URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2022, 17:15

Oradea ieri, Oradea azi: Mașinile abandonate pe spațiul public

Oradea ieri, Oradea azi: Mașinile abandonate pe spațiul public Sursa foto: Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1995. Caroserii peste tot

Imediat după căderea regimului comunist, piața auto s-a schimbat: tot mai mulți români și-au cumpărat mașini proprietate personală. Drumurile și parcările nu erau pregătite pentru creșterea traficului, iar mulți orădeni au constatat că nu prea aveau ce face cu mașinile, din cauza costurilor și a pieselor de schimb greu de găsit.

La jumătatea anilor ’90, orașul începea să se umple de mașini abandonate, unele bune, dar nefolosite, altele lovite și lăsate acolo unde s-a întâmplat incidentul.

Presa locală din primăvara lui 1995 atrăgea atenția că urbea se transforma într-un „cimitir de mașini”. Multe erau de găsit în cartierul Rogerius, de pildă pe bulevardul Dacia, unde pe vremuri întorcea tramvaiul 5 și unde se găsea o caroserie de Dacie lăsată cu săptămânile fără ca „municipalitatea și poliția să dea un semn că s-ar gândi să afle proprietarul”.

Pe Calea Aradului, chiar în fața școlii Poliției de Frontieră, zăcea un autobuz, iar pe malurile Crișului se găseau alte rable. Ziarele arătau că, de la o săptămână la alta, dispăreau câte un geam, o roată, un scaun de pe astfel de vehicule, nefiind ridicate de nimeni, ci doar de... colecționari și de cei în nevoie de piese.

2022. Ridicări săptămânale

Mașină abandonată în Oradea

În aproape 30 de ani, numărul mașinilor a crescut mult, astfel că în municipiu sunt înregistrate peste 100.000 de vehicule personale și comerciale.

Fenomenul abandonării lor pe domeniul public continuă (foto sus), chiar dacă imaginea nu este la fel de delăsătoare ca în anii 1990.

Atât în cartierele de blocuri, cât și pe străzile cu case, inclusiv cele centrale, inclusiv pe spații verzi și printre clădiri, se găsesc și azi mașini lăsate de stăpâni, multe aflate în stare proastă, unele vehicule chiar relativ noi. Diferența e că acum rămân întregi și nu se mai „servesc” diferite persoane din ele.

Pentru depistarea lor, Poliția Locală patrulează și somează acele vehicule care, vizibil, sunt nemișcate și se află în stare rea. După aplicarea, conform legii, a somației și încheierea procesului-verbal de constatare a situației, se lasă un interval de timp în care proprietarul, dacă există, poate revendica mașina. Altfel, ea este ridicată cu un utilaj anume dotat și transportată în depozitul din strada Academiei, pentru a fi ulterior valorificată de autorități.

Săptămânal sunt identificate și ridicate astfel de vehicule, cu sau fără numere de înmatriculare, prin eliminarea lor fiind eliberat, parțial, domeniul public.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON