URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2022, 13:30

Viață de plastic: de la invenția din 1907 până la reciclare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De fiecare dată când ieşim cu produse din magazinul care ne este în drum spre casă sau dintr-un centru comercial, inevitabil cărăm cu noi şi o sumedenie de gunoaie: deşeurile de ambalaje pe care, de asemenea, le-am plătit. Sau sunt şi ele tot produse?

Întreaga planetă se confruntă cu probleme ce ţin de gestionarea deşeurilor şi, îndeosebi, a celor produse din plastic, acest material minune creat în urmă cu peste 100 de ani, care a acaparat planeta. De la bachelita fabricată în 1907 de cercetătorul Leo Baekeland, primul plastic sintetic folosit vreodată, la tereftalatul de polietilenă (PET) pe care giganţii Cola şi Pepsi l-au folosit, în 1975, pentru a înlocui sticlele, sau tot plasticul din aparatele electrocasnice, industria auto ori medicină, lumea s-a umplut de acest material, ajuns indispensabil în viaţa modernă. 

Estimările arată că, în 60 de ani, omenirea a produs 7,8 miliarde de tone de plastic, în timp ce descompunerea naturală se produce, bănuiesc specialiştii, în 450 de milioane de ani. 500 de miliarde de pungi de plastic se folosesc într-un an!

Plasticul este ameninţarea cea mai mare a naturii în ziua de azi, regăsindu-se din plin în mediul înconjurător şi, mai ales, în apele planetei. Singura soluţie pentru reducerea cantităţilor de plastic de pe pământ este reciclarea, inventată în anii ’80 şi care, în 1988, a primit şi simbolul ultra-cunoscut (trei săgeţi circulare). 

Reciclarea unei singure tone de plastic salvează 1.000 de litri de benzină şi consumă cu 88% mai puţină energie decât necesită producerea de plastic "nou-nouţ". Totuşi, la nivel global, mai puţin de 20% din producţia anuală de plastic este reciclată, pentru că acest material este în continuare prea ieftin ca oamenii să pună un preţ pe el.  

Soluţia este să începem, cu toţii, să privim deşeurile de ambalaje, pe care le aruncăm cu uşurinţă, nu ca pe gunoaie, ci fiind materii prime ce nu trebuie abandonate, doar refolosite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON