URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2021, 15:43

Coşul potrivit: RER Vest continuă distribuirea găleţilor maro, destinate colectării resturilor alimentare şi vegetale

Coşul potrivit: RER Vest continuă distribuirea găleţilor maro, destinate colectării resturilor alimentare şi vegetale PENTRU FIECARE. Toate cele 55.000 de apartamente din Oradea vor primi gratuit câte o găleată maro, destinată colectării biodeşeurilor în interiorul locuinţei 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă ar face un experiment şi ar verifica ce aruncă la gunoi într-o zi, orădenii ar constata că o mare parte din deşeuri pot fi folositoare. În loc să ajungă la groapa de gunoi, un munte de la marginea oraşului care creşte an de an şi care este tot mai scump, multe dintre mizerii ar putea fi valorificate. Condiţia: să fie aruncate separat!

Tocmai de aceea, zeci de mii de orădeni au primit deja coşurile maro, anume achiziţionate de Primărie şi de RER Vest pentru colectarea biodeşeurilor, iar până la finalul acestei luni recipientele ar trebui să ajungă în toate locuinţele din oraş. 

Compost din deşeuri

Distribuite gratuit întâi la case, iar acum şi asociaţiilor de proprietari, care mai departe trebuie să le împartă cetăţenilor, aceste recipiente de plastic, cu un volum de 10 litri, sunt destinate colectării biodeşeurilor în interiorul locuinţelor. În ele, orădenii trebuie să arunce toate resturile care, prin natura lor, se descompun: mâncarea neconsumată, fructe şi legume, pâine, ouă, frunze şi alte resturi vegetale, zaţ de cafea, plicuri de ceai, ziare sau hârtii umede sau murdare, cenuşă, rumeguş etc.

Colectate separat, biodeşeurile sunt folosite la producerea de compost, un îngrăşământ vegetal potrivit pentru grădini sau plante în ghivece. Firma Eco Bihor, care administrează depozitul judeţean de deşeuri, are utilajele necesare pentru a le cerne, toca şi matura, până când se descompun şi se transformă într-un produs nou. De ani de zile, aici se produce îngrăşământ din biodeşeuri, dar şi pământ de flori fertilizat sau substrat pentru acoperişurile verzi.

Fără plastic

Resturile biodegradabile nu pot deveni compost dacă sunt contaminate, de exemplu, cu deşeuri din plastic. Din acest motiv, ele nu trebuie aruncate în găleţile maro în saci de plastic sau alte ambalaje, ci fie direct, fie în saci la rândul lor biodegradabili, adică din hârtie sau dintr-un material recomandat de producător pentru compostare, cum sunt cei de la raioanele de legume şi fructe din marile magazine.

Găleţile se golesc apoi în pubelele maro, destinate colectării resturilor biodegradabile, care sunt ridicate de muncitorii RER Vest separat de celelalte recipiente. Astfel, utilajele transportă la Eco Bihor strict conţinutul "maro", adică materia primă pentru îngrăşământul bio. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bani aruncati
Se arunca banii pe prostii in loc sa angajeze oameni sa faca separarea gunoaielor si sa nu astepte ca cetatenii sa le stearga fundul!!!
Postat 07 Octombrie 2021, 18:52 de User anonimizat
extra-lingura-de-polonic
cred ca vorbesc in numele tuturor cand spun ca le asteptam(viderile) cu sufletu la gura.
Postat 24 Septembrie 2021, 11:36 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON