URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2022, 17:40

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui Iacob Lazăr, fost președinte al Casei Naționale a Românilor din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1918. Prezent pe Câmpia Libertății

Publicist, preot și profesor universitar, Iacob Lazăr (foto) s-a născut în anul 28 martie 1884 în Peștiș, azi localitate componentă a orașului Aleșd.

A urmat școala primară în localitatea natală și la Școala reformată din Aleșd, pentru ca studiile secundare să le efectueze în Beiuș. Studiile universitare le-a urmat la Institutul Teologic Ortodox din Arad și la Facultatea de Teologie din Cernăuți, unde a obținut titlul de doctor în teologie. În scurt timp, în 1908, devenea profesor al Institutului Teologic din Arad, iar doi ani mai târziu a fost hirotonit diacon.

A devenit parte din elita intelectualității arădene. În noiembrie 1918 a fost ales să reprezinte, alături de alte patru persoane, comitatul Arad la Marea Adunare Națională din 1 decembrie 1918, din Alba Iulia.

În 1920, episcopul Aradului, Ioan I. Papp, l-a hirotonit preot, aceia fiind anii în care a început tot mai multe colaborări editoriale și publicarea de articole pe teme teologice în reviste precum „Biserica și Școala” din Arad, „Legea Românească” din Oradea și „Telegraful Român” din Sibiu.

În anii 1918-1919 a făcut parte din redacția ziarului arădean „Românul”. Din 1921, a venit profesor la Academia de Drept din Oradea, fiindu-i și decan timp de doi ani, dar și director al căminului studențesc.

2022. O imagine simbolică

După desființarea Academiei de Drept în 1934, Iacob Lazăr a plecat la Universitatea din Cluj, iar în 1938 a devenit dascăl al Facultății de Teologie din București, până la pensionarea sa din 1948.

În perioada în care a activat în Oradea, a fost și deputat și senator de Bihor.

În tot acest timp, a publicat și câteva mici volume pe teme de cult, precum „Cultul catolic în România. Concordatul cu Vaticanul”, apărut în Oradea (volum prezent în colecția Bibliotecii Județene Bihor), „Regimul cultelor în România întregită” (Craiova) și „Confesiunile din Transilvania”, apărut în engleză și franceză în Paris.

În Oradea, Iacob Lazăr, în calitate de președinte al Casei Naționale a Românilor din Bihor, a coordonat, alături de Teodor Neș și Ștefan Mărcuș, volumul „Bihorul, strajă la hotare” (foto dreapta), o culegere de proteste la adresa revizionismului teritorial promovat în anii ’30 de autoritățile ungare, de asemenea de găsit în bibliotecile publice orădene.

Biografia sa a fost inclusă în mai multe dicționare, precum cel al personalităților Unirii, coordonată de Ioan I. Șerban, iar mai recent în „Oameni de seamă din Țara Beiușului”, volum coordonat de Ioan Degău.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un amanunt:
a fost tatal celebrului matematician, academician, etc, Caius IACOB!
Postat 23 Iulie 2022, 18:04 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON