URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2022, 11:03

Profa de reciclare: De 20 de ani, Timea Székely-Farkas îi învaţă pe orădeni cum să colecteze corect deşeurile (FOTO)

Profa de reciclare: De 20 de ani, Timea Székely-Farkas îi învaţă pe orădeni cum să colecteze corect deşeurile (FOTO) RECICLARE ÎN CURTEA ŞCOLII. În luna martie, Timea Székely-Farkas (foto) a adus "corabia reciclării" în curtea Şcolii Szacsvay Imre, pentru ca elevii să vadă cu ochii lor cum deşeurile din plastic se transformă în ghivece de flori sau liniare 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă este adevărat că fiecare om are un destin, atunci al ei este să promoveze protecţia naturii şi, mai ales, gestionarea corectă a deşeurilor, crede orădeanca Timea Székely-Farkas.

Specializată în managementul deşeurilor încă de acum două decenii, când în România prea puţin se vorbea despre faptul că gunoaiele sunt, de fapt, materii prime, Tia este într-o continuă misiune de a promova sortarea deşeurilor, astfel încât poluarea naturii să fie cât mai redusă cu putinţă. "Cu fiecare om, dacă vorbeşti destul şi pe înţelesul lui, poţi ajunge la un rezultat", spune Tia.

Economist de mediu

Preocupată dintotdeauna de ecologie, Tia a luat contact cu managementul deşeurilor la începutul anilor 2000, când a obţinut o bursă la Universitatea din Szeged. "Eram studentă la Ştiinţe Economice în Oradea, iar bursa a fost în economia deşeurilor, exact ce îmi doream să învăţ. Părinţii şi prietenii îmi spuneau că nu înţeleg ce e asta, la ce îmi va folosi, dar eu le-am spus că acest domeniu va fi foarte important în viitor. Atunci, părea mai degrabă că voi fi un gunoier...", povesteşte orădeanca.

Când a terminat facultatea şi s-a mutat în Anglia, a înţeles şi mai bine cât de important este rolul economiştilor de mediu în fiecare companie sau administraţie locală. "La acea vreme, ei colectau deşeurile în 20 de fracţii. Noi ne chinuim şi acum cu 5 fracţii...", spune Tia. Tocmai pentru că a conştientizat cât de mult are România de recuperat, a decis să revină acasă. "Dacă toţi plecăm de-aici, cine va face ce e de făcut?". 

Moştenire cu gunoaie

Astăzi, este specialist de mediu în cadrul companiei de salubritate AVE Bihor, firmă responsabilă cu colectarea deşeurilor în mare parte din judeţ, şi încearcă să pună umărul la succesul sistemului de colectare separată în 5 fracţii în mediul urban, respectiv 4 în rural.

"Este greu, pentru că mulţi oameni spun că n-au nevoie de contract de salubritate, că ei n-au gunoi. Eu nu pot să cred că în ziua de azi, când totul este ambalat, mai există cineva care nu produce gunoi", spune specialista. Alţi bihoreni nu vor să sorteze gunoaiele pe motiv că asta este munca angajaţilor de la staţia de sortare. "Dar nu ştiu că acolo oricum se mai face o sortare: PET-urile se aleg pe culori, pungile separat, alte ambalaje la fel". 

Tia crede că, dacă orădenii s-ar întreba măcar unde ajung gunoaiele lor şi ar da o fugă la depozitul judeţean de deşeuri administrat de Eco Bihor, şi-ar schimba atitudinea faţă de colectarea separată. "Tot ce nu se reciclează ajunge la haldă şi aşa creşte muntele de gunoaie. Deja întreabă copiii de clasele primare, când merg în vizită la Eco Bihor, ce-o să fie în viitor cu muntele ăsta. Adevărul este că îl lăsăm lor moştenire", zice Tia. 

Atelierul reciclării 

Tot din studenţie, Tia a început să se implice, voluntar, şi în programe de conştientizare a importanţei protejării naturii. "Vorbeam oricui era interesat despre asta: copii de grădiniţă, elevi, studenţi...". 

La fel face şi astăzi, sub umbrela asociaţiei Eco-Mountain Transylvania, pe care a înfiinţat-o împreună cu soţul ei, la rândul lui specialist în managementul deşeurilor, şi cu care mai împărtăşeşte şi pasiunea pentru drumeţii montane. "Scopul nostru este să promovăm protecţia naturii, colectarea separată a deşeurilor şi sustenabilitatea. Ţinem lecţii de conştientizare oriunde suntem chemaţi. În anul 2020, de exemplu, aveam toată agenda ocupată, dacă nu venea pandemia am fi avut cel mai plin an", explică orădeanca. 

Recent, ONG-ul a adus în curtea Şcolii Szacsvay Imre din Oradea un container, amenajat ca o corabie de asociaţia maghiară Pet Kupa, în interiorul căruia PET-uri şi capace de plastic tocate erau transformate în noi obiecte. Copiii au aflat cu acest prilej ce cantităţi mari de gunoaie ajung în râuri şi lacuri şi cum orice ambalaj recuperat este, de fapt, materie primă pentru noi produse. "Am vrut să vadă cu ochii lor ce înseamnă reciclarea, să-i înţeleagă rostul", spune Tia. 

Producător de hârtie 

Orădeanca este convinsă că aceste acţiuni au importanţă, deoarece micuţii învaţă uşor ecologia şi regulile sortării deşeurilor, iar apoi îi trag de mânecă şi pe părinţii lor. "Avem mare nevoie de educaţie şi de schimbarea mentalităţii în privinţa deşeurilor. Trebuie să vorbim cu cât mai mulţi oameni, să le explicăm pe înţelesul lor. Şi cu cât suntem mai mulţi cei care facem conştientizarea, cu atât vom obţine rezultate mai devreme". 

Tia mai speră că Eco-Mountain Transylvania va găsi finanţarea necesară să îşi amenajeze propriul container de reciclare, care să ajungă apoi în toate şcolile şi grădiniţele din Oradea. Cel mai probabil, însă, va promova reciclarea hârtiei, un domeniu pe care ea îl stăpâneşte şi mai bine, deoarece de ani buni este şi producător manual de hârtie. "Împreună cu sora mea şi cu tatăl nostru, fost tipograf, confecţionăm hârtie nouă, din maculatură. Facem la comandă invitaţii, cărţi poştale, etichete, orice ni se cere", spune Tia. 

Proiecte verzi pentru Oradea

Totodată, în toamnă, ONG-ul va organiza Cupa Crişului Repede, un concurs în care participanţii vor strânge gunoaie de pe malurile râului care traversează Bihorul. "Din păcate, avem gunoaie în fiecare râu şi în fiecare pădure. Degeaba organizăm campionatul judeţean al curăţeniei sau campania demarată de ministrul Mediului, Tánczos Barna, de curăţenie în toată ţara, căci mereu vor fi gunoaie de strâns", oftează Tia. Românii trebuie să înveţe, mai degrabă, să nu mai arunce gunoaiele în natură, nu cum să le adune...

În perioada următoare, orădeanca mai vrea să propună o listă de proiecte ecologiste Primăriei, printre care promovarea unei străzi "verzi" în oraş, unde toate magazinele să practice politici sustenabile, ori introducerea unui velo-tichet cu facilităţi pentru orădenii care merg cu bicicletele prin oraş. "Specialiştii de mediu asta ar trebui să facă, să se implice în orice acţiuni care promovează îmbunătăţirea mediului, şi mi-ar plăcea să văd mai multă lume făcând asta", zice orădeanca. Până când nu va deveni prea târziu...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Alta ipocrita
D-na profesoara mai bine ar invata pe cei calificati cum sa colecteze selectiv ,nu cred ca acesta treaba este al cetatenilor si mai mult este pusa prin contracte fara posibilitate de alegere!!!
Postat 26 Mai 2022, 09:43 de User anonimizat
Ipocrita
N-are ce lucra??? Sa-si caute sunt multe firme care cauta asa ceva!!!
Postat 15 Mai 2022, 20:24 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON