URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2022, 12:51

Comerț... pe pană: Cum i-a alungat Primăria pe toți vânzătorii ambulanți din parcurile orădene (FOTO)

Comerț... pe pană: Cum i-a alungat Primăria pe toți vânzătorii ambulanți din parcurile orădene (FOTO) DUBLĂ MĂSURĂ. În vara anului trecut, celebrul fotograf Ovi D. Pop (foto) a obținut acordul Primăriei de a se plimba prin Oradea cu o tricicletă personalizată cu imagini din oraș, ca să vândă vederi și cărți. Printr-un comunicat de presă, instituția lăuda această inițiativă, pentru ca o vară mai târziu să blocheze comerțul ambulant din oraș
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că drumul spre iad este pavat cu bune intenții, și au aflat-o pe pielea lor vânzătorii ambulanți din Oradea. 

Primăria a vrut să facă ordine în activitatea de comerț stradal și a reușit „performanța” de a lăsa parcurile din tot orașul fără vânzători. După ce anul trecut a adoptat un regulament nou, municipalitatea nici măcar nu le-a dat ocazia comercianților să respecte noua rânduială.

Parcuri fără viață 

Până anul trecut, orădenii și turiștii puteau găsi în parcurile mari, precum Libertății, 1 Decembrie sau Liniștii, tonete cu popcorn, vată de zahăr, porumb fiert. De asemenea, spre bucuria celor mici, erau disponibile spre închiriere și mașinuțe de jucărie, cu care să le „șofeze” pe alei. Toate au rămas o amintire. 

„Am mers cu copiii în parc, cu gândul să mâncăm vată pe băț și să se dea cu mașinuțele și am constatat că nu mai este niciun comerciant. N-am mai găsit nici în alte parcuri”, spune un orădean. „N-am înțeles de ce au dispărut, pentru că nu deranjau pe nimeni, dar ofereau un serviciu binevenit. Parcurile trebuie animate”. 

Dacă vor să cumpere o pungă de popcorn sau un porumb fiert, orădenii trebuie să meargă până în Băile Felix, unde comercianții ambulanți nu sunt alungați...

Doar cu licitație

Dispariția comercianților este explicabilă. În noiembrie anul trecut, Consiliul Local a votat Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților în zone publice (HCL 938/2021), prin care municipalitatea și-a propus să facă ordine în comerțul stradal și ambulant. Printre altele, regulamentul prevede că amplasamentele disponibile pentru aceste activități sunt stabilite de Primărie, iar ocuparea lor se poate face doar în urma unei licitații publice. De asemenea, comercianții vor trebui de-acum să obțină și acordul Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CMUAT). 

Practic, procedura s-a birocratizat. „Până acum, făceam cerere către Primărie să ne concesioneze o anumită zonă în care să vindem, iar dacă Primăria o aproba, plăteam o taxă de ocupare a spațiului public, de câteva sute de lei. Procedura se derula lunar”, spune un comerciant care vindea popcorn într-un parc din oraș.

În primăvară, când a făcut o cerere de acest gen către Primărie, a primit răspuns negativ: „Mi s-a spus că Primăria va scoate la licitație amplasamentele, iar contracte lunare nu se mai pot face. Inițial, nu m-a deranjat și am așteptat”.

Investiții degeaba

Numai că licitația s-a lăsat așteptată, nefiind organizată nici până acum! Lună de lună, comercianții au sunat la Direcția Patrimoniu Imobiliar, primind același răspuns: să aibă răbdare. „Mi se pare că ne descurajează, deși nu înțeleg de ce. N-am avut reclamații din partea nimănui, am respectat orice ne-a impus Primăria”, mai spune bărbatul.

Antreprenorul știe că au existat niște certuri între comercianții de mașinuțe, dar nu pricepe de ce asta îl afectează pe el. „Anul trecut am investit în echipamente și acum stau cu ele acasă. Nu cred că voi mai scoate banii și, oricum, afacerea asta nu e una mare”, zice el.

Cu echipamentele în garaj a rămas și fotograful Ovi D. Pop, care anul trecut a personalizat o tricicletă special cumpărată, pentru a vinde în parcurile din Oradea vederi și ghiduri turistice. Investiția de peste 1.300 euro i-a folosit o singură vară, iar acum cărți și fotografii mai vinde doar la sediul firmei lui. Paguba este și a orașului, căci turiștii care traversează orașul nu au șansa să ia acasă o amintire cu Oradea...

Mai așteptați! 

Între timp, Primăria n-are niciun regret. „Lucrăm la caietele de sarcini pe care le vom supune votului Consiliului Local în luna august. Apoi, vom lansa licitațiile”, spune șeful DPI, Lucian Popa (foto). Întârzierea, spune el, ar fi justificată doar de volumul mare de muncă al angajaților Primăriei, nu de rea-credintă.

Ocupați sau nu, cert este că funcționarii Primăriei au făcut ca vânzătorii ambulanți să rateze acest sezon estival. După votul din CL, licitația va dura cel puțin o lună, așa că în caz fericit contractele vor fi atribuite la toamnă, când va veni frigul și nu va mai sta nimeni prin parcuri. Și, ca de obicei, nimeni nu se simte responsabil...


Vocea străzii

Ce părere aveți despre faptul că în Oradea nu mai avem niciun comerciant ambulant?

Pentru un oraș turistic, era necesar să avem vată de zahăr, mașinuțe. Probabil trebuie să câștige doar birturile și cafenelele scumpe din oraș.

Maria Popa

Dezamăgitor. Trebuie să aștepți să fie ceva târg sau festival ca să ai o plimbare cu mașinuța sau ceva gustărele. O hotărâre neinspirată, ca multe altele.

Camelia

O ordine germanică a orașului îl va face frumos, dar fără farmec, vitalitate. Dacă nu respectau normele, să îi înlocuiască cu alții, compatibili.

Elena Caranfil

Foarte bine a făcut. Mașinuțele aveau prețuri exagerate, iar eu duc copilul în parc să se joace, nu să mănânce. Plus că rămâne mizerie în urma lor.

Florina Sferle

Nu m-au deranjat niciodată comercianții ambulanți, nici nu am avut certuri cu copiii mei pentru ei. Să recunoaștem: era un loc de muncă pentru câțiva oameni.

Florica Ursa-Copacian

O idee proastă. Copiii mei abia așteptau să mergem în parc la mașinuțe, pentru că acasă nu am unde să țin una. Iar turiștii au nevoie și ei de „entertainment”.

Adrian Oros

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Parcuri sub lacat
Primaria ar trebui sa IMPREJMUIASCA cu GARDURI fiecare parc al orasului, sa puna un datator de bilete la poarta ,iar accesul sa se faca dupa ce consimti sa fii taxat pe o proprietate publica, a tuturor. Cum a fost gindit acum vreo 15 ani Parcul 1 decembrie, saracul...
Postat 20 Iulie 2022, 15:30 de excalibur
Este o decizie de nota 10!
Noi iesim cu copii in parc sa ne dam pe biciclete,role,trotinete,hinte,topogane sau pur si simplu sa ne plimbam pe alei si sa ne relaxam. Din cauza celor care inchiriau masinute si ocupau toate spatiile libere posibile, nu mai aveam loc nici sa stam linistiti pe banci, ca eram pur si simplu calcati pe picioare! Plus mai si distrugeau spatiile verzi!
Postat 20 Iulie 2022, 14:07 de momoa
Multa prostie si nesimtire fata de oradeni.
Daca avea cineva de castigat din asta ceva milioane mergea repede cu licitatiile inca din iarnă ...sa vina cașcavalul...asa ca e vorba de niste bieti comercianti vazatori de popcorn,vată pe băț si porumb fiert...nu e grabă...copii si bunicii lor pot sa mai astepte prin parcuri. Cata nesimtire față de oradeni sa investesti milioane de euro in amenajarea parcurilor si sa le tii pustii.... Dupa doi ani de restrictii si covid sa spui ca nu sunt gata caietele de sarcini... O zi minunata!
Postat 19 Iulie 2022, 19:34 de strada
comert pe pana
Si eu mergeam cu copiii special pentru vata si masinute in parc. Acum e pustiu parcul fara aceste activitati. Primaria trebuia sa se ocupe de locurile de joaca din parcurile orasului care sunt vechi si mizerabile, nu de cei care aduceau putina veselie in aceste parcuri(si o faceau bine).
Postat 19 Iulie 2022, 17:13 de localnica
Îmi apăr sarcia și nevoile
Erau destui care cereau cu insistență rezolvarea problemei toaletelor publice din oraș. Pe nesimțite, PMO a implementat soluția. Dacă nu mănânci și bei pe stradă, ori în parcuri, nu mai trebuie să îți vină nici alte nevoi pe domeniul public.
Postat 19 Iulie 2022, 14:31 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON