URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2022, 08:01

Şeful Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian: „Suntem atenţi la lucrurile mărunte, pentru că aşa faci fapte mari"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai contestate instituţii orădene şi, în acelaşi timp, responsabilă de "faţa" oraşului, Poliţia Locală Oradea lucrează la turaţie maximă. Cei 70 de poliţişti din organigramă sunt prea puţini pentru nevoile oraşului, spune directorul Samuel Milian, instalat la conducerea instituţiei în octombrie anul trecut. Chiar şi aşa, numărul proceselor verbale, al notificărilor şi sancţiunilor scrise lunar de poliţişti s-a dublat, iar cel al reclamaţiilor telefonice recepţionate s-a triplat. Semn că era loc de "mai bine"...

"Nu există deschidere"

- În toamnă, aţi câştigat prin concurs conducerea Poliţiei Locale Oradea. De ce v-aţi dorit această funcţie şi ce vă propuneţi să faceţi?

- Am găsit-o ca o oportunitate. Eram consilier la cabinetul primarului, am fost director al Autorităţii Rutiere Bihor şi am zis că este oportun să mă îndrept spre o altă instituţie. Nu am un mandat limitat în timp, teoretic pot să mă pensionez de la Poliţia Locală, dar nu asta îmi doresc. Unul dintre obiectivele mele este să schimb imaginea Poliţiei Locale. Ştiu că percepţia publică este că poliţiştii locali nu-şi fac treaba, dar trebuie să înţelegem că au nişte competenţe clare şi că vorbim de o instituţie care ar trebui să aibă un poliţist la mia de locuitori, şi are 0,25. 

- Şi nu se poate rezolva problema deficitului de personal?

- Se poate, angajând, dar nu există deschidere în acest sens. Administraţia liberală din Oradea a promovat mereu conceptul de oameni puţini şi eficienţă maximă. Asta încercăm şi noi să facem, dar avem nişte limite. În şase luni, de când sunt eu aici, de la 1.500 de acte emise lunar, am ajuns la 3.000. S-a dublat activitatea pentru că am impus o monitorizare mai atentă a poliţiştilor şi o planificare diferită a muncii. Un exemplu: acum avem şefi de tură, ceea ce înainte nu aveam. 

Orădenii, indisciplinaţi la parcare

- Ce reclamă orădenii cel mai des Poliţiei Locale? 

- Probleme cu locurile de parcare la domiciliu şi maşini oprite neregulamentar. Am început să avem o colaborare cu cetăţenii şi pe problema deşeurilor, ne sesizează depozitările ilegale. Numai în ultima lună am avut 10 asemenea situaţii, în care am cerut imaginile de pe camerele video de la Poliţia Municipiului, am căutat vinovaţii şi i-am sancţionat. În medie, avem 90 de reclamaţii telefonice zilnic. Când am venit în instituţie, erau 30 pe zi, dar dispeceratul funcţiona hibrid, şi la sediul Poliţiei Locale, şi la Poliţia Municipiului. L-am mutat aici, s-a triplat numărul de apeluri şi nu mai avem reclamaţii că la Poliţia Locală nu răspunde nimeni.

- Totuşi, oamenii se plâng în continuare că Poliţia Locală nu sancţionează rapid ocuparea abuzivă a locurilor de parcare...

- Zilnic, la ora 16.30, când oamenii ajung acasă, avem câte 10 reclamaţii, dar doar patru echipaje în oraş. N-avem cum să ajungem la toţi rapid. 

- Să înţelegem că şoferii orădeni nu sunt disciplinaţi? 

- Când vine vorba de opriri şi parcări, nu. Vor să meargă cu maşina până pe terasă, parcă ar vrea să fie drive-through. Lunar ridicăm aproximativ 120 de maşini. 

- O nouă problemă sunt trotinetele electrice. Ce faceţi pentru a evita accidentele sau incidentele cu aceste vehicule?

- Toată lumea aşteaptă de la Poliţia Locală soluţii, dar există şi Poliţia Rutieră. Eu aş încuraja mersul cu trotineta în oraş, pentru că, chiar dacă interzicem firmele de închirieri, oamenii îşi vor cumpăra propriile trotinete. Dar este nevoie de un control mai strict şi, astfel, să facem şi educaţie.  

"O să avem străzile pline de saci"

- Poliţiştii locali însoţesc patrula mixtă a Primăriei în controalele privind modul în care orădenii aruncă gunoaiele. Câte controale se termină cu amenzi?

- Dăm cam 4-5 sancţiuni pe zi, dar majoritatea sunt avertismente, nu amenzi. Unii oameni înţeleg ce au greşit şi rezolvă problema pe loc sau, fără comentarii, îşi duc gunoiul în curte.  Avem nevoie de mai multă informare, aş pune la fiecare colţ o reclamă cu ce înseamnă colectarea separată, oamenilor să le fie clare regulile şi să se autodisciplineze. Am locuit şase ani în Austria, unde nu-mi era teamă de poliţie când aruncam gunoaiele, ci de vecini, pentru că ştiau regulile şi îmi băteau obrazul dacă greşeam. Aşa ar trebui să ajungem şi noi. 

- În urmă cu mai bine de 10 ani, o măsură simplă a dus la îmbunătăţirea curăţeniei în oraş: oricine era prins că arunca un chiştoc de ţigară pe stradă era amendat cu 500 lei. Se mai aplică această sancţiune? 

- Se aplică, dar nu prea mai avem cui, doar câteodată unor taximetrişti. În Oradea nu avem probleme cu curăţenia stradală, ci cu depozitările ilegale. Am prins două persoane aruncând gunoaie şi în zona de lângă Fan Courier (n.r. Calea Clujului), unde recent Primăria a curăţat o suprafaţă foarte mare de gunoaie, plătind sume considerabile pentru asta. Avem camere video mobile prin oraş, sunt zone pe care le monitorizăm atent. Dar, din nou, despre deficitul de personal: putem avea 10 camere, dacă nu avem şi poliţişti care să se uite la ele non-stop.

- Cum apreciaţi curăţenia oraşului? Este Oradea un oraş întreţinut? 

- Am umblat mult în lume şi, comparativ cu alte oraşe da, Oradea stă bine, mai ales la salubrizare stradală. Dar aş îmbunătăţi lucrurile la colectarea deşeurilor de la populaţie. Cel puţin în zona centrală, aş face tomberoanele obligatorii pentru toate deşeurile, nu sacii. O să ajungem cu străzile pline de saci cu gunoaie. 

"Suntem atenţi la lucrurile mărunte"

- În noiembrie, Poliţia Locală a amendat un orădean pentru vătămarea rădăcinilor unui arbore (deconspirat de BIHOREANUL), fiind pentru prima oară când instituţia a anunţat o asemenea sancţiune. A fost o întâmplare sau chiar urmăriţi şi aceste fapte?

- Nu avem o aşa numită "to do list", dar recunosc că sunt atent la tot ce se scrie în presă şi este în competenţa noastră. Am mai avut şi alte cazuri de vătămări ale arborilor. De exemplu, am observat la un nuc din faţa unei case urme de petrol şi i-am cerut persoanei care locuia acolo să fie atentă, că pare că cineva vrea să omoare nucul, şi apoi alte urme n-au mai apărut. Pe bulevardul Nufărul, cineva tot arunca sare la rădăcinile unui tei, am montat o cameră video în zonă şi nu s-a mai întâmplat nimic. Suntem atenţi la lucrurile mărunte, pentru că aşa faci fapte mari. 

- Orădenii au sarcina întreţinerii terenurilor din jurul caselor sau blocurilor în care locuiesc. Ce aţi constatat, se achită de această obligaţie?

- Da, în multe zone din oraş. Colegii împart somaţii acolo unde constată că nu se întâmplă asta şi oamenii se cam conformează.

- Cum se poate rezolva problema cerşetorilor din oraş?

- Prin implicarea tuturor instituţiilor care au abilităţi: Poliţia Municipiului, Jandarmerie, Ambulanţă. Noi nu prea avem ce face cu ei, îi ducem la adăpost, de unde apoi pleacă. În schimb, când găsim copii la cerşit, anunţăm Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, care ia măsuri. Am propus decăderea din drepturile părinteşti, pentru că sunt copii care nu beneficiază de o îngrijire corectă. 

- Spuneaţi că aţi locuit o vreme şi în Austria. Ce obiceiuri sau reguli de acolo le-aţi vrea implementate şi în Oradea?

- Modul de gândire al oamenilor, felul în care se raportează la bunul public ca la bunul lor privat. Dacă am face asta, n-am mai arunca deşeuri pe jos, n-am mai fugi când am lovi un indicator şi am colecta selectiv deşeurile, înţelegând că altfel ni se va întoarce cheltuiala oraşului în impozite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Samuele, du-i la evanghelizare....
... sa invete cele 10 porunci. Pe a opta, a noua si a zecea le incalca frecvent! Ai unul in parohie, isi zice agentul 25, nu-si trece numele, ii e rusine si lui de ce face. Da amenzi de 200 de lei, daca platesti in 15 zile e doar 100 de lei. Numai ca da amenzile cu incalcarea codului rutier si a regulamentului de aplicare, a OG2/2001, etc. Ultima hotie: m-a amendat, desi autoturismul era parcat pe o proprietate privata!!! Altfel spus, ca sa intelegi: esti la tine in curte, o proprietate privata, si vine cowboy-ul asta, agentul 25, si-ti da o amenda! De ce? Pt. ca poate! Si poate pt. ca este girat de tine, seful lui, de primar, seful tau, etc, etc. P.S. Am platit suta de lei, desi acum regret ca m-am lasat furat....
Postat 11 Iunie 2022, 05:51 de pinonel
Excalibur
Deci acuma sunt sortatori de gunoaie? Ia la mana OCR, cu interfata noua vezi cand s-a deschis o petitie, cand s-a aprobat si cand s-a raspuns. Am avut petiții la care minteau ca a intrat cu intarziere, ea fiind aprobata la 3 minute. Le-am facut divada cu screenshots si nu au mai zis nimic. Apoi pt gardienii de la locala, oprirea in rampa oe sens unic, strada sub 6m latime, e perfect legala (aia o tin ca precedent). La fel oprirea in coltul intersectiei, cand au zis ca nu impactează traficul in zona (alt precedent). Face cetateanul.petitie ca e galagie pe malul crisului, raspunsul e sa sune la municipala (aia nationala). Pai daca nici ordine publica nu fac, sa ramana la sortat gunoaie dar in numar mai mic si pe salariul aferent calificarii necesare. Fa o petitie catre ei ca e gunoi sau poluare undeva, sa vezi cum te paseaza, desi au pe atributii constatarea si contactarea celor abilități prin protocolul dintre instituții. Si daca vrei sa o dai pe "ingliș", vezi ca mai ai de invatat acolo, nu e "it's" ca e "is", asta ca o paranteză. Macar sa scriem corect daca suntem in cautare de atentie, ca avem deficit din copilarie.
Postat 11 Iunie 2022, 03:33 de poiu
Taceam, dar ...poiu it's back in town
[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/pubelele-la-control-politistii-locali-vor-verifica-gunoaiele-oradenilor-de-la-blocuri-care-de-anul-viitor-vor-plati-in-functie-de-cantitate-166884.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/gunoiul-la-control-si-in-bihor-patrule-mixte-vor-verifica-gospodariile-cu-contracte-de-salubritate-dar-si-cum-arunca-bihorenii-gunoaiele-170559.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/colectare-corectata-o-echipa-mixta-de-control-ia-la-pas-strazile-oradiei-si-verifica-modul-in-care-oamenii-arunca-gunoaiele-167304.html ]
Postat 10 Iunie 2022, 17:19 de excalibur
Draga ebihoreanul
Ar fi fost bine sa intrebati onorul militian care e SLA pe inchiderea sesizarilor din OCR. Si de ce multe de ordine publica le paseaza (adica petentul sa sune) la municipiu? De ce sunt sesizari inchise dupa 12-16-20 de ore cu mentiunea "nu se confirma"? De ce angajati ai lor nu au descoperit ca daca apesi caps lock a doua oara nu scrii cu majuscule (interpretabil ca rastire la petent). De ce agentii (politist fara sciala de subofiter nu esti asa cum eu fara marina nu ma pot numi capitan de vas) sanctioneaza selectiv? De ce nu se autosesizeaza? De ce incalca regulile de circulatie fara a fi in misiune (lampa de pe plafon stinsa)? Si daca mai scriu, va dau flood la site si nu mai avem stiri. Sunt multe semne de intrebare la o structura relativ absenta in multe parti din oras, pasatori de meserie.
Postat 10 Iunie 2022, 12:09 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON