URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2022, 09:33

Oradea ieri, Oradea azi: De la Academie de Drept la Universitate, prin Institut de Subingineri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Prin comasare

La finalul anilor 1920, în Oradea funcţiona o Academie de Drept, înfiinţată în 1780, şi câteva academii teologice, mai recente. Mediul universitar local era relativ consolidat, dar după Marea Unire din 1918 autorităţile locale voiau întărirea lui. Aşa a apărut ideea creării unei universităţi.

În 1929, cu ocazia reformei învăţământului superior, s-a propus ca Academia de Drept să devină secţie a Universităţii din Cluj.

Spectrul desfiinţării instituţiei a mobilizat autorităţile şi episcopiile locale, acestea organizând o consfătuire cu participarea decanului Academiei, Bogdan Ionescu, şi a prefectului Iosif Maiorescu. În luna martie, aceştia au adresat prim-ministrului Iuliu Maniu un memoriu prin care cereau înfiinţarea unei universităţi, care să poarte numele Regelui Mihai I şi care să fie inaugurată în 1930, la jubileul de 150 de ani al Academiei.

Acest lucru nu s-a întâmplat, în toamna lui 1930 încă discutându-se în presa locală doar despre idee, în plus fiind propus un sediu pentru universitate: fosta Şcoală de Cadeţi, unde azi funcţionează Muzeul Ţării Crişurilor.

Universitatea interbelică nu s-a mai înfiinţat, iar facultatea orădeană de Drept s-a desfiinţat în 1934, prin integrarea în Universitatea din Cluj.

2022. Ofertă diversă

În anul 1963, în Oradea se relua tradiţia universitară, prin înfiinţarea Institutului Pedagogic de 3 ani. Avea patru facultăţi, dar după 1980 a rămas doar cu una, devenind Institut de Subingineri. În 1990, în noul context politico-economic al căderii comunismului, Institutul de Subingineri a fost transformat în Universitate Tehnică, cu două facultăţi: de ştiinţe şi de inginerie.

Doi ani mai târziu, ea devenea Universitatea din Oradea, astfel concretizându-se vechile intenţii de dezvoltare a unei astfel de instituţii. Până în 1992 deja au fost înfiinţate cinci facultăţi: Litere şi Ştiinţe, Ştiinţe Economice şi Juridice, Medicină, Electrotehnică şi Mecanică, iar în 1993 a apărut Facultatea de Protecţia Mediului.

În total, în anul universitar 1995/1996, Universitatea din Oradea avea 10 facultăţi, inclusiv de Ştiinţe Socio-Umane, Juridice, Muzică şi Teologie, şi câteva mii de studenţi. Numărul facultăţilor ajungea la 15 în 1999, prin înfiinţarea celor de Textile-Pielărie, Arte Vizuale, Educaţie Fizică şi Sport şi reorganizarea altora.

Numărul maxim al facultăţilor a fost de 18, redus la 15 în anul 2012 prin desfiinţarea şi comasarea unor specializări. Campusul universitar a fost extins şi modernizat, atât în anii ’90, cât şi în anii recenţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON