URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2021, 18:26

Gunoaie „emigrate”: Ţarcurile din jurul blocurilor din Oradea, invadate de gunoaiele firmelor care nu vor să plătească factura de salubritate

Gunoaie „emigrate”: Ţarcurile din jurul blocurilor din Oradea, invadate de gunoaiele firmelor care nu vor să plătească factura de salubritate AŞA NU! În zonele de blocuri unde există magazine sau alte firme la parter, ţarcurile cu containere sunt înconjurate cu saci de gunoaie, adesea aruncaţi de patronii sau angajaţii firmelor care vor să facă economii la propria factură de salubritate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă o mare parte din cetăţeni au încheiat contracte de salubritate cu RER Vest, Oradea nu este întotdeauna atât de curată pe cât şi-ar dori locuitorii ei.

Asta pentru că, pentru a eluda plata facturilor de salubritate, unii orădeni nu îşi folosesc pubelele primite de la operator, ci aruncă gunoaiele în jurul ţarcurilor care deservesc blocurile. Fenomenul se observă cel mai bine în zonele unde, la parterul blocurilor, funcţionează diferite firme.

Situaţia contractelor

În prezent, 99% dintre orădenii care stau la case au un contract de salubritate încheiat cu RER Vest, iar 98% dintre asociaţiile de proprietari sunt în aceeaşi situaţie. Un număr de 22 de asociaţii încă nu au încheiat contractul şi au fost notificate de Poliţia Locală. Dacă vor refuza în continuare, vor fi amendate, iar pe viitor vor fi puse şi la plata taxei speciale de salubritate.

Amenzi riscă şi persoanele juridice. Numai 90% dintre firmele din oraş au încheiat un contract şi doar 88% dintre instituţiile publice, alte 14 instituţii ale statului amânând să facă acest pas. Regulamentul de salubritate al Oradiei obligă toate firmele şi instituţiile să aibă un asemenea contract, la fel ca locuitorii oraşului.

Unii aruncă, alţii plătesc...

Chiar dacă au semnat contractul cu RER Vest, nu toate firmele aruncă gunoaiele legal. Aşa cum se ştie, orădenii de la case, firmele şi instituţiile plătesc factura de salubritate în funcţie de cât de multe gunoaie aruncă, fiecare recipient având un microcip unic, citit automat de autogunoieră atunci când pubela este golită.

Pentru a nu-şi încărca factura de salubritate, reprezentanţii unor companii fie refuză să le fie microcipate pubelele, fie le ţin mai mereu goale, aruncând deşeurile în containerele vecinilor, îndeosebi dacă au sediul în apropierea unor blocuri. Mai grav este când, în loc să arunce deşeurile în recipiente, lasă sacii plini pe lângă ţarcuri. De-acolo până la împrăştierea lor pe trotuare, străzi şi în zonele verzi mai este doar un pas...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
De exemplu, daca nu li s-ar fâlfâi...
și dacă ar locui la bloc ca majoritatea oradenilor, consilierii primăriei ar putea stabili amenzi de cel puțin 2000 lei pentru cei ce aruncă aiurea gunoaiele , ar dispune montarea unor camere wireless in zonele cu probleme și le-ar pune pe angajatele poliției comunitare sau cum s-or numi ele, să facă ceva mai util decât să umble prin magazine in timpul programului.... adică să supravegheze câteva zile zonele vizate. După câteva amenzi, sigur se vor învăța și cei cu probleme.
Postat 09 Septembrie 2021, 09:06 de Doru2019
pers. importante
sunt si unii care au bani dar sunt pur nesimtiti, sunt si altii "importanti" care defapt isi sparg toti banii in vicii si pacanele, sau poate in masini noi si smartfoane in rate, si traiesc de pe o zi pe alta (dar asta nu ii scuza faptele si tot trebuie amendati), sau altii care sunt patroni de firma dar sectorul economic sufera, competitia de la marile companii e acerba si isi dau ultimii bani ca sa tina firma deschisa, desi pierde bani luna de luna. Nu ma bag la a judeca cine e persoana importanta si cine nu. Multor tarani ce vand ardei in piata, in cot le pasa daca un senator sau eurodeputat (important) cumpara de la taraba lor, sa dea banii si isi primeste ardeii.
Postat 08 Septembrie 2021, 21:04 de unu
@Christa, la ce ma refeream:
daca acele persoane (nu imi pasa cat de importante ii considera cineva, altu nu ii considera importanti) sunt 10 din 200.000 ii amendezi, pui camere la tombreroane, te lupti sa ii educi. Dar daca acele persoane sunt 20.000 din 200.000 oradeni, atunci sistemul nu se potriveste la (in)cultura locala si ajungi la toti (oradenii sufera si platesc in plus) pentru unu (or 10% din populatie)
Postat 08 Septembrie 2021, 20:43 de unu
@unu
Ce izolate, ce neglijabile? Sunt persoane importante care nu stau in 10 lei,dar care nu-si scot pubelele, dar gasesti saci langa stalpul din fata imobilului.Sunt unii ca vai de ei care tot asa, sa nu plateasca isi pun in strada sacii cu bio. Ce sa faca politia locala? Ce sa faci? Asta e saracia, dorinta si educatia!
Postat 08 Septembrie 2021, 20:05 de Christa
ma asteptam la astfel de reactii in societate din partea unora
speram insa ca astfel de cazuri sa fie totusi izolate, neglijabile. Chiar eram curios sa vedem cat de raspandint va fi fenomenul!
Postat 08 Septembrie 2021, 19:15 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON