URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2022, 09:27

Pielarul din Cetate: Meșter al pielăritului, Leontin Călugăr este o atracție a Cetății din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleea Breslelor din Cetate, o zonă anume creată pentru găzduirea şi promovarea meşterilor care cunosc meserii uitate, mai are doar doi chiriaşi: specialista în ţesături Ida Pázmán şi pielarul Leontin Călugăr. "Mi se pare locul perfect pentru asemenea ateliere. Dacă am fi mai mulţi, ar fi şi mai bine pentru Cetate", oftează bărbatul.

Leontin a învăţat de unul singur să coasă pielea în anul în care a terminat liceul şi a vrut să facă senzaţie pe litoral. Zeci de ani mai târziu, a devenit meşter pielar, iar acum turiştii care vizitează fortăreaţa oraşului nu-i ratează atelierul.

De dragul senzaţiei...

Când era adolescent, Leontin Călugăr nu bănuia că va deveni pasionat de manufacturarea obiectelor din piele. A avut mereu o latură creativă, a învăţat în gimnaziu la Şcoala populară de arte din Oradea, dar tot nu şi-a găsit direcţia. Recunoaşte şi că, ajuns licean, nu a fost cel mai silitor elev. "Pe vremea aia, se dădea examen între treapta I şi a II-a de liceu. Fraţii mei învăţau bine, au intrat la facultate, ceea ce era ceva atunci, dar mie nu-mi prea plăcea să învăţ. Mă temeam însă că mă voi face de râs, aşa că m-am pus cu burta pe carte, înainte de treapta a doua", zice bărbatul, acum în vârstă de 54 de ani.

Atât de mult a învăţat, că a fost printre primii în şcoală, la Liceul Industrial nr. 1 din Oradea. "Părinţii mei au fost surprinşi, nu le-a venit să creadă. M-au răsplătit cu o vacanţă la Costineşti, prima mea ieşire de unul singur în lume", rememorează el.

Urma să meargă pe litoral cu un prieten şi ştiau că au nevoie de ţinute aparte, ceea ce părea aproape imposibil în anii comunismului, când în magazine nu se găsea mai nimic. "La serele din Oradea, se încălzeau cu piele. Noi am găsit în jurul lor nişte bucăţi de piei, le-am luat şi din ele ne-am cusut brăţări, veste, tot felul de lucruri. Am făcut senzaţie la mare, nimeni nu mai avea aşa ceva", zice Leontin. 

Brățări din piele

Pasiune redescoperită

Laudele primite în Costineşti l-au motivat, iar după ce a terminat liceul a înfiinţat un mic atelier de pielărie cu un prieten. N-a luat lecţii de la nimeni, devenind un pielar autodidact. "N-a ţinut mult pentru că, ştiţi cum e, prieteniile nu ţin când vine vorba de bani", zice el. A lăsat deci deoparte pielăria, s-a angajat în alte domenii şi şi-a văzut de viaţă.

Pe când avea 47 de ani, însă, Leontin şi-a adus aminte cât de mult îi plăcea să coasă piei. Încurajat şi sprijinit de familie, şi-a dat demisia de la firma unde lucra şi a înfiinţat un nou atelier de pielărie, de data asta de unul singur. "Mi-am luat o maşină de cusut şi am lucrat de-acasă. Făceam în general genţi, fără prea mare succes la început, ca să fiu sincer. Mai mult cumpărau de la mine prietenii, cred că doar ca să mă încurajeze". 

A încercat să-şi vândă produsele şi online, dar şi-a dat seama că e mare bătaie de cap cu comenzile, aşa că a renunţat, căutându-şi clienţii din rândul celor care aveau ocazia să vadă şi să pipăie genţile, înainte de a le cumpăra.

Călugărul transilvan

Perseverent, a ajuns un pielar cunoscut şi căutat, cu un portofoliu variat de produse, sub brandul "Transylvanian Monk" (Călugăr transilvan). Din piele de vită, iar uneori de capră şi oaie, face genţi, rucsacuri, curele, portofele, brăţări, huse. Preferă modelele clasice, care nu se demodează niciodată. 

Produse din piele naturală

"Cumpăr pielea de la un importator care o aduce din străinătate, inclusiv din Italia, şi este o piele groasă, de calitate. Un produs îl cumperi pe viaţă, garantat nu se strică", spune meşteşugarul. Asta, spre deosebire de produsele "made in China", care se distrug rapid pentru că sunt fie dintr-o piele foarte subţire, ce se uzează uşor, fie dintr-una aşa-zis ecologică, adică sintetică. 

Ca să-şi personalizeze produsele, Leontin le pictează ori aplică tehnici care le conferă aspect "vintage", adică învechit, chiar dacă sunt noi. De asemenea, adesea caută în pieţele de vechituri genţi sau poşete uzate, de la care ia accesoriile metalice precum catarame ori decoraţiuni şi le aplică apoi pe produsele cusute de el. "Fiecare produs al meu este unic", zice Leontin. Preţurile sunt rezonabile şi, de regulă, reflectă timpul pe care l-a petrecut lucrând la respectivul produs: "O geantă la care lucrez 8 ore va costa cam 250 de lei". 

Pe Aleea Breslelor 

Pielarul obişnuieşte şi să meargă la târguri şi expoziţii cu produsele lui. Când a fost prima oară la festivalul medieval din Sighişoara, s-a îndrăgostit de atmosfera din fortăreaţă. "Am văzut o casă scoasă la vânzare şi i-am zis soţiei că vindem tot şi ne mutăm acolo. Eram în stare să mă mut a doua zi, atât de mult mi-a plăcut ideea de a locui într-o cetate veche", zice orădeanul. 

Visul lui era prea ambiţios pentru familie, dar tot i s-a împlinit parţial, pentru că, în 2019, a ajuns să lucreze într-o cetate, ce-i drept, în cea de-acasă. "O cunoşteam pe Ida Pázmán (n.r. meşter tradiţional priceput în ţesături) din copilărie şi o invidiam că are atelierul în Cetate, pe Aleea Breslelor. Ea mi-a spus că mai sunt spaţii disponibile", zice Leontin. 

Atelier pielărie Cetate Oradea

Dovedind prin munca lui că este un meşteşugar autentic, a primit în chirie un loc în fortăreaţă, chiar lângă atelierul Idei, şi de doi ani este cunoscut drept "pielarul din Cetate". "Aici confecţionez produsele din piele şi tot aici le vând. Turiştii care vin în Cetate îmi trec pragul, cumpără, dar orădenii nu prea. Poate doar dacă am avea staţie de tramvai în Cetate i-am putea face orădeni să vină pe la noi", zice el, zâmbind. În schimb, i se întâmplă să meargă prin Timişoara sau prin Cluj şi să zărească oameni purtând produse făcute de el. "Mă bucur enorm, ca un copil", spune meşteşugarul. 

Viitor incert

Leontin Călugăr este dezamăgit că, în afară de a vizita Muzeul Cetăţii şi de cele două ateliere de pe Aleea Breslelor, turiştii nu prea au ce vedea în Cetate. Şi mai tare îl supără incertitudinea privind viitorul atelierelor, Primăria plănuind de câteva luni de zile să desfiinţeze Aleea Breslelor.

"Am contract până la finalul lunii, apoi nu ştiu ce va fi, cât va costa chiria, dacă îmi voi permite sau nu...", zice Leontin. Ar vrea să rămână în continuare pielarul din Cetate, dar chiar dacă nu va fi aşa, tot se va ţine de meseria lui. Viaţa i-a dovedit că asta îi place cel mai mult să facă, aşa că n-are de gând să renunţe...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON