URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2022, 12:18

PET pentru „pet”: În premieră, Oradea are un tonomat care reciclează PET-uri oferind o recompensă pentru... căței (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adesea, orădenii cer să aibă un beneficiu direct pentru colectarea separată a deșeurilor, iar o firmă din oraș a creat un aparat care răspunde acestei doleanțe.

Un tonomat special răsplătește fiecare PET colectat separat cu mâncare pentru un animal de companie (în engleză, „pet”). Așa că orădenii au dublu avantaj: reciclează și își hrănesc prietenii loiali...

Bobițe... la PET 

De o lună, în Piața Episcop Ignatie Darabant, din zona de case din Ioșia, un tonomat aparte a devenit locul preferat al cățeilor. Cu dimensiunile unui dulap mai mic, aparatul este menit să stimuleze colectarea separată a flacoanelor de plastic.

„În urma experienței cu programul pilot de salubritate din cartierul Prima din Nufărul, ne-am gândit să dezvoltăm și alte soluții pentru colectarea separată a deșeurilor”, explică Cosmin Vlad (foto), director de marketing în cadrul companiei orădene Cargo Track. Firma este aceeași care a furnizat Primăriei sistemul cu saci cu coduri și camere de filmat inteligente, testat la țarcurile asociației din Nufărul.

În urmă cu o lună, angajații Cargo Track au pus în funcțiune, în fața sediului lor, tonomatul ce adună PET-uri pentru „pets”. Printr-o fantă anume creată, oricine poate arunca în aparat flacoane, un senzor le recunoaște și, ca răsplată, eliberează într-un castron de la baza aparatului 200 grame de bobițe de mâncare pentru căței.

Prin tot orașul

Aparatul a fost gândit pentru zonele unde orădenii ies la plimbare cu cățeii lor. „Poate fi amplasat în jurul țarcurilor pentru câini sau alte zone preferate de stăpânii lor. Acceptă doar flacoane de 0,5 sau un litru, pentru că acestea sunt cele pe care le folosesc cu predilecție cei care ies la plimbare”, explică Cosmin.

Tonomatul, independent energetic grație panoului solar amplasat deasupra, este tot mai folosit de orădenii care locuiesc în apropiere, indiferent că au sau nu căței. Unii duc PET-urile doar pentru a lăsa în urmă mâncare pentru câinii străzii. În fiecare săptămână, pubela anume aflată în interiorul aparatului se umple cu PET-uri, iar sacul cu bobițe se golește.

Cargo Track este în discuții cu Primăria Oradea pentru amplasarea mai multor asemenea tonomate prin oraș. Totodată, angajații firmei caută să dezvolte și alte dispozitive similare, care să stimuleze colectarea separată a deșeurilor.


Vocea străzii

Credeți că ar trebui să avem prin oraș mai multe tonomate care, la schimbul unor PET-uri, să ofere mâncare pentru câini sau alte recompense?

Sunt binevenite aceste aparate. Se realizează inteligent două obiective: PET-urile nu mai ajung pe jos, iar cățeii vor avea de mâncare.

Lucia Pantea

În Germania, primești 25 de eurocenți pentru fiecare PET aruncat în aparatele anume concepute. Nu mai vezi un flacon pe jos!

Vajna Emö Kamilla

Eu cred că mai bine ar fi să plătești la magazin 1 leu garanție pentru fiecare flacon, și când le returnezi să primești banii înapoi.

Christian Nitu

Este foarte bună ideea acestei firme, ar fi ideal să existe tonomate de acest gen prin tot orașul. În străinătate se poate, să vedem dacă și la noi.

Mariana

Stați să afle Primăria, că le va interzice. În Oradea nu ai voie să hrănești animale pe stradă, suntem departe de țările civilizate.

Anonim

Dacă am avea prin oraș mai multe aparate, eu doar acolo aș duce PET-urile, chiar dacă aș avea de mers cu ele. Animăluțele merită efortul.

Brigitta

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Florinokul- binevenita definitia
Tonomatul este o masina automata de tonuri(muzicale in acest caz) dupa cum singur se defineste fiind format din cuvantul ,,ton"(sunet) la care este alipita terminatia ,,mat" de la ,,automat" la fel ca in cazul cuvantului ,,bancomat" care cred ca n-are nevoie de explicatii. Este o ineptie sa spui ,,tonomat de PET-uri, tonomat de cafea, tonomat de tigari "etc. In cazul de fata daca neaparat vrei sa ,,fortezi" o denumire poti sa spui ,,petomat". Dar de ce nu corect - automat de PET-uri? Adevarul e ca limba romana se degradeaza tot mai mult iar jurnalistii tin si ei trend-ul.
Postat 07 Iulie 2022, 22:41 de bWise
Tonomat, adică juke-box?
Tonomat = aparat cu discuri muzicale care se schimbă automat prin introducerea unei fise, în baruri și restaurante; juke-box (din limba germană: tonomat).
Postat 06 Iulie 2022, 14:54 de Florinokul
@Cargo Track
Cu tot respectul pt activitatea voastra, dar faza cu sacii cu barcode-uri din Nufarul e un dezastru total. Nu din vina voastra directa. Sistemul insusi e total gresit.
Postat 06 Iulie 2022, 12:39 de Szaby_Oradea
O solutie buna pe care se poate construii
In Romania, nu merge sa dai bani pt PET-uri. In Romania ar trebui date bonuri valorice pt achzitie de produse alimentare (dar doar alimentare, fara alcool si tigari).
Postat 06 Iulie 2022, 12:38 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON