URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2022, 15:00

Vicecampioni la colectare: Oradea, pe locul doi în țară la gestionarea deșeurilor, după Sibiu

Vicecampioni la colectare: Oradea, pe locul doi în țară la gestionarea deșeurilor, după Sibiu MAI SEPARAT. Autorii analizei recomandă Oradiei să colecteze deșeurile în cinci fracții, ceea ce ar însemna ca în pubelele galbene să ajungă doar plastic și metale, în timp ce hârtiile și cartoanele să fie aruncate separat, la fel ca sticlele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea, managementul deșeurilor este de cinci stele, dublu față de nivelul mediu din țară, dar, totuși, cu probleme de rezolvat.

O cercetare națională pune Oradea pe locul doi în țară la gestionarea deșeurilor, imediat după Sibiu și înaintea orașului Sfântu Gheorghe. Urbea de pe Crișul Repede mai are de lucrat la îmbunătățirea infrastructurii de colectare a deșeurilor și la creșterea ratei de reciclare.

Analiză națională

Raportul național de diagnoză privind calitatea serviciilor municipale la nivelul reședințelor de județ, o cercetare făcută de Societatea Academică din România, asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, arată că, la capitolul salubritate, Oradea a obținut 70 de puncte din 100 posibile și clasificarea de cinci stele. Fruntaș în țară este Sibiul, cu 71 de puncte.

După Oradea, clasamentul continuă cu Sf. Gheorghe, Iași, Miercurea Ciuc (fiecare cu 63,5 puncte), Cluj (58), Buzău (57,5), București - Sector 6 (54), Bistrița (53) și Râmnicu Vâlcea (51,5).

Pentru Oradea, punctajul mare a fost adus de faptul că a implementat deja colectarea separată a biodeșeurilor și pentru că aplică cetățenilor instrumentul „plătești cât arunci”, adică o facturare a serviciului de salubritate în funcție de volumul pubelelor și de frecvența cu care sunt golite.

Orașul de pe Crișul Repede a mai fost apreciat pentru modalitățile de colectare a deșeurilor electrice, voluminoase ori din construcții (prin organizarea de campanii ori prin cele două centre pe care RER Vest le are în oraș) și pentru campaniile de informare din salubritate.

Loc de mai bine

În schimb, nota Oradiei a fost trasă în jos de sistemul de colectare separată cu doar trei fracții în loc de cinci (practic, orădenii ar trebui să aibă recipiente sau saci diferiți pentru plastice și metale, hârtii și cartoane, sticle, biodeșeuri și resturi reziduale).

Totodată, doar 29 de școli din Oradea au recipiente pentru colectarea separată a deșeurilor, ceea ce, arată autorii studiului, trebuie îmbunătățit (spre deosebire, în Sibiu toate unitățile de învățământ îndeplinesc acest criteriu), iar în oraș se cunosc prea puține despre conceptul „zero waste”, adică un stil de viață cu cât mai puține gunoaie generate. De altfel, recomandarea autorilor este ca aceste principii să fie prezentate în școli.

Un alt minus mare al Oradiei este la rata de reciclare a deșeurilor, de doar 16%. Prin comparație, în Sibiu este de 26%, iar în Sfântu Gheorghe chiar mai mare, de 36%. Campion național la reciclare este orașul Suceava, cu 50% din deșeuri reciclate, urmat de Zalău, cu 49,2%. 

„O prăpastie”

„Principalele concluzii ale studiului arată că toate reşedinţele de judeţ au dificultăţi în gestionarea deşeurilor, iar mai bine de jumătate dintre aceste municipalităţi tratează problematica în mod superficial, inclusiv prin nerespectarea legislaţiei minime. Nicio reşedinţă de judeţ nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte acordat conform metodologiei, ci maximumul cumulat a fost de peste 70 de puncte, obţinut de Sibiu şi Oradea”, se arată într-un comunicat al autorilor.

Raportul a fost lansat în prezența ministrului Mediului, Tánczos Barna, care a evidențiat și el diferența dintre orașele din fruntea clasamentului și cele de la coadă. „Nu există suficientă implicare nici măcar la nivelul municipalităţilor. Există o prăpastie între primele şi ultimele poziţii. Distanţa uriaşă între cei care se implică şi cei cărora nu le pasă spune totul despre atitudinea autorităţilor din zonele respective”, a spus Tánczos.

Insulele reciclării

Ministrul a precizat că, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, primăriile pot atrage fonduri pentru îmbunătățirea infrastructurii de salubritate, inclusiv pentru amenajarea de insule ecologice pentru depozitarea deșeurilor în cartiere și pentru centre de aport voluntar, unde cetățenii să ducă deșeuri, cum sunt cele deja existente în Oradea.

Primăria Oradea are de gând să solicite finanțare pentru amenajarea între blocurile din oraș a unor așa-zise insule ecologice. Potrivit PNRR, în aceste insule vor exista containere diferite pentru colectarea separată a deșeurilor, fiecare cu cântar. Accesul în incinta lor se va face controlat, cu cartelă. Până în anul 2026, Guvernul și-a propus amenajarea a peste 20.000 de insule în toată țara.

„Colegii mei și cei de la RER Vest caută amplasamentele potrivite pentru aceste insule”, a declarat directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș. După ce aceste zone vor fi stabilite, Oradea va cere bani pentru construirea a 300 de eco-insule, fapt ce va schimba semnificativ în bine fața orașului...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
minciuni
Atunci cum e situația în restul tarii dacă noi suntem vicecampioni? Eu de câte ori duc gunoiul e un haos de nedescris. Vecinii mei trăiesc în jungla, fiecare arunca parca intenționat în alt cos decât ar trebui.
Postat 10 Iulie 2022, 01:43 de IrinaLoghin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON