măsură faptul că am posibilitatea să preiau conducerea APTOR şi să fiu direct responsabilă, împreună cu echipa excepţională pe care am găsit-o aici, de crearea şi implementarea viitoarelor proiecte de promovare. Munca depusă până acum de către predecesorii mei este de o valoare fantastică.

Ca formare, sunt licenţiată la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, secţia Canto a Facultăţii de Muzică din Oradea. Nu am profesat în acest domeniu niciodată, dar pasiunea pentru muzică şi artă a rămas constantă în viaţa mea şi mă consider un bun cunoscător, mai ales al muzicii clasice.

- Ce obiective aveţi pentru turismul orădean? Care este prioritatea zero?

- Să continuăm să creştem ca destinaţie turistică şi, în acelaşi timp, să ne menţinem poziţia de Destinaţia Anului, câştigată pentru 2021 (n.r. în cadrul acestei competiţii organizate de Prima TV, Oradea a primit premiul juriului). Prioritatea zero este creşterea numărului de evenimente pentru anul viitor, totul în concordanţă, dacă va fi cazul, cu eventualele restricţii. În măsura posibilităţilor, toate evenimentele vor fi gândite în mai multe scenarii.

- Este clară necesitatea de a revitaliza Cetatea. Ce se va schimba acolo?

- Intenţia este ca Cetatea să fie, şi la propriu, meridianul 0 al Oradiei, locul în care comunitatea orădeană se regăseşte. Ne dorim revitalizarea Cetăţii, atât prin prisma diverselor activităţi sociale - mă refer la vizitarea monumentului, concerte, festivaluri, activităţi de divertisment şi altele -, cât şi prin prisma mediului de afaceri, adică într-un centru de conferinţe şi spaţii de birouri. 

Numărul turiştilor, în creştere

- Ce părere aveţi despre domeniul HoReCa? Au parte turiştii de servicii de calitate?

- Da, Oradea este un oraş care oferă servicii HoReCa de calitate. Avem două branduri internaţionale de lanţuri hoteliere, unul naţional şi hoteluri locale cu o calitate excelentă a serviciilor. De asemenea, putem găsi servicii HoReCa diversificate şi care se adresează fiecărui buget. La toate acestea se adaugă valoarea destinaţiei, şi aici mă refer la clădirile de patrimoniu şi pieţele renovate, care fac din Oradea o bijuterie arhitecturală.

- Cât de tare a fost afectat turismul din Oradea din cauza epidemiei de Covid-19?

- Ca să fiu specifică, voi face o comparaţie a lunilor ianuarie şi iulie ale acestui an, atât cu anul 2019, cât şi cu anul 2020. În 2021 versus 2019 vorbim de o scădere cu 40% a numărului de turişti, însă dacă vom compara 2021 cu 2020, vorbim de o creştere de 45%. Piaţa este clar afectată, însă statisticile arată şi o recuperare clară faţă de anul trecut, mai ales în lunile de vară. În această perioadă, ca rezultat al restricţiilor, turiştii sunt cu preponderenţă din România. Din statisticile oficiale referitoare la numărul de înnoptări raportate în acest an, până în luna iulie, reiese un număr de 81.000 de turişti. 

- Cum şi unde trebuie promovată Oradea, ca destinaţie turistică? 

- Oradea va continua să fie promovată atât în România, cât şi în străinătate. 

Toamna Orădeană, sub semnul întrebării

- APTOR este responsabilă şi de calendarul evenimentelor din Oradea. La ce să se aştepte orădenii în perioada următoare? Vom avea Toamna orădeană?

- Toate evenimentele din perioada următoare vor fi organizate doar în cazul în care evoluţia situaţiei pandemice o va permite. 

- Care sunt concluziile după concertul Jose Carreras? A fost o investiţie bună?

- Experienţa acestui concert a fost extrem de reuşită şi apreciată de public, aşa cum o arată prezenţa a peste 4.000 de spectatori iubitori de cultură. Bugetul total alocat a fost de 579.106 lei şi am generat din vânzare de bilete 269.611 lei. Diferenţa este asumată de APTOR şi Consiliul Judeţean. 

- Supercoroana este brandul Oradiei, dar totuşi nu se prea cunoaşte că este singurul oraş din ţară în care, în Evul Mediu, au fost înmormântaţi 7 regi. Nu credeţi că poveştile din trecut ar trebui mai bine promovate?

- Ba chiar mai mult, cred că poveştile trecutului sunt baza civilizaţiei în care ne-am format şi trăim în acest moment şi trebuie onorate în consecinţă. Tocmai alegerea supercoroanei pentru Oradea înseamnă onorarea unicităţii oraşului, a meritelor, prestigiului şi istoriei acestuia. Completând acest demers, unul dintre proiectele de revitalizare a Cetăţii încorporează partea de signalistică, unde toate poveştile îşi vor găsi locul binemeritat. De asemenea, aceste poveşti se regăsesc în toate materialele noastre de promovare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pacat
Alina draga, te-ai bagat intr-o cloaca a ticalosilor, parvenitilor, taranoilor, hotilor si criminalilor in care s-ar putea sa te complaci sau sa iesi cat mai repede din ea. Depinde de caracterul tau, de educatia pe care ai primit-o de la parinti, sistemul de valori dobandit si credinta pe care ar trebui sa o porti in suflet. Te cunosc de mult timp si crede-ma ca asta era singura cale sa-ti transmit aceste vorbe fara sa te superi in vreun fel pe mine.
Postat 24 Septembrie 2021, 02:51 de Tool
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON