URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2021, 09:24

Oradea ieri, Oradea azi: Pasajele pietonale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1990. Apă şi întuneric

Construite pe sub bulevardele aglomerate în anii ’70-’80, pasajele pietonale din Oradea au rolul de a facilita trecerea în siguranţă a pietonilor de pe o parte pe cealaltă a carosabilului. Deşi utile, pasajele nu erau întreţinute, nici imediat după darea în uz, nici în anii de după.

În 1990, ziarele locale arătau, de pildă, că pasajul pe sub bulevardul Dacia se inunda la fiecare ploaie mai serioasă şi era neiluminat. Prin urmare, nimeni nu prea îl folosea.

Pasajul din faţa magazinului Crişul era şi el într-o stare proastă, în interior existând însă câteva tarabe unde se vindeau flori, seminţe şi bilete de tramvai, dar şi aici mulţi preferau să traverseze strada printre maşini şi tramvaie (foto).

Singurul avantaj, pomenit de gazetari, era că pe timp de ploaie devenea "un adăpost ideal".

Un alt pasaj, cel din faţa gării, era dotat cu o toaletă publică, pietonii fiind întâmpinaţi de un miros de "hazna" imediat ce coborau scările, iar taxatoarea se ocupa nu doar cu emiterea de bilete pentru aceasta, ci şi cu vânzarea de seminţe.

Despre pasajul pe sub bulevardul Magheru se spunea că era "mai curat", dar era frecventat de persoane turmentate, aşa că, după lăsarea serii, nimeni nu prea avea curaj să coboare.

2021. Acoperite cu sticlă

Problemele pasajelor subterane au început să fie rezolvate foarte târziu, abia după zece ani, prin renovarea completă, montarea corpurilor de iluminat şi acoperirea intrărilor cu structuri metalice şi din policarbonat.

După 2000, au început să fie folosite din nou, însă cel de la Crişul continuă să se inunde în timpul ploilor torenţiale. Încă mulţi ani, aici au funcţionat spaţii comerciale, inclusiv un fast-food, desfiinţate în cele din urmă pentru lărgirea culoarului de circulaţie.

De modernizare şi extindere a beneficiat atât pasajul de sub Piaţa Bucureşti, cât şi gara, trecerea subterană fiind prelungită în 2010 până în dreptul străzii Ecaterina Teodoroiu, dincolo de calea ferată.

Pasajul pe sub bulevardul Magheru a fost renovat în 2021, fiind primul din oraş unde copertinele din policarbonat au fost înlocuite cu unele din sticlă incoloră securizată, în acest sens existând, în 2018, o propunere de proiect în programul de bugetare participativă.

Celelalte pasaje încă aşteaptă modernizări similare, următorul putând fi cel de lângă Crişul. Pasajele pe sub bulevardul Dacia se află, în prezent, în stare relativ bună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pasaje subterane gen rulikovsky - deocamdata copiii sau persoanele cu handicap nu conteaza pentru cei care conduc orasul
de fapt se cheama spoiala ceea ce se face cu pasajele subterane. conform proverbului - pe afara e vopsit gardul, inauntru-i leopardul - iluminatul este prost, designul interior e de ghetou, doar gri-negru peste tot, culoarele sunt reci, respingatoare, lipsite de viata sau elemente de bun gust, asemeni aleei principale din rulikovsky! porcaria de neoane care deranjeaza ochii putea fi schimbata cu un iluminat adecvat pentru 2021... poate chiar montata o rampa pentru ca parintii care isi plimba copiii in carucior sau persoanele cu handicap sa poata sa le foloseasca - asa cum au tras o dunga la jumatatea latimii trotuarului pt biciclisti i multe zone din oras, asa se poate face si cu aceste pasaje, doar au nevoie si persoanele cu nevoi speciale sa iasa in oras!
Postat 21 August 2021, 21:46 de roger
"Renovare" de mantuiala
Domnule Culiciu, ati fost recent prin pasajul "renovat" pe sub Magheru? Am trecut pe acolo recent, cand ploua, curgea apa de sus din plafon dar si pe margini, se pare ca nu sunt aplicate garniturile bine, si nu doar intr-un loc. Peretii sunt murdari de cum curge apa pe ei, sau vine apa chiar din pereti, nu este clar. Ceea ce este clar e ca aceasta asa zisa renovare a fost facuta de mantuiala. Nu mai zic de scari, ca era da ma impiedic de ele, in partea de sus sunt ridicate desi trebuiau sa fie la nivelul trotuarului. In loc sa le faca la acelasi nivel sau sa faca macar o panta cu asfalt, le-au lasat asa, daca nu esti atent te impiedici si te duci in cap. Nu este in regula. Poate cineva din primaria Oradea se va sesiza si va trage la raspundere firma care se vede clar ca a executat prost aceasta lucrare. Pacat.
Postat 21 August 2021, 13:29 de Janos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON