URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2022, 11:46

Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a cartierului Nufărul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1981. Nufărul, pe din două

Cartierul orădean Nufărul este compus din două "sub-cartiere", corespunzătoare etapelor de dezvoltare. Nufărul 1 se află pe partea stângă a străzii cu acelaşi nume, în direcţia ieşirii din oraş, iar Nufărul 2 pe partea dreaptă.

În a doua jumătate a anilor 1970, aproape toate clădirile vechi din zona Nufărul 2 au fost demolate, ca în locul lor să fie ridicate blocuri.

În primăvara lui 1982, ziarul Crişana scria că lucrările în noul cartier erau în plină desfăşurare. Primul bloc a fost început pe strada Apateului în august 1981, ca parte din întâia etapă a Nufărului 2, care avea să cuprindă 893 de apartamente.

În martie 1982 erau în lucru 14 blocuri în diferite stadii, de la fundaţii la finisaje, şi pentru acel an era preconizată finalizarea a 588 de apartamente. Şantierul avansa conform unui grafic convenit cu furnizorii de materiale de construcţii, însă de multe ori ele erau livrate în cantităţi insuficiente. Tot în acea perioadă se pregătea executarea aleilor şi trotuarelor, precum şi amenajarea Pârâului Adona.

În total, Nufărul 2 a avut patru etape de dezvoltare, care s-au întins până în anii ’90 şi nu au fost încheiate. Practic, întreaga zonă dintre străzile Ciheiului şi Nicolae Şova urma să fie de blocuri.

2022. Şi mai sistematizat

Ultimele blocuri din proiectul de sistematizare din anii 1980, aflate în Nufărul 2, până la bucla de întoarcere a tramvaielor, au fost terminate abia prin 1995, după care a fost amenajată o piaţă de alimente.

Ulterior, timp de 10 ani, cartierul nu a văzut niciun şantier mai important. Abia după 2005 au început unele modernizări de străzi, iar pe arterele din spatele pieţei au început să fie construite case, blocuri şi clădiri de cult.

În anul 2011, Pârâul Adona a fost întubat, astfel încât deasupra să fie amenajate străzi, locuri de parcare şi spaţii verzi, inclusiv un parc pe strada Franz Liszt. În aceeaşi perioadă au fost demolate garajele dintre blocuri, zona devenind mai aerisită.

Nufărul 2 a început să se extindă mai ales după 2015, prin construcţii de case dincolo de fostul curs al Adonei şi lângă centură, respectiv blocuri atât în spatele pieţei, cât şi pe strada Ciheiului.

O veche idee din anii ’80, amenajarea unei piaţete publice în colţul străzilor Nufărului şi Ciheiului, se materializează abia în 2022, odată cu modernizarea bulevardului. Totodată, în 2021, mai multe imobile din cartier au fost demolate pentru amenajarea de noi locuri de parcare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON