URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2022, 18:21

Oradea ieri, Oradea azi: Creditele, una dintre soluţiile folosite pentru dezvoltarea oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1933. Împrumut pentru dezvoltare

La începutul anilor ’30, Oradea ieşea relativ şifonată din criza economică mondială, pierzând afaceri şi locuri de muncă. Timid, Primăria voia să înceapă investiţii publice, iar cum banii erau puţini, avea nevoie de finanţare externă. Ideea a apărut în toamna lui 1932, primarul de atunci, Grigore Egri, voind să dea astfel o "desvoltare edilitară cât mai mare acestui municipiu".

Împrumutul, ridicat la 20 milioane lei, a fost amânat pentru vara anului următor, fiindcă lucrările publice nu puteau fi făcute iarna şi, deci, autorităţile nu voiau să plătească rate degeaba. Creditul de la Casa Generală de Economii din Bucureşti a fost aprobat de Guvern în mai 1933 şi publicat în Monitorul Oficial, orădenii aflând despre el din Gazeta de Vest în iunie.

Suma, deloc mică, a fost oferită cu sprijinul directorului general al Casei, orădeanul Victor Bolchiş, şi al preşedintelui consiliului de administraţie, tot un bihorean, George Crişan. Banii urmau să fie folosiţi pentru plata datoriilor oraşului, dar şi pentru ridicarea unei hale comerciale în Piaţa Mihai Viteazul (azi Parcul 1 Decembrie), pentru pavarea unor străzi şi amenajarea de trotuare, dar şi pentru construirea unor "clădiri necesare instituţiunilor culturale". Din "numeroasele lucrări" preconizate, s-au realizat doar cele de reparaţii şi modernizări.

2022. Anticipând fondurile europene

Creditarea este şi azi un mijloc de finanţare rapid şi relativ uşor pentru Oradea. Cel mai recent împrumut contractat de Primărie se ridică la 40,4 milioane euro, bani ce vin de la Banca Europeană de Investiţii. Perioada de tragere este de doi ani, iar cea de rambursare - 22 de ani. Acesta a fost aprobat de Consiliul Local în noiembrie 2021, iar în martie 2022 a fost semnat contractul pentru 19,5 milioane euro.

Spre deosebire de anii interbelici, acest credit nu va fi folosit pentru acoperirea datoriilor, ci pentru plata unor investiţii din proiecte europene. După efectuarea lor, ele se decontează din bani proveniţi prin programele europene de tipul POR şi PNRR, urmând ca aceste sume să stingă creditul. Între lucrările vizate se numără, în principal, cele de infrastructură de transport, protecţia mediului şi încurajarea turismului.

De exemplu, astfel se asigură finanţarea iniţială a pasajului peste calea ferată din continuarea străzii Meşteşugarilor, achiziţionarea de autobuze noi, modernizarea Parcurilor Libertăţii şi 1 Decembrie, amenajarea drumurilor şi pasajului aferent centrului de transport intermodal, modernizarea iluminatului public şi amenajarea piaţetei de pe strada Independenţei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Lasati gargara....
.... si prezentati un raport CORECT cu accesarea fondurilor, CUM si PE CE s-au cheltuit banii, CINE i-a cheltuit (firmele de casa ale pnl). Ce zici, gustica, ai sange-n instalatie?! Care era gradul de indatorare acum 14, cand au venit penalii la butoane si care e acum, dupa atatea si atatea binefaceri.
Postat 26 Iunie 2022, 12:21 de pinonel
O condiție esențială.
Creditele unui oraș, pentru orice fel de lucrări, nu trebuie să depășească valorile rezultate din fluxul de numerar (venituri proprii, guvernamentale și fonduri publice atrase), de pe perioada programată de realizare și din calendarul amortizmentelor. Pentru că altfel e nevoie de creșterea exagerată a taxelor și impozitelor, pe seama scăderii calității vieții contribuabililor și locuitorilor în general. Iar acest aspect duce așa-zisa dezvoltare la stadiul de involuție la nivel uman. Oradea este unul dintre cele mai bune exemple din România în acest sens ... cu venituri mici și cheltuieli ridicate. Iar acest lucru se vede pe fețele orădenilor, care râd sau zâmbesc din ce în ce mai puțin.
Postat 26 Iunie 2022, 12:02 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON