URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2022, 16:54

Aruncăm ca la carte! Ce prevede regulamentul Oradiei despre colectarea separată a deşeurilor

Aruncăm ca la carte! Ce prevede regulamentul Oradiei despre colectarea separată a deşeurilor REGULĂ ŞI SOLUŢIE. Operatorul licenţiat de salubritate RER Vest transportă separat deşeurile colectate de orădeni pe fracţii. Fiecare categorie de resturi este colectată cu utilaje diferite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dincolo de obligaţia morală faţă de mediul înconjurător, colectarea separată a deşeurilor este, pentru orădeni, şi o obligaţie legală dictată de regulamentul local de salubritate. Votat de Consiliul Local, regulamentul prevede cum trebuie aruncate deşeurile şi ce sancţiuni riscă cei care nu respectă normele.

3 fracţii obligatorii

Votat în octombrie 2020, Regulamentul serviciului de salubrizare al municipiului Oradea (HCL 861/2020) prevede că în oraş deşeurile se colectează în trei fracţii: reciclabilă, biodegradabilă şi reziduală. La articolul 16, sunt menţionate şi deşeurile care compun fiecare fracţie. 

La categoria reciclabile (colectate în sacii galbeni sau pubele dedicate) sunt incluse hârtii, cartoane, plastic, metale şi sticle, adică deşeuri de ambalaje care pot fi valorificate. În privinţa sticlelor, regulamentul prevede şi că acestea pot fi colectate şi transportate separat, ceea ce Primăria a şi implementat în oraş, dotând toate asociaţiile de proprietari cu pubele verzi, pentru sticle şi borcane. Orădenii de la case pot arunca separat sticlele doar în cele 16 platforme modulare care sunt răsfirate prin urbe.

Ce şi unde

Conform regulamentului, deşeurile biodegradabile (care se aruncă în pubelele maro) sunt următoarele: resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea, resturi de ceai, păr şi blană, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite, coji de ouă, coji de nucă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte (frunze, crengi şi nuiele mărunţite, flori), plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit, ziare, hârtie, cartoane mărunţite, umede şi murdare.

În fracţia reziduală, potrivit regulamentului, orădenii ar trebui să arunce: resturi de carne şi de peşte (gătite sau proaspete), resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frişcă), ouă întregi, grăsimi animale şi uleiuri vegetale (în cazul în care nu se colectează separat), excremente ale animalelor de companie, scutece şi tampoane, cenuşă de la sobe (dacă se ard şi cărbuni), resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan, geamuri sparte.

Regulamentul prevede şi sancţiuni pentru cei care nu respectă regulile colectării separate: între 300 şi 500 lei pentru persoane fizice, respectiv între 1.000 şi 1.500 lei pentru asociaţii sau firme. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Smecherii
Arunci ca la cartea cui??? A smecherilor care nu-si fac treaba cum trebuie si trensfera lucrul murdar cetatenilor? Asemenea carte sa o pastrati pentru voi!!!
Postat 26 Iunie 2022, 09:57 de User anonimizat
De ce ?
De ce cei de la case trebuie sa se plimbe distante lungi pentru a depune sticlele in doar 16 locuri? De ce nu pun mai multe astfel de platforme, asa cum au fost sau de ce nu ii pun pe cei de la RER sa le stranga separat si pe acelea? De ce ni se cere sa selectam gunoaiele ca in vest, dar primaria si RER ne ofera servicii ca in est? Alo: noi, cetatenii, platim niste servicii si voi trebuie sa asigurati aceste servicii pentru cetateni, nu pentru firme si primarie !!!
Postat 24 Iunie 2022, 18:07 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON