URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2022, 20:20

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea grădinii zoologice din „buricul târgului” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1961. O nouă destinaţie de agrement

Grădina Zoologică orădeană a fost întotdeauna o atracţie. Puţin după încheierea anului şcolar, în iulie 1961, aceasta şi-a deschis în premieră porţile, pe o suprafaţă de 3,2 hectare, lângă Parcul Bălcescu.

Ziarele arătau că încă din primele ore s-a înregistrat un mare aflux de public, mai ales copiii fiind curioşi să vadă, pentru prima dată pe viu, diferite specii de animale şi păsări.

Parcul a fost amenajat prin contribuţia fabricilor din oraş, care au venit cu materiale şi forţă de muncă, în lucrări fiind angrenaţi şi membri ai Uniunii Tineretului Muncitoresc.

Spaţiul ambiental a fost amenajat prin plantarea a 14.000 de puieţi ornamentali şi forestieri. Între atracţiile vremii se numărau acvile, fazani aurii şi argintii, urşi bruni carpatini, mistreţi, cerbi, căprioare, jderi, lupi.

Pe lacul amenajat se găseau diferite alte specii, de la raţe şi gâşte sălbatice la pelicani, lebede, cormorani şi stârci cenuşii. În total, Grădina avea circa 350 de animale şi păsări, din 75 de specii.

Parcul a fost amenajat cu circuit de vizitare, mulţi copii, după cum se arăta într-un reportaj, cerând "încă o tură" după ce ajungeau iar la poartă.

2022. O varietate de specii

După mai bine de 60 de ani, parcul zoo funcţionează pe acelaşi amplasament, dar cu specii diversificate şi ocupanţi mai mulţi.

Investiţiile însă au fost puţine, aşa că aspectul general a rămas în mare parte acelaşi. Din cauza degradării condiţiilor, în anul 2007 grădina şi-a pierdut autorizaţia de mediu. În decembrie 2010, au început lucrările de renovare, iar toate animalele au fost vândute.

Cu acel prilej, grădina a fost extinsă, Primăria alocând 37.000 mp de teren în vecinătate. Redeschisă pe 1 iunie 2013, Zoo se întinde pe 7 hectare, cu 120 de specii de animale. În prezent, elementul vegetal este format din peste 40 de specii de arbori, din care o cincime sunt seculari.

Numărul animalelor şi păsărilor a crescut la 650, din peste 140 de specii, aflate în ţarcuri deschise, organizate pe zone, sau în acvarii, pentru păsări existând dotări specifice menite să le creeze ambientul obişnuit.

În ultimii ani, s-a vehiculat de mai multe ori ideea mutării grădinii în afara Oradiei, fiind identificat un posibil amplasament în pădurea din comuna Sânmartin. Deocamdată, însă, nu există un plan concret.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prezent si viitor
Proiectul de amenajare și modernizare a Grădinii Zoologice Oradea a fost aprobat pentru finanțare în 2008 si finalizat in 2013. Pentru modernizarea, extinderea și amenajarea Grădinii Zoologice s-au investit 4,5 milioane euro (inclusiv TVA), sumă din care 75% a fost asigurată de Ministerul Mediului, iar 25% a fost suportată de oradeni (si nu de primăria Oradea, cum gresit se spune!). Aprilie 2021: primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat că Grădina Zoologică din Oradea va fi relocată în pădurea din Băile Felix, în zona dinspre satul Cordău. În loc va ,,rasari” o zona verde care va face parte din hub-ul sportiv care va include un nou stadion de fotbal cu 16.000 de locuri. "În urma unui parteneriat între primăria Oradea, consiliul judeţean Bihor, primăria Sânmartin şi Romsilva, Grădina Zoologică din Oradea va fi mutată în pădurea Băile Felix, în zona dinspre satul Cordău. Atunci când vom rezolva şi această problmă cu mutarea Zoo, toată zona respectivă va fi eliberată pentru a construi un hub sportiv, plus un parc", a spus Florin Birta, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. Conform preşedintelui CJ, Ilie Bolojan, în acest fel Grădina Zoologică va fi întinsă pe o suprafaţă de "2-3 ori mai mare" decât în prezent. Acum, Zoo din Oradea are 7 hectare, în pădurea din Băile Felix îi vor fi alocate 15-20 de hectare. "Mutarea nu se va face peste noapte. Într-o primă etapă trebuie ca primăria Oradea să preia terenul care astăzi este la Romsilva. Apoi, va trebui proiectat noul amplasament al Zoo, pe 15-20 de hectare, va fi o pădure cu o grădină zoologică, cum este, spre exemplu, cea de la Nyíregyháza (Ungaria)". Concluzia: daca Oradea/Bihor ies liberalii in 2024 se darama in mod sigur(traiti, dom' Kopany!), incerta e doar data. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/gradina-zoologica-din-oradea-se-muta-in-padurea-din-baile-felix-163339.html
Postat 11 Iulie 2022, 11:49 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON